2010

Εξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους Iron Maiden
Κυκλοφόρησε 13 Αυγούστου 2010
Ηχογραφήθηκε 11 Ιανουαρίου - 1 Μαρτίου 2010, Compass Point Studios, (Nassau, Bahamas)
The Cave Studios, (Malibu, California)
Είδος Heavy metal
Διάρκεια 76:35
Γλώσσα Αγγλικά
Εταιρεία EMI
UME, Sony (ΗΠΑ)
Παραγωγός Kevin Shirley, Steve Harris
Singles από το The Final Frontier
 1. "El Dorado" Κυκλοφόρησε: 8 Ιουνίου 2010

The Final Frontier (2010)

Το The Final Frontier είναι το δέκατο πέμπτο άλμπουμ από το Βρετανικό heavy metal συγκρότημα, τους Iron Maiden, κυκλοφόρησε στις 13 Αυγούστου το 2010 σε Γερμανία, Αυστρία και Φιλανδία , στις 17 Αυγούστου στη Βόρεια Αμερική, στις 18 Αυγούστου στην Ιαπωνία, και στις 16 Αυγούστου παγκοσμίως. Με διάρκεια 76 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια άλμπουμ των Iron Maiden μέχρι τώρα και το πρώτο μετά το A Matter of Life and Death το 2006 (το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ δύο συνεχόμενων στούντιο άλμπουμ για τους Iron Maiden). Ο Melvyn Grant έκανε την εικονογράφηση του άλμπουμ.

Το άλμπουμ έλαβε ευρέως θετικές κριτικές κα έφτασε στο No. 1 σε 28 χώρες. Μία από αυτές ήταν και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έγινε το τέταρτο άλμπουμ που μπήκε στο top του UK Albums Chart μετά το The Number of the Beast (1982), το Seventh Son of a Seventh Son (1988) και το Fear of the Dark το (1992). Επιπλέον το The Final Frontier επίσης ήταν στη θέση No. 4 στα chart τις ΗΠΑ, σημειώνοντας την υψηλότερη θέση στο Billboard 200, και κέρδισε και το πρώτο βραβείο Grammy για το συγκρότημα στην κατηγορία Best Metal Performance για το τραγούδι "El Dorado", που κυκλοφόρησε ως δωρεάν download στις 8 Ιουνίου του 2010.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την EMI σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά κυκλοφόρησε από κοινού από την Universal Music Enterprises και την Sony Music Entertainment – τη διάδοχο της Sanctuary Records/Columbia Records που είχε πριν τα δικαιώματα για την κυκλοφορία των δίσκων των Iron Maiden στην Βόρειο Αμερική.

Γενικές Πληροφορίες

Στις 22 Απριλίου του 2009, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Rock Radio για την προώθηση του Iron Maiden: Flight 666, ο ντράμερ Nicko McBrain ανέφερε ότι οι Iron Maiden είχαν κλείσει στούντιο για τις αρχές του 2010. Στις 8 Ιουνίου, ημερομηνία της κυκλοφορίας, αποκαλύφθηκε το artwork και τα τραγούδια του άλμπουμ μαζί με ένα δωρεάν download του τραγουδιού "El Dorado." Το άλμπουμ κυκλοφόρησε ως κανονικό CD, iTunes LP, ψηφιακό download, βινύλιο με εικονογράφηση πάνω στο δίσκο, και μία συλλεκτική έκδοση του "Mission Edition", που περιείχε συνεντεύξεις και ένα παιχνίδι με τίτλο Mission II: Rescue & Revenge.

Το τμήμα της περιοδείας στην Βόρειο Αμερική ξεκίνησε από το Dallas, στο Texas στις 9 Ιουνίου του 2010, ενώ η Ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκίνησε στις 30 Ιούλιου. Καθώς αυτές οι ημερομηνίες ήταν πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ, το "El Dorado" ήταν το μόνο τραγούδι που παίχτηκε από αυτό το άλμπουμ το 2010. Η περιοδεία για την προώθηση ολόκληρου του άλμπουμ ξεκίνησε από τη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, και το συγκρότημα επισκέφτηκε την Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία, τη Νότιο Αμερική και Φλόριντα καθώς και την Ευρώπη. Η περιοδεία οδήγησε στην κυκλοφορία ενός live άλμπουμ και βίντεο, με τίτλο En Vivo!, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2012.

Πριν από αυτή την κυκλοφορία, ο μπασίστας και ιδρυτής Steve Harris ρωτήθηκε αν είχε φανταστεί ότι το συγκρότημα θα κυκλοφορούσε συνολικά 15 στούντιο άλμπουμ. Ο τίτλος του άλμπουμ, που είναι ίδιος με τον όνομα της περιοδείας καθώς και με το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, πυροδότησε φήμες ότι το The Final Frontier θα μπορούσε να είναι το τελευταίο άλμπουμ των Iron Maiden, ωστόσο τα μέλη του συγκροτήματος έχουν παραδεχτεί ότι ελπίζουν να συνεχίσουν να κάνουν άλμπουμ και περιοδείες και στο μέλλον. Ο Harris ειδικότερα δήλωσε ότι "αν υπάρχει χρόνος και θέλουμε όλοι να το κάνουμε, τότε γιατί όχι? Θα είναι λυπηρό αν δεν κάνουμε άλλο άλμπουμ, και για τους fans επίσης", ενώ ο τραγουδιστής Bruce Dickinson παραδέχτηκε ότι ο τίτλος ήταν αρκετά παραπλανητικός. Τον Ιούνιο του 2010,ο Dickinson δήλωσε ότι είχε σκεφτεί τον τίτλο του άλμπουμ 15 μήνες πριν: "Απλά σκέφτηκα 'Πρέπει να ονομάσουμε το επόμενο μας άλμπουμ The Final Frontier!' επειδή είναι κάπως έτσι... Θα μπορούσε, αλλά μπορεί και όχι! Σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε πίσω στο χρόνο για έναν Eddie και τέτοιου είδους πράγματα, και δεν το κάναμε για αρκετό διάστημα. Ακούγεται λίγο ρομαντικό."

Παραγωγή

Στις 2 Νοεμβρίου του 2009, ο Janick Gers επιβεβαίωσε στο BBC News ότι το συγκρότημα είχε ήδη γράψει νέο υλικό και θα κατευθυνόταν στο Παρίσι για να ξεκινήσει την σύνθεση και τις πρόβες σε όλο το υλικό του νέου άλμπουμ. Σύμφωνα με τον Dickinson, "κάναμε ίσως τη λιγότερη προετοιμασία που έχουμε κάνει ποτέ, πράγμα που είναι παράξενο γιατί είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια και ο πιο πολύπλοκος δίσκος από όλους." Αφού έκαναν ένα διάλειμμα για τα Χριστούγεννα, η ηχογράφηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο στα Compass Point Studios, στο Nassau,στις Μπαχάμες, με τον Kevin Shirley στην παραγωγή. Είναι η πρώτη φορά που το συγκρότημα επιστρέφει στις Μπαχάμες μετά την τελευταία ηχογράφηση που έκαναν στα Compass Point τη δεκαετία του 80, και Ο Dickinson δήλωσε:

“Το στούντιο είχε τον ίδιο παλμό και είναι ακριβώς όπως ήταν το 1983, τίποτα δεν έχει αλλάξει !Ακόμα και το σπασμένο κλείστρο στη γωνία... ίδιο χαλί…τα πάντα... Ήταν αρκετά τρομακτικό. Αλλά νιώσαμε πολύ χαλαροί σε ένα τόσο οικείο περιβάλλον και νομίζω ότι αυτό φαίνεται στο παίξιμο και την ατμόσφαιρα του άλμπουμ.”

Μετά από ένα μήνα στο Nassau, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο Malibu, στην Καλιφόρνια, όπου έγινε η μίξη και ηχογραφήθηκαν επιπλέον φωνές. Στις 6 Απριλίου, ο Shirley είπε στο Blabbermouth ότι είχε ολοκληρωθεί η μίξη του άλμπουμ και στις 6 Μαΐου σχολίασε για το τελευταίο στάδιο της παραγωγής , "ο Bruce Dickinson ήρθε για λίγες μέρες και τραγούδησε τα μέρη του, πριν πετάξει για τις τέσσερις γωνίες της γης και ο Steve Harris έμεινε πίσω για να τελειώσουμε το δίσκο μαζί. Είναι αρκετά πρακτικός σε αυτά. Ο Adrian Smith [κιθάρες] ερχόταν κατά διαστήματα για να ακούσει το υλικό, και όπως σε κάθε συγκρότημα, κανένας δεν έχει στο μυαλό του το ίδιο τελικό αποτέλεσμα , αλλά τελικά καταλήξαμε."

Τραγούδια

Είναι το τέταρτο άλμπουμ στο οποίο ο Steve Harris συμμετείχε στην σύνθεση όλων των τραγουδιών μετά το Killers (1982), το Brave New World (2000), και το A Matter of Life and Death (2006), ενώ το τελευταίο τραγούδι, το "When the Wild Wind Blows", είναι το μοναδικό τραγούδι που το έγραψε αποκλειστικά ο ίδιος. Ο Adrian Smith εξηγεί ότι, τα τελευταία χρόνια, ο Harris "γράφει περισσότερο στίχους, μελωδίες και κάνει την διευθέτηση" στα τραγούδια των άλλων μελών και κάνει ένα ή δύο τραγούδια μόνος του.

Το "El Dorado" κυκλοφόρησε ως δωρεάν download στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος στις 8 Ιουνίου και κέρδισε βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Metal Performance το 2011. Το πρώτο και μοναδικό βίντεο του άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 13 Ιουλίου, κινηματογραφήθηκε στο δάσος του Rendlesham και περιέχει το τελευταίο μισό του "Satellite 15... The Final Frontier". Παρόλο που το άλμπουμ δεν έχει επίσημη κυκλοφορία single, το "El Dorado" και το δεύτερο μέρος του "Satellite 15... The Final Frontier" (μαζί με το βίντεο κλιπ) κυκλοφόρησαν ως promo singles για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ. Το "Coming Home" επίσης κυκλοφόρησε ως radio single στις 27 Οκτωβρίου, με μία διαφορετική "radio edit" εκδοχή του τραγουδιού.

Σε μία συνέντευξη την 1 Ιουλίου στο Billboard, ο κιθαρίστας Dave Murray σχολίασε ότι το άλμπουμ αναμειγνύει "ευθεία, uptempo rock τραγούδια με grooves και μερικά άλλα τραγούδια είναι πιο μεγάλα σε διάρκεια και πιο πολύπλοκα", αναφερόμενος συγκεκριμένα στο "When the Wild Wind Blows", το τρίτο μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι του συγκροτήματος μέχρι τώρα μετά το "Rime of the Ancient Mariner" και το "Sign of the Cross". Στην συνέντευξη που έδωσε στο Ultimate Guitar στις 15 Ιουλίου, ο κιθαρίστας Janick Gers συζήτησε για τον ήχο του άλμπουμ: "Το πάμε στα άκρα. Το ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε δεν είναι ενδεικτικό του υπόλοιπου άλμπουμ. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές αισθήσεις και τρόποι παιξίματος. Περνάμε από πολλές διαφορετικές διαθέσεις και σε πάμε σε διαφορετικά μέρη. Υπάρχουν πολλές θεματικές αρμονίες και η μουσική ποικίλλει." Μιλώντας στο Classic Rock τον June του 2010,ο Bruce Dickinson δήλωσε ότι "Είναι ίσως η καλύτερη απόκλιση από τον ήχο μας. Ξεκίνησε να συμβαίνει βαθμιαία από το Brave New World. Είναι υπέροχο ,μετά από τόσο καιρό που υπάρχουμε ως συγκρότημα, να μπορούμε ακόμα να δημιουργούμε πράγματα. Θα μπορούσαμε να είχαμε βαρεθεί με όλα, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν έχουμε."

Ενώ το "El Dorado" ήταν το μοναδικό νέο τραγούδι στο τμήμα της περιοδείας The Final Frontier το 2010, το "Satellite 15... The Final Frontier," το "The Talisman," το "Coming home" και το "When The Wild Wind Blows" προστέθηκαν στο setlist το 2011. Το "El Dorado", το "Coming Home" και το "When the Wild Wind Blows" υπάρχουν και στο "Best Of" άλμπουμ, From Fear to Eternity.

Αποδοχή από τους κριτικούς

Οι κριτικές αποθέωσαν το άλμπουμ, με το Classic Rock να το επαινεί ως "ποικίλο και ουσιώδες, με ωραίους ρυθμούς και αφοπλιστική πολυπλοκότητα" και "μία ανανέωση στον ήχο που άντεξε θαυμάσια τρεις δεκαετίες." Το Kerrang! Το αποκάλεσε "ένας δίσκος που μπορεί να σε κερδίσει ακόμα και μετά από μία δεκαετία" και το MusicRadar δήλωσε ότι "οι Iron Maiden δημιούργησαν μία ολοκληρωμένη δουλειά γεμάτη από ενθουσιασμό που σε μαγνητίζει, αντισυμβατική δομή, και ιλιγγιώδες όραμα...το συγκρότημα έχει πετύχει πέρα από τα πιο τρελά του όνειρα." Το Brave Words και το Bloody Knuckles το αποκάλεσαν "μία συναρπαστική και πολύ ικανοποιητική ματιά σε ένα νέο γενναίο μέλλον για τον κόσμο του συγκροτήματος," ενώ το BBC επαίνεσε το άλμπουμ ως "ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα," συγχαίροντας το συγκρότημα " επειδή δεν συμβιβάστηκε και έχει πολυπλοκότητα, προκλήσεις και περισσότερες λαμπρές στιγμές."

Πολλές κριτικές, όπως αυτή του Metal Hammer, το χαρακτήρισε ως "ένα απαιτητικό άλμπουμ, αλλά και που οι περισσότεροι fans του συγκροτήματος θα λατρέψουν ολοκληρωτικά." To Quietus σχολίασε ότι " Το The Final Frontier χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται προσπάθεια, αλλά είναι εξαιρετικό. Δεν μας έδωσαν μία εύκολη επιλογή – που θα ήταν βαρετό για εμάς και πολύ περισσότερο θα νιώθαμε βαρεμάρα για το ίδιο το συγκρότημα." Το PopMatters χαρακτήρισε το άλμπουμ "κατά κάποιο τρόπο... το πιο φιλόδοξο άλμπουμ των Iron Maiden που έχει γίνει ποτέ, ένα έργο διάρκειας 76 λεπτών."

Πολλές κριτικές σύγκριναν το The Final Frontier σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες του συγκροτήματος, με το Consequence of Sound να γράφει ότι το άλμπουμ, "είναι το καλύτερο μετά το Brave New World του 2000." Το Allmusic συμφώνησε με αυτό, δηλώνοντας ότι "Το The Final Frontier φέρνει τους Iron Maiden πιο κοντά στην καλαίσθητη κληρονομιά και στη θριαμβευτική χρονιά της αναγέννησης του 2000,πολύ περισσότερο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα άλμπουμ." Το Blabbermouth.net, από την άλλη, εξυμνεί το άλμπουμ ως "καλύτερο από το Brave New World," εξηγώντας ότι "αυτός είναι ο λόγος που ο Bruce Dickinson και ο Adrian Smith επέστρεψαν στο συγκρότημα, η συμπλήρωση μίας δεκαετίας υποσχέσεων, και αδιαμφισβήτητα η πρώτη φορά που το κινηματογραφικό όραμα του Steve Harris υποστηρίζεται συνεχώς από δυνατά τραγούδια, πολύ λεπτομερή παραγωγή και μία παθιασμένη εκτέλεση από όλο το συγκρότημα."

Η Guardian, ωστόσο, ήταν πιο αυστηρή στην κριτική για το άλμπουμ, σχολιάζοντας ότι "με τέσσερα τραγούδια μόνο να φτάνουμε σε 40 λεπτά διάρκεια , το The Final Frontier είναι λιγότερο πειραματισμός και περισσότερο ξεπερασμένη αντοχή, και οι πομπώδεις χορωδιακές εισαγωγές αρχίζουν να φθίνουν λιγάκι." Το Drowned in Sound συμφώνησε, σχολιάζοντας ότι "οι σταθερές αξίες βυθίζονται γρήγορα μετά ["The Alchemist"], και δεν εγείρονται τουλάχιστον για μισή ώρα," ενώ συνέχισε προσθέτοντας "το επικό 11λεπτο κλείσιμο, 'When the Wild Wind Blows' ... δείχνει τη λεπτότητα και τη δεξιοτεχνία των τεσσάρων τραγουδιών που προηγήθηκαν, αλλά προσθέτει και ένα συναισθηματικό βάθος που έλειπε από αυτά."

Από το Σεπτέμβριο του 2011, το άλμπουμ έχει ένα σκορ 71 βαθμών στην συγκεντρωτική βαθμολογία στην ιστοσελίδα Metacritic.

 

Track listing

No. Title Writer(s) Length
1. "Satellite 15... The Final Frontier" Steve Harris, Adrian Smith 8:40
2. "El Dorado" Bruce Dickinson, Harris, Smith 6:49
3. "Mother of Mercy" Harris, Smith 5:20
4. "Coming Home" Dickinson, Harris, Smith 5:52
5. "The Alchemist" Dickinson, Janick Gers, Harris 4:29
6. "Isle of Avalon" Harris, Smith 9:06
7. "Starblind" Dickinson, Harris, Smith 7:48
8. "The Talisman" Gers, Harris 9:03
9. "The Man Who Would Be King" Harris, Dave Murray 8:28
10. "When the Wild Wind Blows" Harris 10:59
Total length:
1:14:34

Mission Edition bonus content

 • "The Final Frontier" με κομμένες σκηνές από το βίντεο κλιπ
 • Συνεντεύξεις του συγκροτήματος στον Sam Dunn και Scot McFadyen
 • Mission II: Rescue & Revenge -Παιχνίδι
 • Wallpapers και φωτογραφίες

Μέλη

Iron Maiden
 • Bruce Dickinson - lead vocals
 • Dave Murray - guitar
 • Adrian Smith - guitar
 • Janick Gers - guitar
 • Steve Harris - bass, keyboards, producer
 • Nicko McBrain - drums
Παραγωγή
 • Kevin Shirley - παραγωγός, mixing
 • Bob Ludwig - mastering
 • Jared Kvitka -μηχανικός
 • James McCullagh - βοηθός
 • Melvyn Grant – εικονογράφηση άλμπουμ, σκίτσα
 • Stuart Crouch – καλλιτεχνική διεύθυνση, σχέδιο
 • Anthony Dry - καλλιτεχνική διεύθυνση, σχέδιο
 • Rob Wallis - καλλιτεχνική διεύθυνση, σχέδιο
 • Andrew Yap - καλλιτεχνική διεύθυνση, σχέδιο
 • John McMurtrie - φωτογραφία
 • Terry Manning – τεχνικός στούντιο
 • Brent Spear - τεχνικός στούντιο
 • Philip Scholes - τεχνικός

 

ironmaidenfc.gr