1990

Εξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους Iron Maiden
Κυκλοφόρησε 1 Οκτωβρίου 1990
Ηχογραφήθηκε Barnyard Studios, Essex, England, Ιούνιος - Σεπτέμβριος 1990
Είδος Heavy metal
Διάρκεια 44:25
Διάρκεια Αγγλικά
Εταιρεία EMI, Epic (Ηνωμένες Πολιτείες)
Εταιρεία Martin Birch
Εναλλακτικό εξώφυλλο
Remastered εξώφυλλο
Singles από το No Prayer for the Dying
  1. "Holy Smoke" Κυκλοφόρησε: 10 Σεπτεμβρίου 1990
  2. "Bring Your Daughter... to the Slaughter" Κυκλοφόρησε: 24 Δεκεμβρίου 1990

No Prayer for the Dying (1990)

Το No Prayer for the Dying είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού heavy metal συγκροτήματος των Iron Maiden. Στο δίσκο σημειώνετε η πρώτη αλλαγή του line-up του συγκροτήματος από το 1983,ο κιθαρίστας Adrian Smith έφυγε από το συγκρότημα στην φάση της προ-παραγωγής, δυσαρεστημένος από την μουσική κατεύθυνση που έπαιρνε το συγκρότημα, συμμετέχοντας στην σύνθεση ενός μόνο τραγουδιού, στο "Hooks in You". Ο Smith αντικαταστάθηκε από τον Janick Gers, που είχε δουλέψει στο παρελθόν με τον τραγουδιστή Bruce Dickinson στο πρώτο σόλο άλμπουμ του, το Tattooed Millionaire, όπως επίσης και με τον Ian Gillan και το New Wave of British Heavy Metal band, White Spirit.

Παρασκήνιο

Αυτό το άλμπουμ ξέφυγε από την progressive rock κατεύθυνση που είχαν τα δύο προηγούμενα άλμπουμ (Somewhere in Time 1986 και Seventh Son of a Seventh Son 1988) που ήταν κορεσμένα από keyboard και synth, και προσέγγιζε ένα πιο "λιτό" και άμεσο στυλ, που ήταν μία αναβίωση του πρώιμου υλικού του συγκροτήματος, η οποία ώθησε τον Bruce Dickinson να αλλάξει το στυλ του από το μελοδραματικό ήχο της δεκαετίας του ‘80 σε ένα πιο τραχύ ήχο. Η ιδέα να κάνουν ένα πιο "προσιτό- προσγειωμένο" άλμπουμ ενέπνευσε το συγκρότημα να ηχογραφήσουν σε ένα αχυρώνα, ιδιοκτησίας του Steve Harris στο Essex, χρησιμοποιώντας το Rolling Stones Mobile Studio. Ο Dickinson δηλώνει ότι αυτή η ιδέα ήταν ένα λάθος, σχολιάζοντας ότι "ήταν χάλια! Ήταν ένας δίσκος με χάλια ήχο και εύχομαι να μην το είχαμε κάνει έτσι. Τότε, ήμουν το ίδιο ένοχος με οποιονδήποτε άλλο, που έλεγε I was as guilty as anyone else in going, !Ω τέλεια! Κοίτα, είμαστε καλυμμένοι με άχυρα! What a larf!'"

Επίσης το άλμπουμ παρέκκλινε από τα λογοτεχνικά και φανταστικά στιχουργικά θέματα υπέρ ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου, με τραγούδια που επικεντρώνονται στην θρησκευτική εκμετάλλευση (όπως το πρώτο single του δίσκου, "Holy Smoke") και σε κοινωνικές ανησυχίες ("Public Enema Number One"). Το No Prayer for the Dying είναι το μοναδικό άλμπουμ των Iron Maiden μέχρι σήμερα που δεν έχει τραγούδια που να υπερβαίνουν τα έξι λεπτά και επίσης το μοναδικό που περιέχει βωμολοχίες στους στίχους. Ήταν επίσης το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε από την Epic Records στις Η.Π.Α., αφού το συγκρότημα έφυγε από την Capitol Records, αλλά διανεμήθηκε από την EMI για όλες τις περιοχές εκτός των Η.Π.Α.. Παρά το γεγονός ότι τα πήγε πολύ καλά στα chart στις περισσότερες χώρες, ειδικά στην Βρετανία όπου έφτασε στο No. 2, θα ήταν το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος που γινόταν χρυσό στις Η.Π.Α..

Το No Prayer for the Dying περιλαμβάνει επίσης την επιτυχία, "Bring Your Daughter... to the Slaughter", που παρά του ότι απαγορεύτηκε στο the BBC, παραμένει το μοναδικό UK No. 1 single των Iron Maiden μέχρι σήμερα. Γράφτηκε από τον Dickinson και αρχικά ηχογραφήθηκε από το σόλο σχήμα του για το soundtrack της ταινίας A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child , ο Steve Harris αποφάσισε ότι το τραγούδι θα ήταν "τέλειο για τους Maiden" και το ξαναηχογράφησε με το συγκρότημα.

Μετά την αποχώρηση του Bruce Dickinson από τους Iron Maiden το 1993, τα τραγούδια από το άλμπουμ No Prayer for the Dying αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις συναυλίες τους. Το "Bring Your Daughter... to the Slaughter" ήταν το μοναδικό τραγούδι που ήταν σε μεταγενέστερη του 1993 set list, στην καλοκαιρινή περιοδεία του συγκροτήματος το 2003.

Η No Prayer On The Road ήταν η περιοδεία για την υποστήριξη του άλμπουμ.

Εξώφυλλο άλμπουμ

Το No Prayer for the Dying ήταν το πρώτο άλμπουμ που δεν είχε ένα wrap-around εξώφυλλο από το Piece of Mind του 1983. Επίσης δεν έχει την συνοχή με τα προηγούμενα εξώφυλλα, καθώς ο Eddie δεν επιδεικνύει πια ούτε τη λοβοτομή του ούτε εμφανίζεται ως cyborg.

Υπάρχουν δύο εκδοχές του εξώφυλλου. Το αρχικό του 1990 απεικονίζει τον Eddie να βγαίνει από τον τάφο του και να πιάνει έναν νεκροθάφτη από το λαιμό. Ο μάνατζερ του συγκροτήματος Rod Smallwood δεν συμπαθούσε τη φιγούρα του Edie και ζήτησε από τον καλλιτέχνη Derek Riggs να τον αφαιρέσει από το εξώφυλλο της επανακυκλοφορίας του άλμπουμ το 1998, ενώ η αρχική εικονογράφηση έχει χρησιμοποιηθεί πάνω στον ίδιο το δίσκο. Επιπλέον έχει προστεθεί μία επιγραφή πάνω στην πλάκα του τάφου, την οποία αρχικά ο Riggs άφησε κενή ώστε το συγκρότημα να προσθέσει τα δικά του λόγια, και αναφέρει "Μετά την Αυγή, Την Νύχτα του Πόνου, Δεν είναι ο Νεκρός, Που μπορεί να Αναστηθεί Ξανά." Η εικόνα πάνω στο δίσκο δείχνει τον Eddie να πυροβολεί από ένα όπλο αποτελούμενο από 4 πολυβόλα (αναφορά στο πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, το "Tailgunner"). Στην δεύτερη πλευρά του δίσκου υπάρχει η αρχική εικονογράφηση.

Υποδοχή από τους κριτικούς

Οι κριτικές για το άλμπουμ ήταν γενικά φτωχές, με την Allmusic να σχολιάζει ότι "η σύνθεση των τραγουδιών δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αν το συγκρίνουμε με τα κλασικά όπως το Killers και το Number of the Beast" και "σαν σύνολο δεν έχει την ίδια ποιότητα." Η Sputnikmusic ήταν εξίσου αρνητική, λέγοντας ότι, "το No Prayer for the Dying είναι ένας συνηθισμένος, αδιάφορος δίσκος."

 

Track listing

No. Title Writer(s) Length
1. "Tailgunner" Bruce Dickinson, Steve Harris 4:15
2. "Holy Smoke" Dickinson, Harris 3:49
3. "No Prayer for the Dying" Harris 4:23
4. "Public Enema Number One" Dickinson, Dave Murray 4:13
5. "Fates Warning" Harris, Murray 4:12
6. "The Assassin" Harris 4:35
7. "Run Silent Run Deep" Dickinson, Harris 4:34
8. "Hooks in You" Dickinson, Adrian Smith 4:08
9. "Bring Your Daughter... to the Slaughter" Dickinson 4:45
10. "Mother Russia" Harris 5:31
Total length:
44:25
 
U.S. bonus track
No. Title Writer(s) Length
11. "Listen With Nicko! Part XI" Nicko McBrain  
 
1995 Reissue Bonus CD
No. Title Writer(s) Length
1. "All in Your Mind" (Stray cover) Del Bromham 4:31
2. "Kill Me Ce Soir" (Golden Earring cover) George Kooymans, Barry Hay, John Fenton 6:17
3. "I'm a Mover" (Free cover) Paul Rodgers, Andy Fraser 3:29
4. "Communication Breakdown" (Led Zeppelin cover) Jimmy Page, John Paul Jones, John Bonham 2:42

Μέλη

  • Bruce Dickinson - vocals
  • Dave Murray - guitar
  • Janick Gers - guitar
  • Steve Harris - bass guitar, backing vocals
  • Nicko McBrain - drums
Βοηθητικό προσωπικό
  • Michael Kenney - keyboards

ironmaidenfc.gr