Ο Blaze Bayley (Bayley Alexander Cooke, γεννήθηκε στις 29 Μαϊου του 1963) είναι ένας Άγγλος τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης. Ήταν τραγουδιστής των Wolfsbane από το 1984 έως το 1994, και ξανά σε μία πρόσφατη επανένωση. Ο Blaze είναι γνωστός ως ο τραγουδιστής των Iron Maiden από το 1994 έως το 1999. Από το 1999, ξεκίνησε σόλο καριέρα.

Καριέρα

Wolfsbane (1984-1994, επανένωση 2007-σήμερα)

Γεννημένος στο Birmingham, στην Αγγλία, ο Blaze Bayley ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως τραγουδιστής του heavy metal/hard rock συγκροτήματος  Wolfsbane, από τον σχηματισμό τους το 1984. Το πρώτο άλμπουμ , Live Fast, Die Fast, κυκλοφόρησε το  1989. Πριν από αυτό είχαν ηχογραφήσει τρία demos ,τα Wolfsbane (1985), Dancin' Dirty (1987) και Wasted but Dangerous (1988). Το τελευταίο demo ηχογραφήθηκε στα Square Dance Studios, στο Derby, U.K., illustrates the band in its youngest, rawest state. Ήταν support για τους  Iron Maiden στην περιοδεία τους στην Αγγλία , No Prayer on the Road το 1990. Η δεύτερη κυκλοφορία του Wolfsbane, ένα EP ,το  All Hell's Breaking Loose Down at Little Kathy Wilson's Place, κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Το δεύτερο ολοκληρωμένο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος , Down Fall the Good Guys, κυκλοφόρησε το 1991, δίνοντας τους την μοναδική είσοδο στο UK Chart, με το single "Ezy" να φτάνει στο No. 68.

Οι Def American έφυγαν από το συγκρότημα καθώς πίστευαν ότι δεν πουλάνε αρκετά. Αυτό δεν εμπόδισε το συγκρότημα να ψηφιστεί ως το καλύτερο συγκρότημα της Αγγλίας χωρίς συμβόλαιο το 1993. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν ένα  live  άλμπουμ , το Massive Noise Injection, μέσω της δισκογραφικής Bronze Company.

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τρίτο στούντιο άλμπουμ του, που συχνά θεωρείται η καλύτερη δουλειά του συγκροτήματος, το ομότιτλο Wolfsbane, το 1994,ξανά από την Bronze Company. Μία περιορισμένη έκδοση αυτού του άλμπουμ περιελάμβανε το EP Everything Else. Όταν ο Bruce Dickinson αποχώρησε από τους Iron Maiden το 1993, ο Blaze Bayley επιλέχτηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες ακροάσεις. Τότε οι Wolfsbane διαλύθηκαν.

Το 2007, οι Wolfsbane ενώθηκαν για μία μόνο εμφάνιση, με τον Bayley να αναλαμβάνει ξανά τα καθήκοντα του τραγουδιστή. Υποστήριξαν τους The Wildhearts σε μία μικρή περιοδεία στην Αγγλία το Δεκέμβριο του 2007. Η επόμενη περιοδεία τους έγινε τον Δεκέμβριο του  2009 ως support των The Quireboys στην επετειακή τους περιοδεία  'A Little Bit of What You Fancy 20th Anniversary Tour'.  Οι Wolfsbane έπαιξαν ως headliners σε ένα σόου στο Borderline στο Λονδίνο στις 9 Απριλίου του  2011. Και ακολούθησε μία περιοδεία με τους Saxon τον Απρίλιο του 2011. Ακολούθησε  ένα άλμπουμ  (Wolfsbane Save the World) μετά το  Ep  "Did it for the money" και μία πετυχημένη περιοδεία στην Αγγλία το 2011.

Iron Maiden (1994-1999)

Ο Bayley επιλέχτηκε ως αντικαταστάτης του Bruce Dickinson το 1994 μετά από εκατοντάδες ακροάσεις. Η αποχώρησή του από τους Wolfsbane οδήγησε στη διάλυσή τους αργότερα την ίδια χρονιά. Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή , χτύπησε στο γόνατο και αυτό τον έβγαλε εκτός δράσης για ένα περίπου χρόνο, ενώ το πρώτο του άλμπουμ με τους  Maiden ήταν το The X Factor, που κυκλοφόρησε το 1995. Ο  Bayley πήγε σε περιοδεία με το συγκρότημα για την υποστήριξη του άλμπουμ. Το 1998 οι Iron Maiden κυκλοφόρησαν ένα ακόμα άλμπουμ με τον Bayley, το Virtual XI.

Τα δύο άλμπουμ των Iron Maiden που κυκλοφόρησαν όσο ήταν ο  Bayley τραγουδιστής δεν τα πήγαν τόσο καλά στα charts όπως τα προηγούμενα άλμπουμ του συγκροτήματος. Το The X Factor έφτασε στο  No.8 στο  UK Chart και το Virtual XI  μόνο στο No. 16, και τα δύο είχαν την χαμηλότερη θέση από τα άλμπουμ των Iron Maiden από την εποχή του  Killers το 1981, το οποίο έφτασε στη θέση  No. 12.

Το Φεβρουάριο του  1999, οι  Iron Maiden ανακοίνωσαν ότι ο τραγουδιστής  Bruce Dickinson επέστρεφε στο συγκρότημα , και ο Bayley έφευγε μετά από αμοιβαία συμφωνία, και συνεχίζει να έχει καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη . Οι Iron Maiden περιστασιακά έπαιξαν τραγούδια από τα δύο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν με τη φωνή του Bayley, συμπεριλαμβάνοντας το "Man on the Edge" και το "Futureal", στο οποίο συμμετέχει στη σύνθεση, παρόλο που δεν έχουν συμπεριληφθεί άλλα τραγούδια από την περίοδο του Bayley σε set list από το 2004. Αντίστοιχα ο  Bayley έχει τραγουδήσει σε κάποιες συναυλίες τραγούδια που είχαν αρχικά ηχογραφηθεί από τον Dickinson και τον Paul Di'Anno.

Blaze (1999-2007)

Μετά την αποχώρησή του από τους  Iron Maiden το 1999, σχημάτισε το δικό του συγκρότημα , BLAZE, το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Ο Bayley πήρε τον κιθαρίστα Steve Wray, τον κιθαρίστα John Slater, τον μπασίστα Rob Naylor, και τον ντράμερ Jeff Singer, και υπέγραψε συμβόλαιο με την Γερμανική  SPV,που κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος το 2000, Silicon Messiah. Μετά από αυτό ακολούθησε το Tenth Dimension το 2002 και το πρώτο live άλμπουμ του συγκροτήματος το 2003, As Live As It Gets.

Μετά την ηχογράφηση του  live άλμπουμ, ο Jeff Singer ανακοίνωσε ότι θα έφευγε από το συγκρότημα. Μετά από τρεις μήνες έφυγε και ο Rob Naylor. Μέχρι να βρεθούν αντικαταστάτες τους ,προσλήφθηκαν στη θέση τους ο ντράμερ Phil Greenhouse και ο μπασίστας Wayne Banks για την υπόλοιπη περιοδεία του Tenth Dimension. Ο κιθαρίστας Jason Banks κάλυψε τον John Slater σε μερικά gigs στο τέλος του 2003.

Στο τέλος του 2003, ο Blaze ξεκίνησε να γράφει υλικό για το τρίτο στούντιο άλμπουμ,Blood & Belief. Ο Phil Greenhouse αντικαταστάθηκε από τον Jason Bowld για την ηχογράφηση και από τον Dave Knight για την περιοδεία. Το συγκρότημα ξεκίνησε την περιοδεία λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ το  2004, αλλά αναγκάστηκαν να την αναβάλλουν όταν έμαθαν ότι  ο John Slaterδεν μπορούσε να παίξει σε ένα μεγάλο μέρος της περιοδείας. Παρά την επανένωση του συγκροτήματος αργότερα μέσα στη χρονιά , ο Slater τελικά έφυγε από το συγκρότημα το Σεπτέμβριο μαζί με τον Steve Wray, για να σχηματίσουν το συγκρότημα Rise To Addiction. Ο μπασίστας Wayne Banks και ο ντράμερ Dave Knight έφυγαν από το συγκρότημα για να προσχωρήσουν το Σεπτέμβριο του 2004 στο συγκρότημα του Robin Gibb.

Ο Blaze έκανε αρκετά σόου το 2004 και τα 2005 με το lineup  Bayley, τον κιθαρίστα Oliver Palotai,τον κιθαρίστα guitarist Luca Princiotta, τον μπασίστα Nick Douglas, και τον ντράμερ Daniel Löble. Οι  δύο κιθαρίστες παρέμειναν και ως μόνιμα μέλη. Το  line up άλλαξε ξανά όταν αποχώρησε ο Löble για να παίξει στους Helloween στις αρχές του  2005 και όταν ο Douglas επέστρεψε σε ένα άλλο Γερμανικό heavy metal συγκρότημα, τους Doro. Και οι δυο τους αντικαταστάθηκαν από δύο άγνωστους Γερμανούς μουσικούς τον Daniel Schild και Christian Ammann αντίστοιχα. Με το νέο line up, ο Blaze ξεκίνησε να δουλεύει το τέταρτο στούντιο άλμπουμ για να κυκλοφορήσει το 2007 ,αλλά τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς ανακοινώθηκε ότι όλο το line-up έπρεπε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τον  Bayley εξαιτίας σοβαρών οικονομικών θεμάτων. Μετά την αλλαγή του lineup, ο Bayley επέλεξε να ξανά ονομάσει το νέο συγκρότημα με το όνομά του, Blaze Bayley.

Blaze Bayley Band (2007-2011)

Το Φεβρουάριο του 2007, το Blaze Bayley Band (γνωστό ως BBB) πρόσθεσε τους κιθαρίστες Nicolas Bermudez και Rich Newport, το μπασίστα Dave Bermudez, και τον ντράμερ Rico Banderra και ηχογράφησαν το live DVD άλμπουμ Alive in Poland, που κυκλοφόρησε αργότερα την ίδια χρονιά. Ο Bayley ανακοίνωσε ότι ο  Rich Newport  έφυγε από το συγκρότημα για να ακολουθήσει καριέρα ως καθηγητής κιθάρας αργότερα την ίδια χρονιά , και τον αντικατέστησε ο Jay Walsh στη σκηνή για το υπόλοιπο της περιοδείας. Ο  Jay έγινε πλήρες μέλος του συγκροτήματος το Νοέμβριο του 2007.  Ο Bayley επίσης ανακοίνωσε την προσθήκη του ντράμερ Lawrence Paterson, που ήταν πριν ταυτόχρονα στα Βρετανικά metal συγκροτήματα Chokehold και Shadowkeep.

Τον Ιούλιο του 2008 ,οι Blaze Bayley Band (BBB) κυκλοφόρησαν το πρώτο στούντιο άλμπουμ τους, The Man Who Would Not Die. Το άλμπουμ επίσης περιείχε το πρώτο single του συγκροτήματος , "Robot", και ήταν διαθέσιμο μόνο σε ψηφιακή μορφή. Μερικές φορές θεωρείται ως mini-συλλογή καθώς περιέχει πολλά bonus tracks. Το Σεπτέμβριο η Debbie Hatlands, η γυναίκα του Blaze και μάνατζερ του συγκροτήματος, πεθαίνει από εγκεφαλικό. Ο τραγουδιστής και το συγκρότημα , παρόλο που ήταν σε άσχημη κατάσταση από την απώλεια, βρήκαν το κουράγιο να συνεχίσουν να παίζουν για να τιμήσουν την αγάπη της και την αφοσίωσή της στη δουλειά. Το συγκρότημα ηχογραφεί ακόμα ένα  live DVD στο Z7, The Night That Will Not Die, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2009. Ο  Blaze Bayley ανακοίνωσε ότι το συγκρότημα ξεκίνησε να γράφει το νέο άλμπουμ στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009. Έγινε ένας διαγωνισμός στο  forum του συγκροτήματος.  Οι δύο πρώτοι που θα μάντευαν τον τίτλο του νέου άλμπουμ θα κέρδιζαν ένα υπογεγραμμένο δωρεάν άλμπουμ. Ο τίτλος Promise and Terror αποκαλύφθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Το δεύτερο άλμπουμ Promise and Terror  κυκλοφόρησε την 1η  Φεβρουαρίου του 2010. Οι κριτικές ήταν γενικά πολύ θετικές για το άλμπουμ, παραγωγός του οποίου ήταν ο Jason Edwards.

Στις 6 Φεβρουαρίου οι BBB ξεκίνησαν την παγκόσμια περιοδεία τους για το 2010  από το Dudley της Αγγλίας. Πέρασαν τους επόμενους μήνες παίζοντας στην Αγγλία ,Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία πριν συνεχίσουν στην Νότια Αμερική. Επέστρεψαν ξανά στην Ευρώπη αργότερα μέσα στη χρονιά.

Το Μαϊο του 2010 έφυγε από το συγκρότημα ο ντράμερ  Larry Paterson, για αδιευκρίνιστους προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Ο Paterson ήταν επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου  "At The End of the Day", που ήταν μία βιογραφία του Blaze Bayley Band. Επίσης Ανακοίνωσε και την αποχώρησή της και η Άννα ,η μάνατζερ του συγκροτήματος. Ισχυρίστηκε ότι ιδέες τις για τις επόμενες εμφανίσεις του συγκροτήματος ,δεν ήταν στην ίδια κατεύθυνση με αυτές τους συγκροτήματος.

Μετά την αποχώρηση του  Larry Paterson ,οι Blaze Bayley Band πήραν τον Ιταλό ντράμερ Claudio Tirincanti για να συνεχίσει την περιοδεία Promise and Terror.

Στις 10 Ιουλίου του 2010 ο Blaze Blayley δήλωσε  live στην σκηνή ότι το πρόσφατο άλμπουμ του ήταν το καλύτερο σε πωλήσεις προσωπικό του άλμπουμ ,ρίχνοντας λίγο φως στις πρόσφατες αλλαγές του line-up και του management.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2010 έπαιξαν στο  JB'S στο Dudley, Birmingham. Παρά το χιόνι το συγκρότημα κατάφερε να επιστρέψει από την Ευρώπη και να παίξει στο σόου.

Στις αρχές του 2011 το το συγκρότημα ξεκίνησε μία μικρή Ευρωπαϊκή περιοδεία και θα συνέχιζε με περισσότερες ημερομηνίες μέχρι τον Μάιο με περισσότερες ημερομηνίες στην Αγγλία. Αλλά απρόσμενα στις 29 Μαρτίου μέσω των επίσημων πηγών , ο Blaze Bayley δήλωσε ότι έπρεπε να χωρίσουν οι δρόμοι με το συγκρότημα για οικονομικούς λόγους και για λόγους υγείας. Μετά διέρρευσε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι τα αδέρφια Bermudez έπρεπε να πετάνε συχνά πίσω στην Κολομβία για να ανανεώνουν τη άδεια παραμονής τους. Το θέμα αυτό ήταν δύσκολο όχι μόνο για οικονομικούς και γραφειοκρατικούς λόγους, αλλά και από την μουσική πλευρά: το συγκρότημα έπρεπε να βρίσκει, συχνά την τελευταία στιγμή,αντικαταστάτες, όπως οι Luke και Chris Appleton από τους  Fury Uk ή ο Dave Andrews.

Σόλο καριέρα (2011 - σήμερα)

Στις 31 Μαρτίου του  2011,ο  Blaze ανακοίνωσε ότι θα συνέχιζε ως σόλο καλλιτέχνης δουλεύοντας με διαφορετικούς μουσικούς. Το νέο επίσημο line-up για τα live gigs περιλαμβάνει τον Claudio Tirincanti στα drums, τον  Dave Andrews στην κιθάρα, και δύο Βέλγους μουσικούς (τον Steve Deleu από τους Fireforce και τον Nick Meganck, ex Ogress) αντίστοιχα στην άλλη κιθάρα και στο μπάσο. Αργότερα αυτό θα είναι επίσης το συγκρότημα για τις live εμφανίσεις του πρώην τραγουδιστή των Judas Priest, Tim "The Ripper" Owens.

Παράλληλα με την επανένωση και τις νέες ηχογραφήσεις με τους Wolfsbane, ο Bayley έκανε μία σόλο ακουστική περιοδεία στην Αγγλία ,που διήρκησε 2 εβδομάδες ,το Σεπτέμβριο του 2011 με τον κιθαρίστα των Wolfsbane  Jase Edwards ,και έπαιξε και σε μερικά unplugged gigs στην Ιταλία με τον Andrea Neri στην κιθάρα. Υλικό από τα ακουστικά σόου με τον Jase Edwards μπορείτε να δείτε στην επίσημη σελίδα του Blaze Bayley στο YouTube.

Στις  19 Αυγούστου του 2011 ο Blaze ανακοίνωσε ότι η εμφάνιση του στο Βέλγιο στις 23 Σεπτεμβρίου, στο οποίο παρουσίασε ένα νέο τραγούδι "Black Country" με το νέο line-up,  θα κυκλοφορούσε σε ένα DVD . Το  Φεβρουάριο του 2012 ο Bayley έκανε περιοδεία στη Ρωσία με τον Paul Di'Anno, ξεκινώντας μία συνεργασία μεταξύ των δύο πρώην τραγουδιστών των Iron Maiden.

Ο Bayley συμμετείχε σε μερικά φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετέπειτα ταξίδεψε στην Αμερική τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2011 για την πρώτη του μεγάλη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ,μετά από την περίοδο που ήταν με τους , υποστηριζόμενος από αμερικανούς μουσικούς στου καναδικού συγκροτήματος  Man the Destroyer συν τον διεθνούς φήμης Αμερικανό κιθαρίστα Rick Plester,που θα συνεργαζόταν με τον Bayley και στο άμεσο μέλλον.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2011 ήταν το τελευταίο σόου της παγκόσμίας περιοδείας Promise and Terror world που έγινε στο De Rots στο Antwerp ,στο Βέλγιο. Υλικό υψηλής ευκρίνειας ,από την τελευταία εμφάνιση στην Αγγλία στις 15 Δεκεμβρίου, είναι διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι του Blaze Bayley στο YouTube .

Στις  26 Δεκεμβρίου του 2011 μέσω ενός προσωπικού χριστουγεννιάτικου μηνύματος στην ιστοσελίδα του, ανακοίνωσε ότι το νέο του άλμπουμ The King of Metal θα κυκλοφορούσε στις 8 Μαρτίου του 2012.  Την ίδια μέρα ο Blaze ανακοίνωσε επίσημα και την παγκόσμια περιοδεία του King of Metal στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.  Το άλμπουμ The King of Metal ηχογραφήθηκε μεταξύ της Ιταλίας και της Ολλανδίας, η μίξη έγινε από τον Tony Newton στο home studio του Steve Harris, και από τον Raoul Soentken στην Ολλανδία).

Το νέο line-up αποτελείται από 3 Ιταλούς(τον ντράμερ Claudio Tirincanti, τον μπασίστα Lehmann, και τον κιθαρίστα Andrea Neri) και τον Ολλανδό Thomas Zwijsen, ένα νέο και ταλαντούχο κιθαρίστα που έγινε γνωστός στο  Youtube  από τις ακουστικές του διασκευές στα τραγούδια των Iron Maiden. Ο Zwijsen βοήθησε στην σύνθεση της μουσικής σχεδόν σε ολόκληρο το νέο άλμπουμ του Bayley. Το ίδιο σχήμα που ηχογράφησε το άλμπουμ θα είναι και στη νέα περιοδεία του Blaze Bayley στην Ευρωπαϊκή περιοδεία του King of Metal, που αποτελείται από περισσότερα από 60 gigs.

Το βαρύ πρόγραμμα του 2012, περιλαμβάνει επίσης και μία ακουστική περιοδεία με τον Zwijsen (Ιούλιο), μερικές εμφανίσεις με το Τσέχικο συγκρότημα Seven, μερικά gigs με τους Wolfsbane (Οκτώβριο), μία δεύτερη περιοδεία με τον with Paul Di'Anno στην Ανατολική Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (Νοέμβριο), καθώς και άλλα ακουστικά gigs που το 2013 θα φτάσουν επίσης στη Βραζιλία και την Ευρώπη με τον Zwijsen στην κλασική κιθάρα και την επίσης Ολλανδέζα Anne Bakker στο βιολί.

Σε συνεργασία με τον Thomas Zwijsen ο Blaze έχει κυκλοφορήσει ένα EP ("Russian Holyday") σε κλασικές μελωδίες, για την κυκλοφορία του οποίου δούλεψε με το Yellowdog Creative Project Management. Ο σχεδιασμός του εξώφυλλου EP έγινε από τον Akirant.es.

Ο Blaze Bayley ανακοίνωσε μετέπειτα ότι δουλεύει σε ένα  "Best Of" άλμπουμ, ως αφιέρωμα στα 30 χρόνια της καριέρας του ως τραγουδιστής, που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2013, καθώς και σε ένα  "full metal" άλμπουμ μετά την ακουστική εμπειρία που θα κυκλοφορήσει το 2015.

Blaze Bayley μουσικοί

Βασικό line-up

Blaze Bayley - Vocals (1999–σήμερα)

Thomas Zwijsen - Guitar (Δεκέμβριος 2011 – σήμερα)

Andrea Neri - Guitar (Ιούνιος 2011 – σήμερα)

Lehmann - Bass (Ιανουάριος 2012– σήμερα)

Claudio Tirincanti - Drums (Απρίλιος 2010 – σήμερα)

Προηγούμενα συγκροτήματα

B L A Z E

(March 1999 - January 2003)

Blaze Bayley - vocals

John Slater - guitar

Steve Wray - guitar

Rob Naylor - bass

Jeff Singer - drums

B L A Z E

(January - April 2003)

Blaze Bayley - vocals

John Slater - guitar

Steve Wray - guitar

Rob Naylor - bass

Phil Greenhouse - drums

B L A Z E

(April 2003 - December 2003)

Blaze Bayley - vocals

John Slater - guitar

Steve Wray- guitar

Wayne Banks- bass

Phil Greenhouse- drums

B L A Z E

(January 2004 - September 2004)

Blaze Bayley - vocals

John Slater - guitar

Steve Wray- guitar

Wayne Banks- bass

Jason Bowld- drums

B L A Z E

(October 2004 - December 2005)

Blaze Bayley - vocals

Oliver Palotai - guitar

Luca Princiotta- guitar

Nick Douglas- bass

Daniel Löble- drums

B L A Z E

(December 2005 - January 2007)

Blaze Bayley - vocals

Oliver Palotai - guitar

Luca Princiotta- guitar

Christian Ammann- bass

Daniel Schild- drums

Blaze Bayley band

(March 2007 - October 2007)

Blaze Bayley - vocals

Rich Newport- guitar

Nicolas Bermudez - guitar

David Bermudez- bass

Rico Banderra- drums

Blaze Bayley band

(November 2007 - March 2011)

Blaze Bayley - vocals

Jay Walsh - guitar

Nicolas Bermudez - guitar

David Bermudez- bass

Lawrence Paterson - drums

Blaze Bayley band

(April 2010 - March 2011)

Blaze Bayley - vocals

Jay Walsh - guitar

Nicolas Bermudez - guitar

David Bermudez- bass

Claudio Tirincanti - drums

Blaze Bayley

(March 2011 - December 2011)

Blaze Bayley - vocals

Dave Andrews - guitar

Steve Deleu - guitar

Nick Meganck- bass

Claudio Tirincanti - drums

Άλλοι μουσικοί

Bayley vs Di'Anno live

Το 2012, οι πρώην τραγουδιστές των Iron Maiden ,Blaze Bayley και Paul Di'Anno ξεκίνησαν μία συνεργασία κάνοντας μία περιοδεία μαζί και μοιράστηκαν  τους ίδιους μουσικούς.

- για τις εμφανίσεις του στη Ρωσία, Ουκρανία Τσεχία και Σλοβακία το 2012-2013 το συγκρότημα αποτελούνταν από τους:

Blaze Bayley - Vocals

Andrei Smirnov - Guitar

Ilya Mamontov - Guitar

Nikolay Korshunov - Bass

Andrey Ischenko - Drums

- για την περιοδεία που ακολούθησε στην Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία ο Bayley και ο Di'Anno μοιράστηκαν τους εξής Αυστραλιανούς μουσικούς:

Blaze Bayley - Vocals

Doug Dalton - Guitar

Jimmy Lardner-Brown - Guitar

Stu Tyrrell - Bass

Dom Simpson - Drums

- για τις εμφανίσεις στην Ιταλία το 2013 συνεργάστηκαν με την επίσημη tribute band των Iron Maiden , Children of the Damned:

Blaze Bayley - Vocals

Carlo Micheletti - guitar

Michele Galli - guitar

Matteo Panzavolta - bass

Gianluca Calanca - drums

Ακουστικό

- για την ακουστική περιοδεία ο Blaze συνεργάστηκε πρόσφατα με τους εξής μουσικούς:

Thomas Zwijsen - Guitar – ακουστικές περιοδείες 2012-2013

Anne Bakker - Violin – ακουστική περιοδεία 2013

Andrea Neri - Guitar – ακουστική περιοδεία στην Ιταλία 2011

Jase Edwards - Guitar – ακουστική περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο 2011

Βόρεια Αμερική

-στις ΗΠΑ και τον Καναδά ο τραγουδιστής συνεργάζεται με το ακόλουθο συγκρότημα:

Blaze Bayley - Vocals (1999–σήμερα)

Rick Plester - Guitar (Οκτώβριος  2011 – σήμερα)

M.G. Jones - Guitar (Οκτώβριος  2011 – σήμερα)

Chris Declercq - Guitar (guest 2011)

Matt Maclean - Bass (Οκτώβριος  2011 – σήμερα)

Bill Legue - Drums (Οκτώβριος  2011 – σήμερα)

Περιστασιακά

- Στην Κωνσταντινούπολη το 2011, στην πρώτη συναυλία που έγινε μετά τη διάλυση του  BBB, ο τραγουδιστής συνεργάστηκε με το Τούρκικο συγκρότημα Apsent.

Blaze Bayley - Vocals

Yiğit Özdağlı - Guitar

Denisan Sarı - Bass

Levent Ağralı - Keyboards

Erhan Çabuk - Drums

- για την καλοκαιρινή περιοδεία στην Ιταλία το 2011 έχει εμφανιστεί περιστασιακά με το ακόλουθο lineup:

Blaze Bayley - Vocals

Andrea Neri - Guitar

Lorenzo Carancini - Guitar

Simone Massimi - Bass

Roberto Pirami - Drums

-στην Τσεχία εμφανίστηκε με το τοπικό συγκρότημα διεθνούς φήμης Seven :

Blaze Bayley - Vocals

Honza "Kirk" Běhunek - Guitar

Tomáš "Thomas" Kuchta - Bass

Lukáš Kuneš - Drums

-σε μερικά  gigs του 2012 Neil, το μέλος των Neurasthenia , Lehmann, έπαιξε κιθάρα ως αντικαταστάτης του Andrea Neri

- το Μάρτιο του 2013 σε μία εμφάνιση φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Redhill (Uk) το line-up ήταν το εξής:

Blaze Bayley - Vocals

James Cornford - Guitar

Pete Welsh - Guitar

Jim Houghton - Bass

Rai Whisker - Drums

Δισκογραφία

Wolfsbane

Live Fast, Die Fast (1989)

All Hell's Breaking Loose Down at Little Kathy Wilson's Place (1990)

Down Fall The Good Guys (1991, remastered 2012)

Massive Noise Injection (1993)

Wolfsbane (1994)

Lifestyles of the Broke and Obscure (2001)

Howling Mad Shithead - The Best of Wolfsbane (2010)

Did it for the Money (EP, 2011)

Wolfsbane Save the World (2012)

The Lost Tapes: A Secret History (2012)

Iron Maiden

The X Factor (1995)

Best of the Beast (1996)

Virtual XI (1998)

Ed Hunter (1999)

Eddie's Archive (2002)

Edward the Great (2002, 2005)

Visions of the Beast (2003)

Blaze

Studio albums

Silicon Messiah (2000)

Tenth Dimension (2002)

Blood & Belief (2004)

Live albums

As Live As It Gets (2003)

Blaze Bayley

Studio albums

The Man Who Would Not Die (2008) Released on Ltd Ed vinyl December 2010

Promise and Terror (2010)

The King of Metal (2012)

Live albums

The Night That Will Not Die (2009)

Compilation albums

Best of (2008, available only through the band's official website)

Singles

"Robot" (2008, available only through the band's official website)

DVDs

Alive in Poland (2007)

The Night That Will Not Die (2009)

Blaze Bayley & Thomas Zwijsen

EPs

Russian Holiday (2013)

Σημειώσεις

Κυκλοφόρησαν videos για την προώθηση του  "Hollow Head" και του "Ghost in the Machine", αλλά αυτά ήταν αρχικά διαθέσιμα μόνο στα μέλη του fan club. Αργότερα το video για το "Silicon Messiah" μπήκε σε μία περιορισμένη έκδοση του  Tenth Dimension μαζί με ένα EPK με τον τίτλο Inside the Tenth Dimension. Το video του "Hollow Head" ήταν διαθέσιμο παγκοσμίως το 2007 και μπορείτε να το βρείτε μόνο στο Alive in Poland DVD στο μενού  "Extras". Το video για το "Robot" κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2009.

Guest εμφανίσεις

Cerebral Fix - Bastards (1991, vocals on "Smash It Up")

The Almighty - Powertrippin' (1993, background vocals on "Jesus Loves You ... But I Don't")

Armageddon over Wacken Live 2004 (CD/DVD, 2005, with Doro)

Doro - Classic Diamonds - The DVD (2004, lead vocals on "Fear of the Dark")

Doro - 20 Years A Warrior Soul (2006, sharing vocals on "Bad Blood" and "All We Are")

Dragonsclaw - Prophecy (2011) (vocals on "Prophecy is a Lie")

Lonewolf - Army of the Damned (2012) (vocals on "The One You Never See")

Trooper - Mercy Killer (2012) (lead vocals with Alin 'Coiotu' Dinca on "Mercy Killer")

Sinnergod - It's A Wonderful Life (Single) (2012)

SoulSpell - Hollow's Gathering (2012)

Ouijabeard - Die and let live (2012)

Thomas Zwijsen - Nylon Maiden (2012, vocals on "The Clansman")

Vessel - Introspective (2012, vocals on five tracks)

Chris Declercq - A Miracle away (Digital single) (2012)

A Sound of Thunder - Time's Arrow (2013) (vocals on "My Disease")

Ghostshift - Is My Enemy (2013) (vocals on "Short Days Ago")

Grimskull - Grimskull (2013)

Genghis Khan - Revenge in the Shadows (tba, Single)

Wolfpakk - tba

Black Horizon - tba

Maiden United - tba

Προσωπική ζωή

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2007,ο Bayley παντρέυτηκε την Debbie Hartland, την επί πολλά χρόνια σύντροφό του, στα Κανάρια Νησιά Gran Canaria. Στις 6 Ιουλίου του 2008, η Hartland έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία και νοσηλεύτηκε. Πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2008, μετά από εγκεφαλικό.

Ο Blaze Bayley αρραβωνιάστηκε τα Χριστούγεννα του 2010 την κοπέλα του Eline.

Ο Bayley το 2011 ανακοίνωσε ότι χωρίζουν οι δρόμοι του με τους προηγούμενους μουσικούς εξαιτίας οικονομικών διαφορών και για λόγους υγείας.

ironmaidenfc.gr