2000

Εξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους Iron Maiden
Κυκλοφόρησε 29 Μαΐου 2000
Κυκλοφόρησε Καλοκαίρι 1999 - Απρίλιος 2000, Guillaume Tell Studios, Παρίσι
Είδος Heavy metal
Διάρκεια 66:57
Γλώσσα English
Γλώσσα EMI, Sony, Portrait (Ηνωμένες Πολιτείες)
Παραγωγός Steve Harris και Kevin Shirley
Singles από το Brave New World
 1. "The Wicker Man" Κυκλοφόρησε: Απρίλιος 2000
 2. "Out of the Silent Planet" Κυκλοφόρησε: 23 Οκτωβρίου 2000

Brave New World (2001)

Το Brave New World είναι το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ από το Βρετανικό heavy metal συγκρότημα Iron Maiden, που κυκλοφόρησε στις 29 Μαΐου του 2000. Ήταν το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε μετά την επιστροφή του τραγουδιστή Bruce Dickinson (ο οποίος είχε φύγει το 1993) και του κιθαρίστα Adrian Smith (που έφυγε το 1990) το 1999, καθώς και το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με το τωρινό line-up με τρεις κιθαρίστες, καθώς ο Janick Gers παρέμεινε στο συγκρότημα.

Η εικονογράφηση του άλμπουμ καθώς το ομότιτλο τραγούδι είναι αναφορές στο ομότιτλο μυθιστόρημα του  Aldous Huxley. Το πάνω μισό της εικονογράφησης έγινε από τον Derek Riggs, και το κάτω μισό από τον  Steve Stone.

Τα τραγούδια "The Wicker Man" και "Out of the Silent Planet" κυκλοφόρησαν και ως singles. Το προωθητικό single "The Wicker Man" που δόθηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς είχε επιπλέον φωνές στο ρεφρέν ,που δεν υπήρχαν σε καμία άλλη εκδοχή του τραγουδιού.

Η περιοδεία Brave New World Tour ήταν η υποστηρικτική περιοδεία για το άλμπουμ, κατά τη διάρκεια της οποίας η συναυλία στο Rock in Rio ηχογραφήθηκε και αργότερα κυκλοφόρησε ως live άλμπουμ και βίντεο.

Το Brave New World έφτασε στη θέση No. 7 στο UK Albums Chart, και έχει γίνει χρυσό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπήκε στη θέση  No. 39 στο Billboard 200, και πούλησε πάνω από  307,000 αντίτυπα σύμφωνα μα το Nielsen SoundScan σύστημα το 2008.

Το 2000 ισοβάθμησε με το άλμπουμ των Pantera, Reinventing the Steel, κερδίζοντας το βραβείο για το εξώφυλλο της χρονιάς ,σύμφωνα με την επιλογή των αναγνωστών του Metal Edge.

Τραγούδια και σύνθεση 

Τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν πριν από την περιοδεία The Ed Hunter αλλά ηχογραφήθηκαν αργότερα στα Guillaume Tell Studios, στο Παρίσι. Ήταν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με παραγωγό τον και επίσης ήταν και πρώτο που ηχογράφησαν live στο στούντιο.

Τα "The Nomad", "Dream of Mirrors", και "The Mercenary" είχαν γραφτεί αρχικά για το Virtual XI, σύμφωνα με μία συνέντευξη του Adrian Smith. Υπήρχε και ένα τέταρτο τραγούδι αλλά ούτε ο Adrian Smith ούτε ο Steve Harris μπορούσαν να θυμηθούν ποιο ήταν. Ο πρώην τραγουδιστής των Iron Maiden , Blaze Bayley είχε επίσης συμμετέχει στη συγγραφή των στίχων του "Dream of Mirrors", αλλά ποτέ δεν αναφέρθηκε η συμβολή του.

Το "Brave New World" ήταν το μοναδικό τραγούδι του άλμπουμ που παίχτηκε και στην επόμενη περιοδεία του συγκροτήματος Dance of Death, για την προώθηση του επόμενου άλμπουμ τους. Κανένα από τα τραγούδια δεν παίχτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας A Matter of Life and Death, ενώ αρκετά τραγούδια παίχτηκαν ξανά στην The Final Frontier παγκόσμια περιοδεία, με το "The Wicker Man",το "Ghost of the Navigator", το ομότιτλο τραγούδι και το "Blood Brothers" να παίζονται στην περιοδεία το 2010.

Το τραγούδι "Blood Brothers", γράφτηκε από τον Steve Harris για τον πατέρα του που είχε πεθάνει, και ήταν αφιερωμένο στον Ronnie James Dio κατά τη διάρκεια της περιοδείας The Final Frontier, το 2010,μετά το θάνατό του στις 16 Μαΐου. Στο μέρος της περιοδείας το 2011 που ξεκίνησε από την Australia, το "Blood Brothers" θα αφιερωνόταν στα θύματα, τους φίλους και τις οικογένειες των μελών του συγκροτήματος και στο κοινό που είχε επηρεαστεί από τον σεισμό Christchurch το 2011, που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου. Καθώς προχωρούσε η περιοδεία το τραγούδι αφιερώθηκε επίσης και στα θύματα του σεισμού του Tōhoku και στις επαναστάσεις στην Αίγυπτο και την Λιβύη και αργότερα στα θύματα της επίθεσης στη Νορβηγία.

Υποδοχή από τους κριτικούς

Οι κριτικές για το άλμπουμ ήταν γενικά θετικές. Οι κριτικές ήταν θερμές ειδικότερα απέναντι στην επιστροφή του Bruce Dickinson και του Adrian Smith στο συγκρότημα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα άλμπουμ με τραγουδιστή τον Blaze Bayley. Το Kerrang! το περιγράφει "πραγματικά κορυφαίο. Μεγαλοπρεπές, πομπώδες, τιτάνιο. Τόσο ένδοξο που νιώθεις την καυτή ανάσα του στα ρουθούνια σου." Η Sputnikmusic το περιγράφει ως "ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του συγκροτήματος, παράλληλα με τα Powerslave, Somewhere in Time, και Piece of Mind" και "και σίγουρα ένας δίσκος που αγοράζεις εύκολα, μετά από τις ένδοξες μέρες του συγκροτήματος." Το Classic Rock δήλωσε ότι, ενώ "μπορεί να μην έχει κάνει τόσα μεγάλα βήματα μπροστά, αλλά "σίγουρα επιτυγχάνει να μας πάει πίσω στα χρόνια της ακμής των Iron Maiden."

Το Allmusic ήταν ελαφρώς πιο αυστηρό απέναντι στο άλμπουμ, περιγράφοντάς το ως "δεν υπάρχει το Number of the Beast," ενώ συνεχίζει "ως άλμπουμ επανόδου, η υπεροχή του είναι αδιαμφισβήτητη," και επίσης έδωσε στο άλμπουμ θετική βαθμολογία.

Track listing

No. Title Writer(s) Length
1. "The Wicker Man" Bruce Dickinson, Steve Harris, Adrian Smith 4:35
2. "Ghost of the Navigator" Dickinson, Janick Gers, Harris 6:50
3. "Brave New World" Dickinson, Harris, Dave Murray 6:18
4. "Blood Brothers" Harris 7:14
5. "The Mercenary" Gers, Harris 4:42
6. "Dream of Mirrors" Gers, Harris 9:21
7. "The Fallen Angel" Harris, Smith 4:00
8. "The Nomad" Harris, Murray 9:06
9. "Out of the Silent Planet" Dickinson, Gers, Harris 6:25
10. "The Thin Line Between Love & Hate" Harris, Murray 8:26
Total length:
1:06:57

Μέλη

 • Bruce Dickinson - lead vocals
 • Dave Murray - guitar
 • Adrian Smith - guitar, background vocals
 • Janick Gers - guitar
 • Steve Harris - bass, background vocals, keyboards, ενορχήστρωση στο "Blood Brothers" & "The Nomad"
 • Nicko McBrain - drums

Βοηθητικό προσωπικό

 • Jeff Bova - ενορχηστρώσεις στο "Blood Brothers" & "The Nomad"

Παραγωγή

 • Παραγωγοί: Steve Harris, Kevin "Caveman" Shirley
 • Μηχανικοί: Denis Caribaux, Kevin "Caveman" Shirley
 • Mixing: Kevin "Caveman" Shirley
 • Mastering: George Marino
 • A&R: James Diener, John Kalodner
 • Βοηθοί: Nicholas Meyer, Rory Romano

ironmaidenfc.gr