On the occasion of our collaboration with Warner Music, it's time to make a tribute - step by step guide for the best song in each of our 16 favorite albums.

Γράφει ο Μανώλης Βαρούχας

Iron Maiden 14/04/1980

Το Phantom of the Opera είναι ένα τραγούδι μισό αιώνα μπροστά από την εποχή του, ένα τραγούδι που αφηγείται μια ιστορία με έναν τρόπο μοναδικό, εκπληκτικά σόλο, φανταστικές αλλαγές που ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα μουσικό αριστούργημα, αδύνατο να φανταστείς πως δημιουργήθηκε.

Killers 02/02/1981

Το Wrathchild εδώ δίνει ρέστα, μια εισαγωγή που σε ξεσηκώνει, η γραμμή στο μπάσο μοναδική και η γρέζα φωνή του DiAnno να απογειώνει την σύνθεση του Harris. Ένα από τα πιο "αλήτικα" και συναυλιακά τραγούδια του συγκροτήματος.

The Number of the Beast 22/03/1982

Σε αυτόν τον δίσκο βρίσκεται το καλύτερο τραγούδι της μουσικής. Χωρίς υπερβολές - όσοι με γνωρίζουν προσωπικά καταλαβαίνουν. Το Hallowed Be Thy Name αποτελεί το καλύτερο δημιούργημα της μπάντας, ένα τραγούδι που άφησε ανεξήτιλο το σημάδι του στην ιστορία της μπάντας.

Piece of Mind 16/05/1983

To Flight of Icarus, το οποίο μάλιστα επανήλθε στην setlist του συγκροτήματος στην Legacy of the Beast περιοδεία, είναι το ομορφότερο τραγούδι του καταπληκτικού Piece of Mind, ενός δίσκου που περιλαμβάνει το The Trooper, το Revelations και άλλα. Είπαμε πρέπει να επιλέξουμε ένα.

Powerslave 03/09/1984

Μαγικό Powerslave, όπου αν και το ομώνυμο τραγούδι βρίσκεται στις περισσότερες περιοδείες, επιλέγω οπωσδήποτε το Rime of the Ancient Mariner, το ποίημα του βρετανού Samuel Taylor Coleridge. Προσωπικά αποτελούσε το αγαπημένο μου τραγούδι για πολλά χρόνια και μεγάλο αποθημένο να το ακούσω live (ευτυχώς εκπληρώθηκε).

Somewhere in Time 29/09/1986

Τι καλύτερο από το ίσως ωραιότερο μήνυμα που έχει ποτέ δώσει το συγκρότημα μέσα από τα τραγούδια του: So understand, don't waste your time always searching for those wasted years, face up, make your stand and realize you're living in the golden years.

Seventh Son of a Seventh Son 11/04/1988

Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί μιλάμε ίσως για τον πιο ολοκληρωμένο δίσκο του συγκροτήματος. Επιλέγοντας λοιπόν προσεκτικά το The Evil that Men Do αγγίζει το τέλειο, μαζί φυσικά με όλα τα άλλα τραγούδια της κυκλοφορίας. Βάλτε ένα αστεράκι σε όλα στον συγκεκριμένο δίσκο βασικά.

No Prayer for the Dying 01/10/1990

Το No Prayer for the Dying σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη κυκλοφορία της μπάντας, όμως το Bring Your Daughter... to the Slaughter μονοπώλησε στην φανταστική περιοδεία του 1992. Ένα από τα καλύτερα sing along του συγκροτήματος.

Fear of the Dark 11/05/1992

Μπορεί το ομώνυμο τραγούδι του συγκεκριμένου δίσκου να αποτελεί το απόλυτο συναυλιακό και ίσως το διασημότερο κομμάτι της μπάντας, όμως προσωπικά επιλέγω το Afraid to Shoot Strangers. Οι λόγοι ξεκάθαροι.

The X Factor 02/10/1995

Αλλαγή ήχου για την μπάντα με την έλευση του Blaze Bayley με το Sign of the Cross, να αποτελεί ένα από τα ομορφότερα επικά τραγούδια των Iron Maiden και φυσικά να θεωρείται κλασικό. Η δε απογείωση του από το όλο σόου στην τρέχουσα περιοδεία ανεπανάληπτη.

Virtual XI 23/03/1998

Στην δεύτερη κυκλοφορία με τον Blaze στα φωνητικά το The Clansman αποτελεί όαση σε έναν μέτριο δίσκο για το συγκρότημα. Το Virtual XI δεν έλαβε ποτέ την αναγνώριση που του αξίζει, όμως το The Clansman έχει γράψει την δική του ιστορία.

Brave New World 29/05/2000

Ο Bruce επέστρεψε, η μπάντα είναι ξανά στην κορυφή με ένα από τα προσωπικά αγαπημένα τραγούδια να ακούει στο όνομα The Wicker Man και αν εξαιρέσουμε την ταινία με τον Nicolas Cage, το The Wicker Man αποτελεί ένα διαμάντι της ιστορίας των Iron Maiden, με ένα από τα ωραιότερα κιθαριστικά σόλο ever.

Dance of Death 08/09/2003

Στο Dance of Death ξεχωρίζω προσωπικά το ομώνυμο τραγούδι, διότι είναι ένα από τα λίγα αριστουργήματα της μπάντας που δεν έχουν διακριτό ρεφραίν. Το τραγούδι σε βάζει σε ένα roller coaster, ήρεμα, αργά, γαλήνια και εξελίσσεται ραγδαία σε όλη του την διάρκεια.

A Matter of Life and Death 28/08/2006

Δύσκολος δίσκος για το συγκρότημα, μια κυκλοφορία που δεν έφερε τα αποτελέσματα που περίμεναν, όμως το For the Greater Good of God είναι ένα τα highlights της περιοδείας που ξεκινάει σε λίγο το δεύτερο της μέρος, Legacy for the Beast World Tour 2019.

The Final Frontier 16/08/2010

Αν και η περιοδεία ήταν υπέροχη ο δίσκος έκανε βουτιά προς τα κάτω για το συγκρότημα. Το The Talisman όμως αποτελεί μια από τις πιο όμορφες συνθέσεις στην σύγχρονη ιστορία των Iron Maiden, ένα τραγούδι που καλπάζει από την αρχή μέχρι το τέλος.

The Book of Souls 04/09/2015

Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Το συγκρότημα πατάει στην κορυφή της παγκόσμιας μέταλ σκηνής με τα δύο πόδια και τραγούδια όπως το The Red and the Black αφήνουν το κοινό με ανοιχτό το στόμα. Ανατριχίλα σε κάθε νότα σε ένα τραγούδι που μοιάζει με τυφώνα.

Είναι δύσκολο να διαλέξει κάποιος ένα τραγούδι από κάθε δίσκο στους Iron Maiden και το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει περιθώρια ατελείωτων συζητήσων. Οι Iron Maiden ήταν είναι και θα είναι ένα σχήμα με απίστευτη επιρροή στην παγκόσμια μουσική και οι παραπάνω δεκαέξι επιλογές αποτελούν την δική μου γνώμη :).

Up the Irons

Manolis Varouchas