O David Michael Murray (γεννημένος στις 23 Δεκεμβρίου του 1956) είναι ένας Άγγλος κιθαρίστας και συνθέτης περισσότερο γνωστός ως ένα από τα πρώτα μέλη του Βρετανικού heavy metal συγκροτήματος, των Iron Maiden. Μαζί με τον μπασίστα και κύριο συνθέτη του συγκροτήματος Steve Harris, ο Murray έχει παίξει σε όλους τους δίσκους του συγκροτήματος.

Μεγαλώνοντας σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου, ο Murray έγινε μέλος μίας συμμορίας skinhead πριν αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη rock μουσική στην ηλικία των 15 και δημιούργησε το δικό του συγκρότημα, τους Stone Free, με τον παιδικό του φίλο Adrian Smith. Αφήνοντας το σχολείο στα 15, συχνά απαντούσε σε αγγελίες που υπήρχαν στο Melody Maker, πριν κάνει ακρόαση για τους Iron Maiden το 1976. Λίγο αργότερα, ο Murray διώχτηκε από το συγκρότημα μετά από μία διαφωνία με τον τραγουδιστή Dennis Wilcock, και πέρασε 6 μήνες στο συγκρότημα του Smith, τους Urchin. Την άνοιξη του 1978, και αφού αποχώρησε ο Wilcock, ζητήθηκε από τον  Murray να επιστρέψει στο συγκρότημα και έχει παραμείνει μέχρι σήμερα.

Βιογραφία

Όταν ήταν παιδί, η οικογένεια του Murray ήταν φτωχή και μετακόμιζαν συνέχεια σε διαφορετικές περιοχές του Λονδίνου, το οποίο σήμαινε ότι ήταν συχνά αντικείμενο κοροϊδίας και έμπλεκε συνέχεια σε καβγάδες. Μέχρι να εγκατασταθεί η οικογένειά του στο Clapton το 1970, ο Murray έγινε μέλος μίας συμμορίας skinhead και "είχε μερικά βίαια χρόνια έξω στο δρόμο." Άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική στην ηλικία των 15 αφού άκουσε το Voodoo Chile του Jimi Hendrix στο ραδιόφωνο, για το οποίο θυμάται, "τα πάντα άλλαξαν, έτσι απλά. Το να μπω στη rock μουσική δεν ήταν μία σταδιακή διαδικασία για μένα, ήταν κάτι το εξαιρετικά extreme, ολοκληρωτικά μαύρο και άσπρο." Αφού "περιφέρθηκε σε διάφορα δισκοπωλεία" και απέκτησε αρκετά άλμπουμ του Hendrix και αρκετούς δίσκους blues, ο Murray αποφάσισε να ξεκινήσει να μαθαίνει κιθάρα. Στα 16, δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, ένα τρίο που ονομαζόταν Stone Free, στο οποίο συμμετείχε επίσης και ο Adrian Smith στα φωνητικά, ο οποίος θα γινόταν επίσης μέλος των Iron Maiden το 1980. Από εκεί και μετά, ο Murray θα απαντούσε σε αγγελίες του Melody Maker, συχνά έκανε ακρόαση για διαφορετικά συγκροτήματα τα σαββατοκύριακα, που οδήγησαν σε μικρές χρονικά συμμετοχές σε διάφορα συγκροτήματα όπως οι Electric Gas, "ένα soft-rock, Αμερικάνικου στυλ συγκρότημα," και οι The Secret, "ένα punk συγκρότημα" με τους οποίους ηχογράφησε και ένα single, το "Café De Dance," το 1975.

Στο τέλος του 1976, έκανε ακρόαση για τους Iron Maiden, και ανυπομονούσε να μπει "σε ένα πιο rock-type παλμό." Εκείνη τη στιγμή, το συγκρότημα είχε ήδη δύο κιθαρίστες, τον Dave Sullivan και τον Terry Rance, που δεν ενέκρινε την είσοδο του Murray στο συγκρότημα, θεωρώντας ότι  δεν ήταν αντάξιός τους. Ο ιδρυτής και μπασίστας του συγκροτήματος Steve Harris δεν δίστασε να επιλέξει τον Murray αντί του Sullivan και του Rance, δηλώνοντας ότι, "¨Όταν οι άλλοι ξεκαθάρισαν ότι ήταν ή αυτοί ή ο Dave Murray, δεν υπήρχε επιλογή. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω τον Dave να φύγει. Όχι μόνο γιατί ήταν ωραίος τύπος , αλλά γιατί ήταν και ο καλύτερος κιθαρίστας που έχω δουλέψει ποτέ. Και είναι ακόμα." Δυστυχώς, μετά από μερικούς μήνες στο συγκρότημα, ο Murray απολύθηκε ύστερα από μία διαφωνία με τον τότε τραγουδιστή Dennis Wilcock μετά από μία συναυλία στην Bridgehouse παμπ στο Canning Town που τον οδήγησε να ξανασμίξει με τον Adrian Smith στο συγκρότημά του, τους Urchin. Κατά τη διάρκεια της μικρής χρονικά συμμετοχής του στο συγκρότημα, ο Murray ηχογράφησε ένα single, με τίτλο "She's A Roller", και μετά από αυτό του ζητήθηκε να επιστρέψει στους Iron Maiden μετά την αποχώρηση του Dennis Wilcock. Ο Murray κατάφερε να κρατήσει μία 8ωρη εργασία ως φύλακας καταστημάτων για το  Hackney Council, για την οποία δηλώνει ότι την είχε "ώστε να μπορώ να κοιμάμαι την προηγούμενη νύχτα," από την οποία παραιτήθηκε όταν το συγκρότημα υπόγραψε με την EMI το 1979.

To στυλ παιξίματος του Murray σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του βασίζεται κυρίως στην τεχνική legato, όπως στο "The Trooper", για την οποία ισχυρίζεται ότι "αναπτύχθηκε φυσικά. Άκουγα τον Jimi Hendrix μεγαλώνοντας να χρησιμοποιεί την legato και μου άρεσε αυτός ο τρόπος παιξίματος." Έχει γράψει τραγούδια για το συγκρότημα, αλλά δεν είναι τόσο παραγωγικός όσο τα άλλα και συνήθως συγκεντρώνεται στα μουσικά στοιχεία της σύνθεσης παραμελώντας τους. Κυρίως συνθέτει τραγούδια μαζί με κάποιο άλλο μέλος από τους Iron Maiden,το "Charlotte the Harlot" είναι το μοναδικό τραγούδι μέχρι σήμερα που έχει γράψει αποκλειστικά ο ίδιος. Ο Murray και ο Harris είναι τα μοναδικά μέλη των Iron Maiden που έχουν παίξει σε όλα τα άλμπουμ.

Ο Murray έχει παίξει με το jazz σχήμα στο εκπαιδευτικό video του Nicko McBrain, Rhythms of the Beast.

Εξοπλισμός

Σε όλη την καριέρα του, ο Murray έχει χρησιμοποιήσει Marshall ενισχυτές σχεδόν αποκλειστικά, εκτός από τα άλμπουμ 'Somewhere in Time' και 'Seventh Son...' και τις αντίστοιχες περιοδείες, όπου χρησιμοποίησεwhen ενισχυτές Gallien Krueger. Επίσης έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν αποκλειστικά κιθάρες  Fender Stratocaster. Η μαύρη του κιθάρα 1957/63 (το σώμα (body) είναι από μία του ’63 και ο λαιμός (the neck) από μία του '57) Stratocaster, ανήκε πριν στον κιθαρίστα των Free, Paul Kossoff και την χρησιμοποίησε περίπου το διάστημα 1978-1990. Ο Murray δήλωσε ότι " την αγόρασα από μία αγγελία στην εφημερίδα," και αργότερα χρησιμοποιήθηκε από την  Fender ως περίγραμμα για να φτιάξουν μία Artist Signature το 2009, καθώς τη αυθεντική πλέον βρίσκεται στο σπίτι της μητέρας του.

Ο Murray κατά καιρούς έχει παίξει και με άλλες ηλεκτρικές κιθάρες όπως Dean, Gibson, Ibanez, ESP και Jackson. Για τις ακουστικές εκτελέσεις ο Murray έχει χρησιμοποιήσει μία ακουστική Gibson Hummingbird για το 'Journeyman'. Επίσης έχει χρησιμοποιήσει και μια ακουστική Gibson Chet Atkins στην περιοδεία  'Fear of the Dark' στο τραγούδι 'Wasting Love'.

Ο Murray χρησιμοποίησε την 1957/63 Strat κιθάρα του εκτεταμένα (εξοπλισμένη με DiMarzio Super Distortion και PAF μαγνήτες) και την απέσυρε στο τέλος της περιοδείας  'Seventh Son...' το 1988, όταν και άρχισε να χρησιμοποιεί κιθάρες Jackson.

Κιθάρες

Από την επιστροφή του στην Fender το 1995, μετά από αρκετά χρόνια  1986 - 1993 που χρησιμοποιούσε  ESP και Jackson, ο Murray είχε διάφορες παραλλαγές της Stratocaster που φτιάχτηκαν γι’ αυτόν από την  Fender. Η πρώτη ήταν το πρωτότυπο για την Hot Rod Re-Issue series που ακολούθησε.

Σήμερα η κυρίως κιθάρα του είναι μία 2 - tone sunburst Fender Californian Series Stratocaster με 3 Seymour Duncan Hot Rails μαγνήτες ένα Floyd Rose tremolo system. Επίσης παίζει και με μία Gibson Les Paul Traditional και ο Colin Price, ο τεχνικός του για τις κιθάρες, δηλώνει ότι αρχικά αγοράστηκε για να τη δοκιμάσει ο Adrian Smith, αλλά μετά την αγόρασε ο  Murray για να κάνει εξάσκηση στη διάρκεια των περιοδειών, και αγόρασε και μία USA Floyd Rose Classic Stratocaster (με ένα 22-fret maple neck και τα ίδια ηλεκτρονικά και hardware με την sunburst Strat) για τη σκηνή. Στην περιοδεία  Maiden England έπαιξε επίσης με μία Flying V.

Guitar Specs

 • Ernie Ball Strings - custom gauge .009, .011, .014, .024, .032, .042
 • Seymour Duncan Hot Rails single coil sized humbucking pickups with dual blade coils
 • "Original" Floyd Rose Locking Tremolo Systems

His Artist Signature model features a soft "V"-shaped maple neck with satin back and sports a humbucker/single-coil/humbucker (HSH) configuration - DiMarzio Super Distortion DP100 (bridge), American Vintage '57/'62 (middle), DiMarzio PAF DP-103 (neck) - with 3-way switching and American Vintage hardware. The Japanese-made "Tribute" version of the guitar (HST-57DM) features an "Original" Floyd Rose double-locking tremolo system, dual DiMarzio Super Distortion DP100 humbucking pickups (bridge/neck), a Fender Texas Special single-coil pickup in the middle position, a 5-way pickup selector and an oval neck profile

The original black '57 Stratocaster has similar features to his Artist Series Model

Ενισχυτές

 • 2 x Marshall 1960B Straight Cabinet / 4x12 300-Watt Loaded with Celestion 12" G12T 75 Watt Speakers
 • 3 x Marshall JCM 2000 DSL tube heads (rack gear plugs into power amp section via FX loop)
 • Marshall 9200 Rack Power Amp (as backup for main heads)

Units and tuners

 • Korg DRT1 Digital Tuner
 • Peterson VSam Virtual Strobe Tuner
 • Shure U4D UHF Wireless Unit
 • Dunlop DCR-1SR Rack CryBaby Wah
 • Custom-Built Pete Cornish Routing and Power Supply Units
 • Marshall JMP-1 Valve Midi Preamp
 • Mike Hill Custom Uni-Vibe/Tube Screamer Rack Effect Unit
 • Rocktron All-Access Foot Controller
 • TC Electronics GForce Effect Unit
 • Fulltone Deja’Vibe
 • Fulltone Clyde Standard Wah Pedal

Προσωπική ζωή

Στον ελεύθερό του χρόνο, ο Murray φανατικός παίκτης του γκόλφ όπως φαίνεταιι στο  Rock in Rio DVD και στο Iron Maiden: Flight 666, αποκαλύπτοντας το 2002 ότι προσπαθεί να παίξει "μερικούς γύρους κάθε βδομάδα" και το σκορ του "είναι κάπου ανάμεσα στο 15 και το 24." Ο Murray και η γυναίκα του η Tamar έχουν μία κόρη την Tasha (γεννήθηκε το 1991).

Όταν δεν είναι σε περιοδεία, ο Murray μένει στο νησί του Maui, στη Hawaii.

ironmaidenfc.gr