1995

Εξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους Iron Maiden
Κυκλοφόρησε 2 Οκτωβρίου 1995
Ηχογραφήθηκε 1994 - Αύγουστος 1995 στο Barnyard Studios στο Essex, Αγγλία
Είδος Heavy metal
Διάρκεια 71:01
Γλώσσα Αγγλικά
Εταιρεία EMI
Παραγωγός Steve Harris, Nigel Green
Εναλλακτικό εξώφυλλο
Πίσω πλευρά του εξώφυλλου, που θεωρήθηκε "λιγότερο γραφικό" για την αγορά
Singles από το The X Factor
 1. "Man on the Edge" Κυκλοφόρησε: 25 Σεπτέμβριου 1995
 2. "Lord of the Flies" Κυκλοφόρησε: Απρίλιος 1996

The X Factor (1995)

Το The X Factor είναι το δέκατο στούντιο άλμπουμ από το Βρετανικό heavy metal συγκρότημα τους Iron Maiden, που κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου του 1995 από την EMI. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που συμμετέχει ως τραγουδιστής ο Blaze Bayley, πρώην τραγουδιστής των Wolfsbane,αντικαθιστώντας τον Bruce Dickinson ο οποίος έφυγε από το συγκρότημα μετά την τελευταία τους περιοδεία για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Θεωρείται ο πιο σκοτεινός δίσκος των Iron Maiden εξαιτίας των στίχων του που βασίζονταν σε προσωπικά θέματα του Steve Harris, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει ένα διαζύγιο και το θάνατο του πατέρα του, και εξαιτίας του εξώφυλλου του άλμπουμ, που απεικονίζει τον Eddie, να ακρωτηριάζεται μέσω χειρουργείου.

Παρασκήνιο

Ο τίτλος του άλμπουμ προέκυψε στο αρχικό στάδιο της ηχογράφησης. Σύμφωνα με τον παραγωγό Nigel Green:

"Όλοι νιώσαμε ότι με τον τρόπο που προχωρούσαν τα πράγματα – τα τραγούδια, η συμμετοχή του Blaze, ο ήχος, η δέσμευση – το νέο άλμπουμ θα είχε πραγματικά αυτή την ποιότητα, αυτή τη μαγεία, το 'X Factor'. Έγινε ο προσωρινός τίτλος του άλμπουμ και μας άρεσε ,και έτσι τον κρατήσαμε. Ήταν επίσης κατάλληλος γιατί αυτό είναι το δέκατο στούντιο άλμπουμ και το  "X" φέρει πολλές εικόνες."

Το εξώφυλλο του The X Factor απεικονίζει τον Eddie να υπόκειται ακόμα μία λοβοτομή και ήταν δημιουργία του Hugh Syme. Εξαιτίας του αρκετά " ζωντανού " στυλ, το συγκρότημα αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ σε ένα αναστρέψιμο περίβλημα, με ένα διαφορετικό εξώφυλλο, λιγότερο γραφικό, το οποίο δείχνει τον Eddie από απόσταση.

Το άλμπουμ ήταν επίσης ασυνήθιστο για το συγκρότημα, καθώς είχαν δημιουργήσει και άλλα τραγούδια που δεν μπήκαν στο άλμπουμ, με τον Steve Harris να δηλώνει, "Στην πραγματικότητα γράψαμε 14 τραγούδια και χρησιμοποιήσαμε μόνο τα έντεκα, πράγμα πολύ ασυνήθιστο για εμάς." Και τα τρία τραγούδια που δεν συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ, το "I Live My Way", το "Justice of The Peace" και το "Judgement Day," κυκλοφόρησαν ως  B-sides, ενώ τα δύο τελευταία θα υπήρχαν και στην συλλογή Best of the 'B' Sides.

Με την περιοδεία  X Factor  υποστήριξαν την κυκλοφορία του άλμπουμ. Όπως και στην περιοδεία του επόμενου άλμπουμ τους, για το Virtual XI, έτσι και σε αυτή την περιοδεία ακυρώθηκαν πολλές ημερομηνίες στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο  Bayley υπέφερε από διάφορα θέματα αναφορικά με τη φωνή του, εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος των συναυλιών.

Λεπτομέρειες για τα τραγούδια

Το "Man on the Edge" και το "Lord of the Flies" κυκλοφόρησαν και ως singles. Και τα δύο τραγούδια καθώς και το "Sign of the Cross," παρέμειναν στις set lists ακόμα και μετά την επιστροφή του Bruce Dickinson. Live εκδοχές αυτών των τραγουδιών με τη φωνή του Dickinson υπάρχουν στο single "The Wicker Man" και στα live άλμπουμ Death on the Road και Rock in Rio αντίστοιχα, ενώ η ίδια live εκτέλεση του "Man on the Edge" και του "Sign of the Cross" ξανακυκλοφόρησε αργότερα στην συλλογή του 2011 ,From Fear to Eternity.

Το "The Edge of Darkness" είναι βασισμένο στην ταινία του  1979, Apocalypse Now(Αποκάλυψη Τώρα), προσαρμοσμένο από το Heart of Darkness του Joseph Conrad ,  το "Man on the Edge" είναι βασισμένο στην ταινία τους 1993, Falling Down, και το  "Lord of the Flies" είναι βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο. Το "Sign of the Cross" είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Umberto Eco , The Name of the Rose(Το όνομα του Ρόδου) το οποίο έχει διάρκεια πάνω από 11 λεπτά, και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι των Iron Maiden,μετά το "Rime of the Ancient Mariner" με διάρκεια 13 λεπτά (από το Powerslave). Live εκδοχές του "Blood on the World's Hands" και του "The Aftermath" υπάρχουν στην συλλογή Best of the 'B' Sides.

Ο Blaze Bayley ηχογράφησε ξανά ,σε νέα διευθέτηση, το "Sign of the Cross" στο live άλμπουμ As Live as It Gets.

Υποδοχή από τους κριτικούς

Αρχικά οι κριτικοί υποδέχτηκαν αδιάφορα το  The X Factor. Η Allmusic το βαθμολόγησε με δύο αστέρια στα πέντε, δηλώνοντας ότι " στερείται δυναμικών riffs, το The X Factor είναι ένα υποτονικό άλμπουμ της τελευταίας στιγμής. Παρόλο που το συγκρότημα δεν ακούγεται άσχημα στο δίσκο, δεν ακούγονται καθόλου εμπνευσμένοι και υπάρχει μία εμφανής έλλειψη ενέργειας στις εκτελέσεις, που κάνει την έλλειψη φαντασίας όλο και πιο εμφανή."

Η Sputnikmusic ήταν λίγο πιο θετική για την κυκλοφορία, θεωρώντας το άλμπουμ "μία αλλαγή για τους Iron Maiden, μία πολύ σημαντική αλλαγή" καθώς "άνοιξε το δρόμο για μελλοντικά άλμπουμ παρόμοιας διάρκειας." Επίσης εγκωμίασαν τον Blaze Bayley, που ήταν δέκτης συχνών κριτικών, δηλώνοντας για τη φωνή του "ήταν τέλεια για αυτή τη νέα κυκλοφορία."

Λίστα τραγουδιών

No. Title Writer(s) Length
1. "Sign of the Cross" Steve Harris 11:17
2. "Lord of the Flies" Janick Gers, Harris 5:03
3. "Man on the Edge" Blaze Bayley, Gers 4:13
4. "Fortunes of War" Harris 7:23
5. "Look for the Truth" Bayley, Gers, Harris 5:10
6. "The Aftermath" Bayley, Gers, Harris 6:20
7. "Judgement of Heaven" Harris 5:12
8. "Blood on the World's Hands" Harris 5:57
9. "The Edge of Darkness" Bayley, Gers, Harris 6:39
10. "2 a.m." Bayley, Gers, Harris 5:37
11. "The Unbeliever" Gers, Harris 8:10
Total length:
71:01

Μέλη

 • Blaze Bayley - vocals
 • Dave Murray - guitar
 • Janick Gers - guitar
 • Steve Harris - bass, mixing, production
 • Nicko McBrain - drums

Βοηθητικό προσωπικό

 • Michael Kenney - keyboard
 • The Xpression Choir - Γρηγοριανή ψαλμωδία (τραγούδι νο 1)
 • Nigel Green - engineering, mixing, production
 • Ronal Whelan - mastering

ironmaidenfc.gr