1980

Εξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους by Iron Maiden
Κυκλοφόρησε 14 Απριλίου 1980 (Αγγλία), 17 Αυγούστου 1980 (ΗΠΑ)
Ηχογραφήθηκε Φεβρουάριος 1980, στο Kingsway Studios, Λονδίνο
Είδος Heavy metal
Διάρκεια 40:39
Γλώσσα Αγγλικά
Εταιρεία EMI
Παραγωγός Will Malone

Εναλλακτικό εξώφυλλο
1998 Remastered Cover
Singles από το Iron Maiden
  1. "Running Free" Κυκλοφόρησε: 8 Φεβρουαρίου 1980
  2. "Sanctuary" Κυκλοφόρησε: 23 Μαΐου1980

Iron Maiden (1980)

Το άλμπουμ Iron Maiden, κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου το 1980, είναι το πρώτο άλμπουμ του βρετανικού heavy metal συγκροτήματος, των Iron Maiden. Κυκλοφόρησε από την EMI στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μερικούς μήνες αργότερα στις ΗΠΑ, αρχικά από την Harvest/Capitol Records και μετέπειτα από την Sanctuary Records/Columbia Records. Η έκδοση της κυκλοφορίας στην Αμερική περιελάμβανε και το "Sanctuary", ενώ στην Βρετανία κυκλοφόρησε ως. Το 1998, μαζί με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες προ-X Factor , το Iron Maiden επανακυκλοφόρησε με την προσθήκη του "Sanctuary".

Παρόλο που οι Iron Maiden έχουν κριτικάρει την ποιότητα της παραγωγής του άλμπουμ, το άλμπουμ αναγνωρίστηκε από κοινό και κριτικούς , φτάνοντας στο νο4 στα UK Albums Chart και πέτυχε μεγάλη προβολή και στην ηπειρωτική χώρα της Ευρώπης.

Ιστορία

Αυτό ήταν το μοναδικό άλμπουμ στο οποίο έκανε την παραγωγή ο Will Malone, για τον οποίο οι Iron Maiden θεώρησαν ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον για το όλο έργο και τους άφησε να κάνουν μόνοι τους την παραγωγή του άλμπουμ, που σύμφωνα με τον Steve Harris, ολοκληρώθηκε σε 13 μόλις μέρες. Πριν από την ηχογράφηση με τον Malone, το συγκρότημα είχε κάνει ακόμα δύο προσπάθειες το Δεκέμβριο του 1979 με δύο διαφορετικούς παραγωγούς. Ο πρώτος ο Guy Edwards, απολύθηκε γιατί το συγκρότημα δεν ήταν ευχαριστημένο με την "λασπώδη" ποιότητα στην παραγωγή, ενώ ο Andy Scott διώχτηκε επειδή επέμενε ότι ο Harris θα έπρεπε να χρησιμοποιεί πένα αντί για τα δάχτυλά του. Μετά από αυτές τις προσπάθειες, το συγκρότημα αποφάσισε να μην διώξει τον Malone και ο Steve Harris περιγράφει ότι θα μπορούσαν να " τον προσπεράσουν και να προχωρήσουν απευθείας στον μηχανικό." Το συγκρότημα άσκησε κριτική για την ποιότητα της παραγωγής, ενώ πολλοί fans ακόμα προτιμούν τον ωμό ήχο που είχαν τα κομμάτια. Το Allmusic δηλώνει ότι το στυλ αυτό "αντλούσε σαφώς στοιχεία από το punk rock," ο Harris δήλωσε αργότερα ότι το συγκρότημα απεχθάνεται ότι έχει να κάνει με το punk.

Αυτό ήταν επίσης το μοναδικό στούντιο άλμπουμ με κιθαρίστα τον Dennis Stratton, ο οποίος ήρθε την τελευταία στιγμή , και διώχτηκε λόγω "μουσικών διαφορών" μετά την Ευρωπαϊκή περιοδεία του συγκροτήματος με τους Kiss. Οι πρώτες υποψίες είχαν δημιουργηθεί όταν κατά τη διάρκεια των πρώτων ηχογραφήσεων ο Stratton είχε προσθέσει αρμονικές κιθάρες όπως οι Wishbone Ash και backing vocals που θύμιζαν το "Phantom of the Opera" των Queen, προσθήκες που αμέσως απέρριψαν τα υπόλοιπα μέλη. Παρόλο που ο Stratton δηλώνει ότι "δεν προσπάθησε να οδηγήσει το συγκρότημα σε άλλη κατεύθυνση," ο Harris σχολιάζει ότι ήταν εμφανής "η διαφορά μεταξύ του Den και εμάς," και είχε παρατηρήσει ότι ο "Dennis προτιμούσε να παίζει τραγούδια όπως το "Strange World" απ’ ότι το "Iron Maiden" ή το "Prowler", γιατί ήταν πιο αργό ,πιο μελωδικό, ... όταν έκανε σόλο στα πιο "heavy" τραγούδια , δεν το έκανε με το ίδιο πάθος."

Η επανακυκλοφορία του άλμπουμ το 1998 διαφέρει από το αρχικό, καθώς έχει προστεθεί μία ηχογράφηση του "Sanctuary" που υπήρχε στην έκδοση που κυκλοφόρησε στην Αμερική και στο single "Sanctuary" που κυκλοφόρησε στη Βρετανία. Η αρχική έκδοση εμφανίζεται στη συλλογή Metal for Muthas. Η επανέκδοση έχει επίσης ένα διαφορετικό εξώφυλλο, μία ψηφιακή δημιουργία από τον αρχικό σχεδιαστή Derek Riggs, με ένα τμήμα της αρχικής εικονογράφησης.

Το συγκρότημα ξεκίνησε την περιοδεία Iron Maiden για την προώθηση του άλμπουμ, κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσαν τις πρώτες τους συναυλίες στην ηπειρωτική χώρα της Ευρώπης, και ανακάλυψαν με έκπληξη πόσο επιτυχημένο ήταν το συγκρότημα έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Steve Harris να σχολιάζει, "Η φήμη ότι τα πηγαίναμε τόσο καλά στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, και όταν εμφανιστήκαμε σε μέρη όπως το Leiden, στην Ολλανδία, μέρη που δεν είχαμε ακούσει ποτέ, μας περίμεναν τεράστια banners που έγραφαν "Iron Maiden Go Over The Top" . Ήταν εξωπραγματικό."

Τραγούδια

Το "Running Free" κυκλοφόρησε ως single στις 23 Φεβρουαρίου του 1980, φτάνοντας στο νούμερο 34 στο UK Singles Chart. Το συγκρότημα έπαιξε το τραγούδι στο τηλεοπτικό σόου της UK TV ,Top of the Pops, ενώ αρνήθηκαν τη συνηθισμένη παράδοση των καλλιτεχνών να παριστάνουν ότι παίζουν και έγιναν το πρώτο συγκρότημα που έπαιξαν ζωντανά σε σόου από μετά από τους The Who το 1972. Ο τραγουδιστής Paul Di'Anno, που έγραψε τους στίχους του τραγουδιού, το περιγράφει ως "ένα πολύ αυτοβιογραφικό τραγούδι, παρόλο που δεν πέρασα φυσικά καμία νύχτα σε φυλακή του Λος Άντζελες. Είναι για την ηλικία περίπου των 16, όπως λέει, και απλά τρέχεις ξέφρενα και τρέχεις ελεύθερα. Προέρχεται από τις μέρες που ήμουν skinhead." Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Classic Rock και του Metal Hammer , Dave Ling, που έγραψε το σημείωμα μέσα στην επανέκδοση του Metal for Muthas CD, το"Sanctuary" αρχικά εκτελέστηκε από τον κιθαρίστα Rob Angelo, μέλος των Iron Maiden το 1977, που πληρώθηκε £300 για τα δικαιώματα του τραγουδιού . Το "Sanctuary" single κυκλοφόρησε στις 7 Ιουνίου του 1980 και έφτασε στα chart μέχρι το νούμερο 29, με το λογοκριμένο εξώφυλλο που δείχνει τον Eddie να στέκεται πάνω από το σώμα της Margaret Thatcher κερδίζοντας δημοσιότητα για το συγκρότημα στο Βρετανικό τύπο. Η εταιρεία management των Rod Smallwood και Andy Taylor θα πάρει το όνομά της από αυτό το τραγούδι.

Παρόλο που τα συνθετικά δικαιώματα του "Strange World" ανήκουν μόνο στον Harris, ο Paul Day, ο πρώτος τραγουδιστής του συγκροτήματος το 1975-1976, ισχυρίστηκε ότι συνέβαλε στη δημιουργία του τραγουδιού.Το "Charlotte the Harlot", το μοναδικό τραγούδι που έγραψε μόνος του ο Dave Murray , είναι το πρώτο από τα τέσσερα τραγούδια του δίσκου που αναφέρεται στην φανταστική πόρνη 'Charlotte,' ενώ ο Murray δηλώνει ότι ήταν "βασισμένο σε αληθινή ιστορία." Το 7 λεπτο έπος "Phantom of the Opera" είναι επίσης το προσωπικό αγαπημένο του Steve Harris και ακόμα το παίζουν live σχετικά συχνά. Με πολλές εναλλαγές στη διάθεση και το ρυθμό, ο Harris είπε ότι "ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψα που ήταν λίγο πιο προοδευτικό." Το "Transylvania" είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι, σύνθεση του Harris, που διασκευάστηκε αργότερα από τους Iced Earth στο άλμπουμ τους Horror Show.

Από όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, τα "Phantom of the Opera", "Running Free", "Sanctuary" και "Iron Maiden" είναι τα τραγούδια που παίζονται πιο συχνά από το συγκρότημα στις περιοδείες του, με το τελευταίο να παίζεται σχεδόν σε κάθε συναυλία από τη δημιουργία του συγκροτήματος και να σηματοδοτεί την άφιξη του Eddie, της μασκότ του συγκροτήματος, στη σκηνή. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, εκτός από το "Strange World", έχουν ηχογραφηθεί και με τον Bruce Dickinson , είτε σε live άλμπουμ, είτε σε studio B-Sides ή και στα δύο. Το "Strange World" και το "Transylvania" είναι τα μόνα τραγούδια που δεν παίχτηκαν στην περιοδεία "Eddie Rips Up The World Tour", το 2005. Διασκευές των τεσσάρων τραγουδιών ("Prowler", "Remember Tomorrow", "Running Free" και το "Iron Maiden") χρησιμοποιήθηκαν για το tribute άλμπουμ του 2008 Maiden Heaven: A Tribute to Iron Maiden που κυκλοφόρησε από το περιοδικό Kerrang!.

Υποδοχή

Όταν κυκλοφόρησε το 1980, το άλμπουμ έλαβε άμεση αποδοχή από τους κριτικούς, με τον Geoff Barton, που έγραψε την κριτική στο Sounds,να δηλώνει, "Heavy metal για την δεκαετία του '80,η εκτυφλωτική του ταχύτητα και η αχαλίνωτη αγριότητα κάνουν τα περισσότερα heavy rock τραγούδια από το '60 και το '70 να ακούγονται συγκριτικά τεμπέλικα και σαν μοιρολόγια."

Από την κυκλοφορία του και μετά ,το Iron Maiden συνέχισε να επαινείται από τους κριτικούς , με το Allmusic να το περιγράφει ως "ορόσημο" όπως επίσης "δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ακούσεις πως το punk και η prog rock δημιούργησαν το New Wave of British Heavy Metal." Επιπλέον , η Sputnikmusic το περιγράφει "ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στο κόσμο της heavy metal," που περιέχει "τη σκληρή, επιθετική δύναμη [που] χαρακτηρίζει τα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος."

Το Iron Maiden είναι το ένα από τα δύο άλμπουμ των Iron Maiden που είναι στη λίστα με τα 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις) (το The Number of the Beast είναι το άλλο).

Λίστα τραγουδιών

Η σύνθεση και οι στίχοι των τραγουδιών ανήκει στον Steve Harris,εκτός από αυτά που αναφέρεται διαφορετικά.

Original UK release
No. Title Writer(s) Length
1. "Prowler"   3:55
2. "Remember Tomorrow" Paul Di'Anno, Harris 5:27
3. "Running Free" Di'Anno, Harris 3:17
4. "Phantom of the Opera"   7:20
5. "Transylvania" (instrumental)   4:05
6. "Strange World"   5:45
7. "Charlotte the Harlot" Dave Murray 4:12
8. "Iron Maiden"   3:35
 
1980 U.S. version
No. Title Writer(s) Length
1. "Prowler"   3:56
2. "Remember Tomorrow" Di'Anno, Harris 5:29
3. "Running Free" Di'Anno, Harris 3:17
4. "Phantom of the Opera"   7:08
5. "Transylvania" (instrumental)   4:17
6. "Strange World"   5:32
7. "Sanctuary" Di'Anno, Harris, Murray 3:14
8. "Charlotte the Harlot" Murray 4:10
9. "Iron Maiden"   3:31
 
1998 Remastered release
No. Title Writer(s) Length
1. "Prowler"   3:55
2. "Sanctuary" Di'Anno, Harris, Murray 3:14
3. "Remember Tomorrow" Di'Anno, Harris 5:27
4. "Running Free" Di'Anno, Harris 3:17
5. "Phantom of the Opera"   7:08
6. "Transylvania"   4:19
7. "Strange World"   5:30
8. "Charlotte the Harlot" Murray 4:12
9. "Iron Maiden"   3:35
  • Το remastered κυκλοφορία του 1998, το fade out από το "Transylvania" και η εισαγωγή από το "Strange World" μεταφέρθηκαν στο τέλος του "Transylvania".

Μέλη

  • Paul Di'Anno - vocals
  • Dave Murray - guitar
  • Dennis Stratton - guitar, backing vocals
  • Steve Harris - bass guitar, backing vocals
  • Clive Burr - drums

ironmaidenfc.gr