Το Women in Uniform είναι το μοναδικό single των Iron Maiden στην 32χρονη δισκογραφία τους που κυκλοφόρησε έχοντας ως αρχικό τίτλο ένα κομμάτι το οποίο δεν είναι δικό τους. Το Women in Uniform είναι μια διασκευή η οποία προέρχεται από το συγκρότημα Skyhooks, Αυστραλιανής καταγωγής, και εμφανίζεται στον τέταρτο τους δίσκο με τίτλο "Guilty Until Proven Insane".

Κυκλοφόρησε το 1978 και ως single το οποίο έφτασε στο top-10 των Αυστραλέζικων charts. Ως single κυκλοφορία βγήκε σε 7'' και 12'' μορφή και περιείχε τα κομμάτια "Don't take your Lurex to the Laundromat" και "Do the Hook" τα οποία δεν περιέχονταν στον δίσκο, ενώ η παγκόσμια version περιείχε το κομμάτι "BBBBBBBBBBBBBBoogie". Το Women in Uniform γράφτηκε από τον μπασίστα και mainman του γκρουπ Greg Macainsh ενώ το υπόλοιπο σχήμα συμπληρώνονταν από τον Bob Starkie στην κιθάρα, τον Red Symons σε κιθάρα και πλήκτρα. τον Graeme Strachan στα φωνητικά και τον Imants Strauks στα ντράμς. Σαν συγκρότημα οι Skyhooks περιγράφονται ως glam rock μπάντα κυρίως λόγω των εντυπωσιακών κουστουμιών που χρησιμοποιούσαν αλλά και του make-up με το οποίο εμφανιζόντουσαν στις συναυλίες. Η θεματολογία τους περιστρεφόταν γύρω από θέματα που είχαν να κάνουν με ναρκωτικά, ερωτικές απογοητεύσεις καθώς και με την τοπική gay σκηνή κάτι που οδήγησε στο να έχουν επιρροή στην κοινωνική ζωή της Αυστραλίας σύμφωνα με ιστορικούς μουσικής.

Δισκογραφία Skyhooks:

  • Living in the 70's (1974)
  • Ego is not a Dirty Word (1975)
  • Straight in a Gay World (1976)
  • Guilty Until Proven Insane (1978)
  • Live! Be in it (1978)
  • Hot for the Orient (1980)
  • Live in the 80's (1983)

Αρκετά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που αφορούν την διασκευή του συγκεκριμένου κομματιού από τους Iron Maiden. Είναι το 3ο single που κυκλοφόρησαν οι Maiden το οποίο βγήκε στις 27 Οκτωβρίου του 1980 με σκοπό να υποστηρίξει το δεύτερο σκέλος της βρετανικής τους περιοδείας για το ομώνυμο άλμπουμ και έφτασε στο Νο. 35 των βρετανικών charts. Το Women in Uniform είναι η τελευταία ηχογράφηση στην οποία εμφανίζεται ο κιθαρίστας Dennis Stratton καθώς και η τελευταία του εμφάνιση με τους Μaiden στο βίντεοκλίπ που γυρίστηκε για το συγκεκριμένο κομμάτι. Επίσης το Women in Uniform περιέχονταν στην Αυστραλιανή έκδοση του 2ου δίσκου των Iron Maiden το "Killers", το οποίο κυκλοφόρησε λίγους μήνες αργότερα. Η ιδέα για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη διασκευή προήλθε από την εταιρεία Zomba που προωθούσε τους Iron Maiden η οποία προσέλαβε και τον τότε παραγωγό των AC/DC Tony Platt για να επιμεληθεί της ηχογράφησης στα Battery studios του Λονδίνου. Ο Steve Harris αρχικά ήταν προβληματισμένος σχετικά με την συγκεκριμένη διασκευή μιας και δεν ταίριαζε στο στύλ της μπάντας, η επιλογή όμως του Tony Platt ως παραγωγού τον έκανε να σκεφτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να κάνει τους Maiden να ακούγονται εμπορικοί. Στην διάρκεια των ηχογραφήσεων όμως και ενώ προσπαθούσαν να κάνουν μια heavy έκδοση του κομματιού ο Tony Platt με την βοήθεια του Dennis Stratton ακολούθησαν την κατεύθυνση της Zomba που ήθελε ένα hit single. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση του Platt και τον Steve Harris να αναλαμβάνει το remix του κομματιού. Η μπάντα παρά την τελική έκβαση της διασκευής εκφράζει την απέχθεια της για το συγκεκριμένο κομμάτι με τον Harris να λέει χαρακτηριστικά "never ever to allow anyone outside to fuck around with our music again".

Το Women in Uniform αποτέλεσε και το πρώτο βιντεοκλίπ της μπάντας το οποίο βιντεοσκοπήθηκε στο Rainbow Theatre με την επιμέλεια του Doug Smith. Ενδιαφέρον είναι και το εξώφυλλο του single το οποίο εμφανίζει την τότε πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Margaret Thatcher να κρατά ένα όπλο έτοιμη να επιτεθεί στον Eddie ο οποίος πλαισιώνεται από δύο "αιθέριες" υπάρξεις. Αυτό έγινε με κριτική διάθεση δηλώνοντας την εκδίκηση που ήθελε να πάρει η Thatcher γιατί στο προηγούμενο single το "Sanctuary" ο Eddie σκοτώνει την Βρετανίδα πρωθυπουργό. Extra trivia: Η Γερμανική έκδοση του "Women in Uniform" περιείχε μια live εκτέλεση του "Drifter" αντί για το "Invasion" ενώ και το εξώφυλλο είναι διαφορετικό μιας και παρουσιάζει μια κομμένη έκδοση του εξώφυλλου από το ομώνυμο ντεμπούτο των Maiden.

ironmaidenfc.gr