1983

ΕξΕξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους Iron Maiden
Ηχογραφήθηκε Compass Point Studios, Nassau, Μπαχάμες, Ιανουάριος - Μάρτιος 1983
Είδος Heavy metal
Γλώσσα 45:50
Εταιρεία Αγγλικά
Εταιρεία EMI
Παραγωγός Martin Birch
Singles από το Piece of Mind
  1. "Flight of Icarus" Κυκλοφόρησε: 11 Απριλίου 1983
  2. "The Trooper" Κυκλοφόρησε: 20 Ιουνίου 1983

Piece of Mind (1983)

Το Piece ofMind είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού heavy metal συγκροτήματος , των Iron Maiden. Αρχικά κυκλοφόρησε το 1983 από την EMI, και την Capitol στις Η.Π.Α., και αργότερα κυκλοφόρησε ξανά από την Sanctuary/Columbia Records. Ήταν το πρώτο άλμπουμ με τον drummer Nicko McBrain, που είχε φύγει πρόσφατα από το συγκρότημα Trust,του οποίου η βάση ήταν στο Παρίσι, και από τότε είναι ο drummer των Iron Maiden.

Το άλμπουμ κατέλαβε την 21η θέση στη λίστα της IGN για τα καλύτερα 25 metal άλμπουμ.

Το 1983, το περιοδικό

Το Piece of Mind είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού heavy metal συγκροτήματος , των Iron Maiden. Αρχικά κυκλοφόρησε το 1983 από την EMI, και την Capitol στις Η.Π.Α., και αργότερα κυκλοφόρησε ξανά από την Sanctuary/Columbia Records. Ήταν το πρώτο άλμπουμ με τον drummer Nicko McBrain, που είχε φύγει πρόσφατα από το συγκρότημα Trust,του οποίου η βάση ήταν στο Παρίσι, και από τότε είναι ο drummer των Iron Maiden.

Το άλμπουμ κατέλαβε την 21η θέση στη λίστα της IGN για τα καλύτερα 25 metal άλμπουμ.

Το 1983, το περιοδικό Kerrang! δημοσίευσε ένα γκάλοπ για τα καλύτερα metal άλμπουμ όλων των εποχών ,και το Piece of Mind ήταν στη πρώτη θέση με το The Number of the Beast να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Background

Στιχουργικά το άλμπουμ απεικονίζει το ενδιαφέρον του συγκροτήματος για τη λογοτεχνία, όπως το "To Tame a Land," που βασίστηκε το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Dune του Frank Herbert, και το "The Trooper," εμπνευσμένο από το Charge of the Light Brigade του Tennyson, αλλά και το ενδιαφέρον τους για τις ταινίες, όπως το "Where Eagles Dare", μία ταινία του Brian G. Hutton, από το μυθιστόρημα του Alistair MacLean, και το "Quest for Fire", που βασίστηκε στην ταινία του Jean-Jacques Annaud. Και τέλος στην αρχή του"Revelations" παρατίθεται απόσπασμα από τον συγγραφέα G. K. Chesterton. Περισσότερες εξωτικές επιρροές περιλαμβάνουν την ελληνική Μυθολογία, μολονότι είναι ελαφρώς αλλαγμένη για το "Flight of Icarus". Τέλος ο Dickinson επηρεάστηκε από τον Aleister Crowley για να γράψει το υπόλοιπο μέρος των στίχων του "Revelations".

Αυτό είναι το τέταρτο άλμπουμ των Iron Maiden και δεν πήρε το όνομά του από τραγούδι που περιέχεται στο άλμπουμ (οι λέξεις "peace of mind" εμφανίζονται στο έκτο τραγούδι του άλμπουμ, στο "Still Life"). Η αρχική επιλογή για τον τίτλο του δίσκου ήταν Food for Thought, καθώς το συγκρότημα είχε αποφασίσει να βάλει στο μπροστινό εξώφυλλο το λοβοτομημένο Eddie , μέχρι που το συγκρότημα σκέφτηκε τον τίτλο Piece of Mind σε μία παμπ στο Jersey, κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του άλμπουμ. Το τελευταίο τραγούδι του δίσκου ήταν να ονομαστεί Dune, αλλά όσο έψαχναν άδεια για να το κάνουν μέσω των μάνατζερ του Frank Herbert, έλαβαν μία επιστολή που έλεγε ότι , "ο Frank Herbert δεν συμπαθεί τα rock συγκροτήματα, ειδικά τα heavy rock συγκροτήματα, και ειδικά συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden."

Στο ένθετο του άλμπουμ υπάρχει μία ελαφρώς αλλαγμένη εκδοχή του αποσπάσματος από το Βιβλίο της Αποκάλυψης, που λέει:

Και ο Θεός θα σκουπίσει όλα τα δάκρυα από τα μάτια τους, και δεν θα υπάρχει άλλο Θάνατος. Ούτε θλίψη, ούτε κλάμα. Ούτε θα υπάρχει άλλο μυαλό, γιατί το παρελθόν έχει παρέλθει.

Το ακριβές κείμενο (από το Κεφάλαιο 21, Παράγραφος 4) είναι σχεδόν παρόμοιο, εκτός του ότι λέει "ούτε θα υπάρχει άλλος πόνος", στη θέση του μυαλού, το οποίο προστέθηκε ως λογοπαίγνιο για τον τίτλο του άλμπουμ.

Στην κάτω γωνία της πίσω πλευράς του εξώφυλλου, υπάρχει αυτό το μήνυμα: "Καθόλου synthesizers ή απώτερα κίνητρα".

World Piece Tour ήταν η περιοδεία για την υποστήριξη του άλμπουμ.

Κρυμμένο μήνυμα

Στην αρχή του έκτου τραγουδιού , στο "Still Life",το συγκρότημα συμπεριέλαβε ένα κρυμμένο μήνυμα το οποίο μπορούσε κάποιος να καταλάβει μόνο αν έβαζε το δίσκο να παίξει ανάποδα. Αυτό ήταν ένα αστείο και ένα εσκεμμένο χτύπημα εναντίον των κριτικών που κατηγόρησαν τους Iron Maiden ότι είναι Σατανιστές. Το ανάποδο μήνυμα είναι ο Nicko McBrain που μιμείται τον Idi Amin (ή καλύτερα μιμείται τον John Bird που μιμείται τον Idi Amin) λέγοντας την φράση "Τι είπε το πράγμα με τα τρία 'οστά', μην μπλέκεστε με πράγματα που δεν καταλαβαίνετε..."( "What ho said the t'ing with the three 'bonce', do not meddle with things you don't understand...") , και ακολουθούσε ένα ρέψιμο. Η φράση έιναι από ένα σατυρικό άλμπουμ με τίτλο The Collected Broadcasts of Idi Amin από τον Bird και τον Alan Coren. Το "What ho" και "What ho said the t'ing" είναι φράσεις που υπάρχουν συχνά στο κομμάτια του McBrain "Listen With Nicko!" από τη συλλογή The First Ten Years.

Σύμφωνα με τον με τον McBrain, "Είχαμε βαρεθεί και είχαμε κουραστεί να μας αποκαλούν λάτρεις του Διαβόλου και όλα αυτά τα ψέματα από τους ηλίθιους στις Η.Π.Α., και έτσι σκεφτήκαμε, 'Εντάξει ,θέλατε να μας κοροϊδέψετε? Λοιπόν θα σας δείξουμε πως είναι να κοροϊδεύετε!' Και ένα από τα παιδιά με ηχογράφησε όταν έκανα αυτό το Idi Amin που συνήθιζα να κάνω όταν έπινα μερικά ποτά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που τελείωνε με τις λέξεις, 'Μην μπερδεύεστε με πράγματα που δεν καταλαβαίνετε.' Σκεφτήκαμε, αν οι άνθρωποι είναι χαζοί αναφορικά με τέτοια θέματα, τότε μπορεί να τους δώσουμε κάτι για να είναι πραγματικά χαζοί"

Track listing

No. Title Writer(s) Length
1. "Where Eagles Dare" Steve Harris 6:10
2. "Revelations" Bruce Dickinson 6:50
3. "Flight of Icarus" Dickinson, Adrian Smith 3:511
4. "Die with Your Boots On" Dickinson, Harris, Smith 5:28
5. "The Trooper" Harris 4:15
6. "Still Life" Harris 4:53
7. "Quest for Fire" Harris 3:41
8. "Sun and Steel" Dickinson, Smith 3:26
9. "To Tame a Land" Harris 7:27
Total length: 45:50
 
1995 reissue bonus CD
No. Title Writer(s) Length
10. "I've Got The Fire" (Montrose cover) Ronnie Montrose 3:53
11. "Cross-Eyed Mary" (Jethro Tull cover) Ian Anderson 3:55

Μέλη

  • Bruce Dickinson - lead vocals
  • Dave Murray - guitar
  • Adrian Smith - guitar, backing vocals
  • Steve Harris - bass guitar, backing vocals
  • Nicko McBrain - drums

Διασκευές

Το 2010, οι Maiden uniteD, με τραγουδιστή τον Damian Wilson, κυκλοφόρησε μία ακουστική ερμηνεία όλου του άλμπουμ με τίτλο Mind the Acoustic Pieces.

Δύο τραγούδια υπήρχαν στο tribute άλμπουμ του 2008, Maiden Heaven: A Tribute to Iron Maiden , το "The Trooper" από τους Coheed και Cambria και το "To Tame a Land" από τους Dream Theater.

Το "The Trooper" διασκευάστηκε και από το Φιλανδικό doom/death metal συγκρότημα Sentenced το 1994 στο EP The Trooper, από το Αμερικάνικο heavy metal συγκρότημα Iced Earth στο "tour edition" άλμπουμ τους το 2011, με τίτλο Dystopia, από το death metal συγκρότημα Vital Remains το 1998 σε ένα tribute άλμπουμ με τίτλο A Call to Irons, καθώς και από το Χριστιανικό hard rock συγκρότημα τους Stryper στο άλμπουμ, The Covering, το 2011.. Τέλος το τραγούδι διασκευάστηκε επίσης και από το βρετανικό Rock'n'Roll συγκρότημα ,τους MotorHead.

Το "Where Eagles Dare" διασκευάστηκε από τους Bethlehem (μεταφράστηκε στα γερμανικά ως "Wo Adlers wagen" στην έκδοση του Dictius Te Necare) και από τους Fozzy στο δεύτερο άλμπουμ τους,το Happenstance, το 2002. Οι Fozzy έχουν επίσης διασκευάσει και το "The Prisoner" (από το The Number of the Beast) στο πρώτο τους άλμπουμ.

Το "Die with Your Boots On" έχει διασκευαστεί από τους Sonata Arctica.

ironmaidenfc.gr