2006

Εξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους Iron Maiden
Κυκλοφόρησε 28 Αυγούστου 2006
Ηχογραφήθηκε Μάρτιος - Απρίλιος 2006 στα Sarm West Studios, Λονδίνο
Ηχογραφήθηκε Heavy metal
Διάρκεια 71:54
Γλώσσα Παραγωγός
Εταιρεία EMI
Παραγωγός Kevin Shirley, Steve Harris
Singles από το A Matter of Life and Death
  1. "The Reincarnation of Benjamin Breeg" Κυκλοφόρησε: 14 Αυγούστου 2006
  2. "Different World" Κυκλοφόρησε: 14 Νοεμβρίου 2006

A Matter of Life and Death (2006)

Το A Matter of Life and Death είναι το δέκατο τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού heavy metal συγκροτήματος, των Iron Maiden. Κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου το 2006 στην Ιταλία και την Φιλανδία, στις 28 Αυγούστου παγκοσμίως  εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ιαπωνία που κυκλοφόρησε στις 5 Σεπτεμβρίου του  2006. Είναι το πρώτο άλμπουμ στην καριέρα των Iron Maiden που μπήκε στο top 10 του  U.S. Billboard ,επιτυγχάνοντας σημαντική επιτυχία στα chart και σε άλλες χώρες.

Ενώ δεν έχει ένα ενιαίο θέμα ως άλμπουμ, ο πόλεμος και η θρησκεία είναι τα επαναλαμβανόμενα θέματα σε όλο το δίσκο καθώς και στην εικονογράφηση του εξώφυλλου.

Η περιοδεία  A Matter of Life and Death ήταν η περιοδεία για την υποστήριξη του άλμπουμ.

Γενικές πληροφορίες

Οι Iron Maiden ξεκίνησαν να γράφουν τα νέα τραγούδια κοντά στο τέλος του 2005, μετά από ένα διάλειμμα που ακολούθησε την επιτυχημένη περιοδεία του τους Eddie Rips Up, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αφού σταμάτησαν για τα Χριστούγεννα, τα τραγούδια ολοκληρώθηκαν και ξεκίνησε η ηχογράφηση στα Sarm West Studios, στο Λονδίνο, με παραγωγό τον Kevin Shirley.

Για να δώσουν ένα πιο "ζωντανό" ήχο, δεν έγινε mastering. O παραγωγός Kevin Shirley είπε, "Μίλησα με τον 'Arry (Steve Harris) την Παρασκευή, ο οποίος αποφάσισε να μην γίνει mastering στο άλμπουμ... Αυτό σημαίνει ότι θα ακούσεις το νέο άλμπουμ όπως ακούγεται στο στούντιο, χωρίς εξισωτές, συμπίεση, αναλογική διεύρυνση, κτλ., και πρέπει να πω, ότι είμαι αρκετά ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα."

Μιλώντας στο Metal Hammer το Σεπτέμβριο του 2006, ο τραγουδιστής Bruce Dickinson σχολίασε ότι "Όλοι ήταν έτοιμοι να πάνε τα πράγματα όσο πιο μακριά γίνεται, αλλά ήταν τόσο εύκολο να γίνει αυτός ο δίσκος."Ο  Dickinson συνέχισε λέγοντας ότι "ο δίσκος τελείωσε μέσα σε δύο μήνες," με τον μπασίστα Steve Harris να προσθέτει ότι "Πολλά από αυτά που ακούτε είναι πρώτα takes." Μιλώντας για το μουσικό στυλ του δίσκου, ο Harris δήλωσε ότι "Είναι πιο heavy από ποτέ, αλλά επίσης και πολύ progressive. Και δεν το εννοώ με την σύγχρονη αίσθηση, αλλά όπως οι Dream Theater, περισσότερο με ένα 70s στυλ."

Είναι το τέταρτο άλμπουμ του συγκροτήματος όπου ο τίτλος δεν είναι κοινός με κάποιο τραγούδι, μετά το Piece of Mind, το The X Factor και το Virtual XI. Ο ντράμερ Nicko McBrain και ο κιθαρίστας Janick Gers ισχυρίζονται ότι αρχικά ήθελαν να ονομάσουν το άλμπουμ από ένα τραγούδι, με επικρατέστερα το "The Pilgrim" και το "The Legacy". Σύμφωνα με τον Gers, "κάποιες φορές ένας τίτλος απλά προκύπτει ως η προφανής επιλογή, αλλά αυτή τη φορά δεν έγινε για κάποιο λόγο," έτσι το συγκρότημα αποφάσισε το "A Matter of Life and Death," ο οποίος, σύμφωνα με τον McBrain, ήταν ανάμεσα στις "δυο-τρεις ιδέες που υπήρχαν." Ούτε ο Gers ούτε ο McBrain μπορούν να θυμηθούν ποιος βρήκε τον τίτλο, που μάλλον τον σκέφτηκαν  είτε ο Steve Harris, είτε ο Rod Smallwood (ο μάνατζερ του συγκροτήματος) ή ο "Drew" (ένας μηχανικός των Sarm West Studios).

Το εξώφυλλο του άλμπουμ έγινε από τον Tim Bradstreet, έναν Αμερικανό καλλιτέχνη, γνωστό για τη δουλειά του στα κόμικ Hellblazer και Punisher.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας A Matter of Life and Death ,στις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν το 2006, το συγκρότημα έπαιξε ολόκληρο το άλμπουμ, και η ανταπόκριση ήταν ανάμεικτη. Το συγκρότημα ακόμα στηρίζει την απόφασή του να παίξει ολόκληρο το άλμπουμ, με τον McBrain να σχολιάζει ότι "Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο άλμπουμ που έχω κάνει μέχρι τώρα με αυτό το συγκρότημα" και ότι  "πολλά άτομα [ήταν] πολύ χαρούμενα όταν άκουσαν το άλμπουμ ολόκληρο" ενώ ο Dickinson σχολιάζει ότι το έκαναν "επειδή οι fans μας υποστηρίζουν γιατί είμαστε ακόμα μία ενεργή μουσική δύναμη."

Πληροφορίες για τα single

Το πρώτο single του άλμπουμ ήταν το "The Reincarnation of Benjamin Breeg", και κυκλοφόρησε στις 14 Αυγούστου το 2006. Στις 10 Αυγούστου,το "Different World" ήταν διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος,καθώς και το "Brighter than a Thousand Suns" την επόμενη μέρα. Το "Different World" ήταν το δεύτερο single, που μεταδόθηκε από τόσους πολλούς rock ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για το τραγούδι έχει γίνει και ένα animated video, παρόμοιο με αυτό του "Wildest Dreams".

DVD ντοκιμαντέρ

Παράλληλα με την κανονική κυκλοφορία του CD ,το  A Matter of Life and Death κυκλοφόρησε και σε μία περιορισμένη έκδοση που περιείχε ένα  bonus DVD. Το DVD, που είχε περίπου μία ώρα διάρκεια, περιέχει ένα ντοκιμαντέρ μισής ώρας, μαζί με βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν όταν το συγκρότημα ηχογραφούσε το άλμπουμ. Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο "The Making of A Matter of Life and Death", σκηνοθετήθηκε από τον Matthew Amos (σκηνοθέτη επίσης των ντοκιμαντέρ The Early Days και  Death on the Road), και περιέχει υλικό που τραβήχτηκε από τον ίδιο τον Kevin Shirley κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ δίνοντας μία ιδέα του τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Το bonus DVD περιέχει επίσης ένα πλήρες promo βίντεο για το "The Reincarnation of Benjamin Breeg", και μία ειδική κινηματογράφηση του συγκροτήματος να ηχογραφεί το "Different World" στο στούντιο. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση σε βινύλιο με διπλή εικονογράφηση στο εσωτερικό του, καθώς και σε ψηφιακή μορφή για download.

Κριτικές

Το άλμπουμ απόθεώθηκε από τους κριτικούς,με το Metal Hammer να το βαθμολογεί με 10 στα 10 δηλώνοντας ότι  "οι Iron Maiden έχουν υπερβεί απολύτως τους εαυτούς τους," συμπληρώνοντας ότι "το ακούς καθηλωμένος." Η Sputnikmusic έδωσε επίσης το μέγιστο βαθμό, σχολιάζοντας ότι "το A Matter of Life and Death περιέχει ότι θα ήθελαν να ακούσουν οι fans , την συναρπαστική, Maiden-style αφήγηση ιστοριών,τα επιθετικά riffs, τα εντυπωσιακά σόλο, τις μελωδικές αρμονίες." Το  BBC Music επαίνεσε το συγκρότημα " για τη μυστηριώδη ικανότητά του να γράφει σπουδαίους στίχους δεμένους με ενορχήστρωση κιθάρας που τόσο λαχταρούν οι rock fans," καταλήγοντας ότι " Σε αυτό τον κόσμο της μάταιης αυτορυθμιζόμενης μετριότητας υπάρχει ένα Βρετανικό συγκρότημα που ασταμάτητα δημιουργεί εκπληκτική μουσική και εκπλήσσει εξίσου κριτικούς και κοινό."  Η IGN το βαθμολόγησε με 8.3 στα 10, εξυμνώντας το άλμπουμ ως "η καλύτερη κυκλοφορία μετά το Piece of Mind." Το PopMatters το βαθμολόγησε με  8 στα 10, θεωρώντας το ως "το πιο συγκεντρωμένο άλμπουμ μετά από το Seventh Son of a Seventh Son του 1988, που έχει περισσότερες εκτεταμένες συνθέσεις." Το Classic Rock έδωσε στο άλμπουμ 9  στα 10, δηλώνοντας ότι "δεν είναι μόνο το καλύτερο άλμπουμ των Maiden από τη δεκαετία του ‘80 αλλά πολύ πιθανό η ωραιότερη κυκλοφορία από το  Piece of Mind του 1983," και το βράβευσε ως το "Άλμπουμ της Χρονιάς" το 2006 στα Classic Rock Roll of Honour Awards.

Το Rolling Stone έδωσε στο άλμπουμ 3 αστέρια στα 5, λέγοντας ότι η μουσική και οι στίχοι "ταιριάζουν" ενώ δήλωσε επίσης ότι "τα τραγούδια τώρα πορεύονται εκεί που πριν κάλπαζαν," υπονοώντας ότι το συγκρότημα "μεγαλώνει ομαλά." Η κριτική της Allmusic ήταν επίσης λιγότερο θετική, βαθμολογώντας το με 3.5 στα 5 και σχολιάζοντας ότι είναι "μία πιο επεξεργασμένη εμπειρία από το Dance of Death, αλλά ικανοποιητική για τους fans που είναι διατεθειμένοι να απολαύσουν την περιστασιακή υπέρβαση του συγκροτήματος."

Track listing

No. Title Writer(s) Length
1. "Different World" Steve Harris, Adrian Smith 4:17
2. "These Colours Don't Run" Bruce Dickinson, Harris, Smith 6:52
3. "Brighter Than a Thousand Suns" Dickinson, Harris, Smith 8:44
4. "The Pilgrim" Janick Gers, Harris 5:07
5. "The Longest Day" Dickinson, Harris, Smith 7:48
6. "Out of the Shadows" Dickinson, Harris 5:36
7. "The Reincarnation of Benjamin Breeg" Harris, Dave Murray 7:22
8. "For the Greater Good of God" Harris 9:24
9. "Lord of Light" Dickinson, Harris, Smith 7:23
10. "The Legacy" Gers, Harris 9:22
Total length:
1:11:54
Bonus track (iTunes Store edition)
No. Title Writer(s) Length
11. "Hallowed Be Thy Name" (Radio 1 'Legends' Session) Harris 7:11

Μέλη

  • Bruce Dickinson - lead vocals
  • Dave Murray - guitar
  • Adrian Smith - guitar, background vocals, synthesized guitars στο "Brighter than a Thousand Suns"
  • Janick Gers - guitar
  • Steve Harris - bass, background vocals, keyboards, συμπαραγωγός
  • Nicko McBrain - drums

Βοηθητικό προσωπικό

  • Kevin Shirley - παραγωγός, mixing, engineering

Επίδοση στα Chart

Μία ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα των Iron Maiden αναφέρει ότι "στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ στάλθηκαν πάνω από  ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως και τα πήγε πολύ καλά σε όλα τα charts παγκοσμίως". Ήταν το πρώτο άλμπουμ των Iron Maiden που μπήκε στο  top ten του Billboard 200, πουλώντας 56,000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα. Από τη θέση νο 4, ήταν το πρώτο rock άλμπουμ που είχε τόσο υψηλή θέση στα chart της Ινδίας, μέχρι το επόμενο άλμπουμ τους το The Final Frontier, που έφτασε στην πρώτη θέση. Το άλμπουμ έγινε χρυσό στην Φιλανδία την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και ήταν το όγδοο χρυσό τους άλμπουμ από την Φιλανδία.

ironmaidenfc.gr