O Clive Burr (8 Μαρτίου 1957 – 12 Μαρτίου 2013) ήταν ένας άγγλος drummer, γνωστός ως μέλος των Iron Maiden από το 1979 έως το 1982.

Καριέρα

Πρώην μέλος των Samson,ο Burr προσχώρησε στους Iron Maiden το 1979. Γνωστός του τότε κιθαρίστα των Iron Maiden Dennis Stratton,ο Burr έπαιξε στους 3 πρώτους δίσκους : Iron Maiden, Killers και στην αποκαλυπτική κυκλοφορία του The Number of the Beast. Ο Burr απολύθηκε από συγκρότημα το 1982 κατά τη διάρκεια της περιοδείας  The Beast on the Road. Αντικαταστάθηκε από τον τωρινό drummer του συγκροτήματος, Nicko McBrain. Ο Burr συμμετείχε στη σύνθεση ενός τραγουδιού από το  The Number of the Beast, το "Gangland", και σε ένα άλλο τραγούδι , το "Total Eclipse", που κόπηκε από το άλμπουμ και συμπεριλήφθηκε στην b-side του single "Run to the Hills", και αργότερα και στην επανακυκλοφορία του remastered Number Of The Beast.

O Burr εμφανίστηκε επίσης και στα βίντεο του  "The Number of the Beast" και "Run To The Hills".

Όταν έφυγε από τους  Iron Maiden, έπαιξε για ένα μικρό διάστημα στο Γαλλικό συγκρότημα Trust, αλλάζοντας έτσι θέσεις με τον McBrain, καθώς και με το Αμερικάνικο συγκρότημα Alcatrazz. Ο Burr εμφανίστηκε και στο συγκρότημα του NWBHM Gogmagog που είχε μικρή διάρκεια ζωής και στο οποίο συμμετείχε επίσης το πρώην μέλος των Iron Maiden ο τραγουδιστής Paul Di'Anno και ο μελλοντικός κιθαρίστας των Maiden Janick Gers. Είχε επίσης ένα συγκρότημα γνωστό ως Clive Burr's Escape (μετέπειτα γνωστό ως Stratus), στο οποίο συμμετείχαν πρώην μέλη των  Praying Mantis, που είχαν απομακρυνθεί μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ. Ο Burr έσμιξε με τον Dee Snider στο μετά Twisted Sister project τους Desperado, που δεν πραγματοποιήθηκε πλήρως εξαιτίας της πτώχευσης της δισκογραφικής εταιρίας του συγκροτήματος. Ο Burr έπαιξε με διάφορα βρετανικά συγκροτήματα όπως τους Elixir και τους Praying Mantis στην δεκαετία του ‘90, αλλά δεν έγινε μέλος σε κανένα από τα δύο.

Το άσπρο signature drum kit του Burr χαρίστηκε στο Hard Rock Cafe του Λονδίνου το 2005.

Ο τραγουδιστής των Iron Maiden ,ο Bruce Dickinson θεωρούσε ότι τον  Burr  "...ως τον καλύτερο drummer που είχε ποτέ το συγκρότημα. Αυτό δεν έχει να κάνει ότι ο Nicko δεν είναι εξίσου ικανός. Τεχνικά ο Nicko είναι πιθανόν πιο επαρκής από τον Clive. Μόνο που ο  Clive είχε αυτό το εκπληκτικό αίσθημα , που δεν μπορείς να το μάθεις , και μετανιώνω που δεν του δόθηκε περισσότερος χρόνος να προσπαθήσει και να βγάλει τον πραγματικό του εαυτό." Ο κιθαρίστας των Iron Maiden Adrian Smith επίσης εξυμνεί την ικανότητα του Burr. "ο Clive ήταν ένας υπέροχος  drummer, ένας τύπου  Ian Paice drummer, σταθερός και στέρεος με μια ωραία αίσθηση σε όλα."

Προσωπική ζωή

Ο Burr διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, και η θεραπεία του κόστιζε πολλά χρήματα. Οι Iron Maiden έκαναν πολλές φιλανθρωπικές συναυλίες και ενεπλάκησαν και στην ίδρυση του  Clive Burr MS Trust Fund. Ο Burr εξαιτίας της κατάστασής του ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ήταν επίσης και ο ιδρυτής του Clive Aid, ενός φιλανθρωπικού έργου που δημιουργήθηκε το  2004. Το Clive Aid συνέχισε να ευαισθητοποιεί και να μαζεύει χρήματα για διάφορα προγράμματα αναφορικά με τον καρκίνο και την σκλήρυνση κατά πλάκας σε όλο τον κόσμο οργανώνοντας  rock events. Ο Burr ήταν παρών σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις .

Ο Burr πέθανε στον ύπνο του στις  12 Μαρτίου του 2013 στο Λονδίνο. Ήταν 56 χρονών.

Σε μία δήλωση του συγκροτήματος των Iron Maiden  που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα ο Steve Harris δήλωσε "Είναι πολύ δυσάρεστα νέα. Ο Clive ήταν ένα πολύ παλιός φίλος όλων μας. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας εκπληκτικός drummer και η συνεισφορά του ήταν πολύτιμη στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας των Maiden , όταν ξεκινούσαμε. Είναι μία πολύ λυπηρή μέρα για όλους εμάς στο συγκρότημα και αυτούς που ήταν γύρω του και αυτή τη στιγμή οι σκέψεις και τα συλλυπητήρια είναι στην σύντροφό του  Mimi και στην οικογένειά του."

Δισκογραφία

Με τους Iron Maiden

Iron Maiden (1980)

Killers (1981)

Maiden Japan (EP; 1981)

The Number of the Beast (1982)

Με τους Trust

Trust IV (1983)

Man's Trap (1984)

The Best of (1997)

Με τους Stratus

Throwing Shapes (1984)

Με τους Gogmagog

I Will Be There (EP; 1985)

Με τους Elixir

Lethal potion (1990)

Sovereign Remedy (2004)

Με τους Desperado

Bloodied But Unbowed (1996)

Με τους Praying Mantis

Captured Alive in Tokyo City (1996)

Demorabilia (1999) (compilation, περιέχει demos από το Clive Burr's Escape)

ironmaidenfc.gr