1998

Εξώφυλλο άλμπουμ
Studio άλμπουμ από τους Iron Maiden
Κυκλοφόρησε 23 Μαρτίου 1998
Ηχογραφήθηκε Barnyard Studios, Essex, Αγγλία, 1997 - Φεβρουάριος 1998
Είδος Heavy metal
Διάρκεια 53:10
Γλώσσα Αγγλικά
Εταιρεία EMI
Παραγωγός Steve Harris, Nigel Green
Singles από το Virtual XI
  1. "The Angel and the Gambler" Κυκλοφόρησε: 9 Μαρτίου 1998
  2. "Futureal" Κυκλοφόρησε: 28 Σεπτεμβρίου 1998

Virtual XI (1995)

Virtual XI (προφέρεται: Virtual Eleven) είναι το εντέκατο στούντιο άλμπουμ από το Βρετανικό heavy metal συγκρότημα τους Iron Maiden, που κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου του 1998. Ήταν το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ με τραγουδιστή τον Blaze Bayley.

Παρασκήνιο

Ο τίτλος του Virtual XI είναι συνδεδεμένος με δύο επιπλέον γεγονότα, την κυκλοφορία του παιχνιδιού του συγκροτήματος, με τίτλο Ed Hunter, και το γεγονός ότι  FIFA World Cup 1998 θα ξεκινούσε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Ο Harris εξηγεί, "Πιστεύουνε ότι οι fans μας είναι περίπου το ίδιο όπως εμείς, με περίπου τα ίδια ενδιαφέροντα, και έτσι σκεφτήκαμε, 'Είναι το World Cup το 1998. Ας εμπλέξουμε το ποδόσφαιρο στο νέο άλμπουμ.' Και δουλεύαμε ήδη για ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, και έτσι σκεφτήκαμε , 'ας εμπλέξουμε και αυτό το στοιχείο.'" Πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ, το συγκρότημα οργάνωσε μία διαφημιστική περιοδεία στην οποία πραγματοποιήθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες σε όλη την Ευρώπη με "καλεσμένους μουσικούς και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο."

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εικονογράφησης του ένθετου του άλμπουμ ήταν από το παιχνίδι  Ed Hunter, το εξώφυλλο δημιουργήθηκε από τον Melvyn Grant. Σύμφωνα με τον Grant, του ζητήθηκε να σχεδιάσει κάτι σχετικό με την εικονική πραγματικότητα, αλλά αργότερα του ζητήθηκε να αλλάξει την εικονογράφηση προσθέτοντας ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, καθώς το συγκρότημα αποφάσισε να συνδέσει την κυκλοφορία του άλμπουμ με το  World Cup.

Σε αυτό το άλμπουμ μερικά keyboard μέρη εκτελέστηκαν από τον ιδρυτή και μπασίστα του συγκροτήματος, τον Steve Harris ενώ σε προηγούμενα άλμπουμ όλα τα keyboard μέρη εκτελέστηκαν από τον τεχνικό του Harris, τον Michael Kenney.

Όπως και στην προηγούμενη περιοδεία τους, έτσι και στην περιοδεία Virtual XI ακυρώθηκαν αρκετά σόου στις Η.Π.Α. καθώς ο Bayley αντιμετώπιζε προβλήματα με τη φωνή του, ενώ η επίσημη ανακοίνωση για τις ακυρώσεις ήταν ότι υπέφερε από σοβαρή αλλεργία στη γύρη.

Αυτό θα ήταν το δεύτερο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ στο οποίο θα συμμετείχε ο Blaze Bayley. Το Φεβρουάριο του 1999, το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι ο Bruce Dickinson και ο Adrian Smith, που είχαν φύγει το 1993 και το 1990 αντίστοιχα, θα επέστρεφαν στο line-up ,και με την συγκατάθεση του ο Blaze αποχώρησε από το συγκρότημα. Συνεχίζει να έχει καλές σχέσεις με όλα τα μέλη του συγκροτήματος

Τραγούδια

Σε σχέση με το στυλ, ο Bayley δήλωσε ότι το Virtual XI "ήταν ένα πιο αισιόδοξο άλμπουμ [σε σύγκριση με το προηγούμενο], γιατί επιβιώσαμε από το  'X-Factor'... ήμασταν συγκρότημα, και ένιωσα, ότι είμαστε σε σωστό δρόμο." Σύμφωνα με τον Harris, το "Futureal," τους στίχους του οποίου είχε γράψει ο Bayley, είναι "για το να είσαι παγιδευμένος στην εικονική πραγματικότητα," και το περιγράφει ως "ένα αρκετά ευθύ rocker αλλά σε Maiden στυλ." Για το δεύτερο single του άλμπουμ ,ο μάνατζερ Rod Smallwood δήλωσε ότι "είχα μία διαμάχη με τον Steve" για το αν θα έμπαινε το "Futureal" πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, αντί του "The Angel and the Gambler" και υπερίσχυσε η άποψη του Steve." Σύμφωνα με τον Harris, το "The Angel and the Gambler" "είναι η ιστορία δύο χαρακτήρων, ένας που είναι λίγο κατεργάρης, αναξιόπιστος, και ενός αγγέλου που τον στέλνουν για να τον απαναφέρει στο σωστό δρόμο, μόνο που δεν το καταφέρνει."

Το  "Lightning Strikes Twice" είναι, σύμφωνα με τον Harris, "ένα ποτέ μη λες ποτέ στυλ τραγουδιού... Είναι ένα πολύ θετικό, ελπιδοφόρο τραγούδι που μπορείς να ερμηνεύσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους." Το "The Clansman" είναι εμπνευσμένο από την ταινία Braveheart για το οποίο ο Harris δηλώνει ότι " είναι για το πώς νιώθει κάποιος που ανήκει σε μία κοινότητα και προσπαθεί να τη χτίσει και μετά πρέπει να πολεμήσει για να μην την χάσει." Μιλώντας για το "When Two Worlds Collide," ο Harris λέει ότι "στιχουργικά, πιστεύω ότι ο Blaze προσπάθησε να γράψει για τους δύο διαφορετικούς κόσμους που έχει ζήσει και ίσως για το πώς πρέπει να αλλάξει ο κόσμος του και να προσαρμοστεί στον κόσμο του να είναι τραγουδιστής των Iron Maiden." Το "The Educated Fool" μιλάει, σύμφωνα με τον Harris,για το "π’ως μεγαλώνεις και όλοι περιμένουν από εσένα να είναι πιο σοφός, αλλά ταυτόχρονα όσο πιο πολύ μεγαλώνεις και όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο λιγότερες απαντήσεις έχεις." Το "Don't Look to the Eyes of a Stranger" είναι εμπνευσμένο από την παρατήρηση του Steve Harris, ως γονέα, ότι "κάθε ξένος είναι μία πιθανή απειλή," ενώ το "Como Estais Amigos" είναι αφιερωμένο στους στρατιώτες και των δύο πλευρών στον πόλεμο των Falkland.

Μετά την επιστροφή του Bruce Dickinson στο συγκρότημα, οι Iron Maiden συνέχισαν να παίζουν και το "Futureal" και το "The Clansman" στις συναυλίες. Ενώ το "Futureal" ακούστηκε μόνο σε live το 1999, το "The Clansman" υπήρχε στις setlists μέχρι το 2003. Live εκτελέσεις και των δύο τραγουδιών με την φωνή του Dickinson υπάρχουν στο single "The Wicker Man" και στο άλμπουμ Rock in Rio αντίστοιχα, ενώ η ίδια  live εκτέλεση του "The Clansman" κυκλοφόρησε ξανά αργότερα στη συλλογή του 2011 From Fear to Eternity.

Ο Blaze Bayley ηχογράφησε εκτελέσεις του "Futureal" και του "When Two Worlds Collide" στο προσωπικό του live άλμπουμ As Live as It Gets.

Υποδοχή από τους κριτικούς

Το Virtual XI δέχτηκε ανάμεικτες κριτικές. Η Allmusic σχολίασε ότι "επιφανειακά, δεν υπάρχει κάτι τρομερά λάθος στο άλμπουμ, καθώς δίνει όλα τα δυνατά riffs και τον δαιμονικό τρόμο των καλύτερων άλμπουμ τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάτι αξιομνημόνευτο στα hooks, riffs, ή στα τραγούδια και υπάρχει λίγη εσςτερική δύναμη στη μουσική και την παραγωγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ακούγεται άψυχο σε όλους αλλά και πιο αφοσιωμένους fan." Επίσης δήλωσαν ότι ο Blaze Bayley είναι "ένας ικανός αλλά απρόσωπος τραγουδιστής."

Η Sputnikmusic ήταν πιο θετική απέναντι στο άλμπουμ, δηλώνοντας ότι "έχει μερικά κοσμήματα, όπως τα Futureal, The Clansman, και Como Estais Amigos", αλλά "υπάρχουν πολλές επαναλήψεις, και χρειάζεται πολύ υπομονή για να το ακούσεις

Λίστα τραγουδιών

No. Title Writer(s) Length
1. "Futureal" Blaze Bayley, Steve Harris 2:55
2. "The Angel and the Gambler" Harris 9:52
3. "Lightning Strikes Twice" Harris, Dave Murray 4:50
4. "The Clansman" Harris 8:59
5. "When Two Worlds Collide" Bayley, Harris, Murray 6:17
6. "The Educated Fool" Harris 6:44
7. "Don't Look to the Eyes of a Stranger" Harris 8:03
8. "Como Estais Amigos (Spanish: How are you, friends)" Bayley, Janick Gers 5:30
Total length:
53:10

Credits

  • Blaze Bayley - lead vocals
  • Dave Murray - guitar
  • Janick Gers - guitar
  • Steve Harris - bass guitar, keyboards on "The Clansman", "Angel and the Gambler" & "Don't Look to the Eyes of a Stranger"
  • Nicko McBrain - drums
Additional personnel
  • Michael Kenney - keyboards σε όλα τα τραγούδια εκτός από τα "The Clansman", "Angel and the Gambler" & "Don't Look to the Eyes of a Stranger"

ironmaidenfc.gr