1986

Εξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους Iron Maiden
Κυκλοφόρησε 29 Σεπτεμβρίου 1986
Ηχογραφήθηκε 1986, Compass Point Studios, (Nassau, Μπαχάμες), Wisseloord Studios, (Hilversum, Ολλανδία)
Είδος Heavy metal
Διάρκεια 51:24
Γλώσσα Αγγλικά
Εταιρεία EMI
Παραγωγός Martin Birch
Singles από το Somewhere in Time
  1. "Wasted Years" Κυκλοφόρησε: 6 Σεπτεμβρίου 1986
  2. "Stranger in a Strange Land" Κυκλοφόρησε: 22 Νοεμβρίου 1986

Somewhere in Time (1986)

Το Somewhere in Time είναι το έκτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού heavy metal συγκροτήματος Iron Maiden, που κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1986 από την EMI στην Ευρώπη και από την θυγατρική της, την Capitol Records στις Η.Π.Α. (κυκλοφόρησε ξανά από την Sanctuary/Columbia Records στις Η.Π.Α. το 1998). Το άλμπουμ αυτό, που ακολούθησε την τεράστια διπλή επιτυχία των Powerslave/Live After Death, ήταν το πρώτο άλμπουμ των Iron Maiden που χρησιμοποίησαν guitar synthesizers.

Από την ημέρα της κυκλοφορίας του, έχει πιστοποιηθεί ως πλατινένιο από την RIAA, έχοντας πουλήσει πάνω από 1,000,000 αντίτυπα μόνο στις Η.Π.Α..

Η Somewhere On Tour ήταν η περιοδεία που έκαναν για την υποστήριξη του άλμπουμ.

Ιστορία

Το Somewhere in Time είναι γνωστό για την απουσία του τραγουδιστή Bruce Dickinson στην σύνθεση των τραγουδιών, του οποίου το υλικό απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Ο Dickinson είχε γράψει αρκετά "ακουστικά" κομμάτια, εξηγώντας ότι "Ένιωσα ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε το δικό μας Physical Graffiti ή Led Zeppelin IV ... έπρεπε να πάμε σε ένα άλλο επίπεδο ή να βαλτώσουμε και να απομακρυνθούμε," ενώ ο Steve Harris "πίστευε ότι είχε χάσει το μέτρο τελείως," συμπεραίνοντας ότι "πιθανόν είχε φθαρεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο τέλος της τελευταίας περιοδείας." Από την άλλη, ο δίσκος είναι γνωστός για τον αριθμό των τραγουδιών που έγραψε ο κιθαρίστας Adrian Smith, που έγραψε και τα δύο single του άλμπουμ, το "Wasted Years" και το "Stranger in a Strange Land".

Αν και "ο χώρος και ο χρόνος" είναι κοινά θέματα σε όλο το άλμπουμ, με τα τραγούδια όπως το "Wasted Years," το "Caught Somewhere in Time" και το "Deja-Vu," το συγκρότημα δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θεματικό άλμπουμ, με τον Steve Harris να δηλώνει, "Σίγουρα δεν μπήκαμε μέσα και είπαμε, 'Ωραία ας γράψουμε πολλά τραγούδια με θέμα το χρόνο.'" Ενώ τα περισσότερα τραγούδια του άλμπουμ δεν ξαναπαίχτηκαν σε live μετά την περιοδεία που έκαναν για την υποστήριξη του άλμπουμ, το "Wasted Years" και "Heaven Can Wait" είναι συχνά μέσα στο set list των συναυλιών τους. Στις εκτελέσεις του "Heaven Can Wait" έχουν καλέσει στην σκηνή κατά καιρούς να τραγουδήσουν μαζί τους ένα γκρουπ από fans και άλλους διάσημους.

Ο δίσκος αυτός σημείωσε και μία αλλαγή για τους Iron Maiden, καθώς ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησαν synth, αν και αυτό το στυλ κυριάρχησε περισσότερο στην επόμενη κυκλοφορία τους, το Seventh Son of a Seventh Son, στο οποίο πρόσθεσαν keyboards. Ήταν επίσης το πρώτο στούντιο άλμπουμ που δεν κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά από το προηγούμενο, με το συγκρότημα να επιμένει ότι θέλουν περισσότερο χρόνο "για να το κάνουν σωστά χωρίς να βιάζονται για μία αλλαγή", όπως σχολιάζει ο Harris. Ήταν επίσης ένας από τους ακριβότερους δίσκους, με το μπάσο και τα drums να ηχογραφούνται στις Μπαχάμες, τις κιθάρες και τις φωνές να ηχογραφούνται στην Ολλανδία και το mixing να γίνεται στην Νέα Υόρκη.

Το tribute CD Maiden Heaven: A Tribute to Iron Maiden, που κυκλοφόρησε από το περιοδικό Kerrang! Το 2008, περιέχει διασκευέςδύο τραγουδιών του άλμπουμ,του "Wasted Years" από τους DevilDriver και το "Caught Somewhere in Time" από τους Madina Lake.

Λίστα τραγουδιών

Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ είναι σε μουσική και στίχους του Steve Harris, εκτός από εκείνα που αναφέρεται διαφορετικά.

 

No. Title Writer(s) Length
1. "Caught Somewhere in Time"   7:26
2. "Wasted Years" Adrian Smith 5:08
3. "Sea of Madness" Smith 5:42
4. "Heaven Can Wait"   7:21
5. "The Loneliness of the Long Distance Runner"   6:31
6. "Stranger in a Strange Land" Smith 5:45
7. "Deja-Vu" Harris, Dave Murray 4:56
8. "Alexander the Great"   8:36
Total length:
51:21
1995 reissue bonus CD
No. Title Writer(s) Length
1. "Reach Out" Dave Colwell 3:31
2. "Sheriff of Huddersfield" (Based on an old Urchin song called "Life in the City") Iron Maiden 3:35
3. "Juanita" (Originally recorded by Marshall Fury) Steve Barnacle, Derek O'Neil 3:47
4. "That Girl" (Originally recorded by FM) Merv Goldsworthy, Pete Jupp, Andy Barnett 5:07

Μέλη

  • Bruce Dickinson - vocals
  • Dave Murray - guitar, synthesized guitars
  • Adrian Smith - guitar, synthesized guitars, backing vocals
  • Steve Harris - bass guitar, backing vocals, bass synth
  • Nicko McBrain - drums

Παραγωγή

  • Martin Birch - παραγωγός, μηχανικός, mixing, tape operator
  • Albert Boekholt - μηχανικός, βοηθός μηχανικού
  • Ronald Prent - μηχανικός, βοηθός μηχανικού

ironmaidenfc.gr