Ο Stephen Percy Harris (γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1956) είναι ένας Άγγλος μουσικός και συνθέτης, γνωστός ως ο μπασίστας, περιστασιακά keyboardist, backing vocalist, κυρίως συνθέτης και ιδρυτής του Βρετανικού heavy metal συγκροτήματος, των Iron Maiden. Είναι το μοναδικό μέλος των Iron Maiden που παρέμεινε στο συγκρότημα από την δημιουργία του και μαζί με τον κιθαρίστα Dave Murray, οι μόνοι που έχουν εμφανιστεί σε όλα τα άλμπουμ τους.

Παρόλο που φιλοδοξούσε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, απέκτησε ένα ενδιαφέρον για την rock μουσική στα εφηβικά του χρόνια, και συμμετείχε σε δύο μικρά συγκροτήματα, τους Gypsy's Kiss και τους Smiler, πριν να σχηματίσει τους  Iron Maiden τα Χριστούγεννα του 1975. Πριν να υπογράψουν οι Iron Maiden το συμβόλαιό τους με την EMI το 1979, ο Harris δούλεψε ως αρχιτεκτονικός σχεδιαστής στο East End του Λονδίνου μέχρι που έγινε περιττός και ανέλαβε μετά μία δουλειά ως οδοκαθαριστής. Εκτός από μπασίστας και backing τραγουδιστής, ο Harris έχει αναλάβει και άλλους ρόλους στο συγκρότημα, όπως παραγωγός και συμπαραγωγός στα άλμπουμ τους, σκηνοθέτης και μοντέρ στα live videos και παίζει και τα keyboards στο στούντιο.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Harris κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δουλειά, British Lion.

Καριέρα

Iron Maiden

Αρχικά ο Harris ήθελε να παίξει ντραμς, αλλά δεν είχε αρκετό χώρο στο σπίτι του για το drum kit και έτσι αποφάσισε για το μπάσο. Σχεδόν αυτοδίδακτος, το πρώτο του μπάσο ήταν ένα αντίγραφο ενός Fender Precision που του στοίχισε  £40 το 1971.

Δέκα μήνες αφότου αγόρασε το πρώτο του μπάσο, ο Harris συμμετείχε σε ένα συγκρότημα, αρχικά γνωστοί ως  Influence και αργότερα Gypsy's Kiss, με τους Bob Verscoyle (τραγουδιστή), Dave Smith (κιθάρα) και τον ντράμερ Paul Sears. Μετά από ένα μικρό αριθμό gigs στις παμπ Cart και Horses στο Maryland Point, Stratford και στο  Bridgehouse στο Canning Town, το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Harris έκανε ακρόαση για τους Smiler το Φεβρουάριο του 1974. Σε αυτό το σχήμα, ο Harris ξεκίνησε να δουλεύει τα δικά του τραγούδια και δούλεψε με τα μελλοντικά μέλη των Iron Maiden τον Dennis Wilcock και τον Doug Sampson, αλλά έφυγε από το συγκρότημα όταν αρνήθηκαν να παίξουν το υλικό του, με την αιτιολογία ότι ήταν πολύ πολύπλοκα.

Φεύγοντας από τους Smiler, ο Harris δημιούργησε τους Iron Maiden τα Χριστούγεννα τους 1975, και εμπνεύστηκε το όνομα του συγκροτήματος από την ταινία “The Man in the Iron Mask”. Από τη δημιουργία του συγκροτήματος, ο Harris είναι ο βασικός συνθέτης και στιχουργός. Ο τρόπος που συνθέτει δείχνει το σήμα κατατεθέν του που είναι τα galloping bass patterns και οι progressive rock επιρροές του με αρκετές αλλαγές χρόνου. Πρόσφατα τα τραγούδια του Harris έχουν γίνει πιο progressive, και ο κιθαρίστας Adrian Smith έχει σχολιάσει ότι ο Harris τώρα πλέον προτιμάει να συνεισφέρει  "στίχους, μελωδίες και διευθέτηση" στα τραγούδια των άλλων μελών του συγκροτήματος παρά να γράφει μόνος του. Ο Harris συχνά γράφει στίχους για τη μυθολογία, την ιστορία ή για θέματα εμπνευσμένα από βιβλία και ταινίες, δείχνοντας έτσι την αξιοσημείωτη αντίθεση των Iron Maiden σε σχέση με τα υπόλοιπα  rock συγκροτήματα των οποίων τα θέματα είναι τυπικά το sex, τα ναρκωτικά και η επανάσταση.

Προσωπική δουλειά

Το Σεπτέμβριο του 2012, ο Harris κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, το British Lion. Ο τίτλος αυτός προέρχεται από το όνομα ενός Βρετανικού συγκροτήματος, τους British Lion, το οποίου μάνατζερ ήταν ο Harris και έγραφε μαζί τους στις αρχές της δεκαετίας του 90, κράτησε επαφή με τον τραγουδιστή Richard Taylor, και τον κιθαρίστα, Graham Leslie, και το άλμπουμ, που αποτελείται από hard rock τραγούδια επηρεασμένα από την δεκαετία του ‘70, γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σε μία σειρά ετών γύρω από το πρόγραμμα των περιοδειών των Iron Maiden. Μιλώντας στο Kerrang! Το Σεπτέμβριο του 2012, ο Harris δήλωσε ότι θεωρεί αυτό το δίσκο “πιο πολύ σαν ένα παράλληλο έργο” παρά σαν μία αμιγώς προσωπικό άλμπουμ, καθώς είναι  "πιο άνετος στο περιβάλλον ενός συγκροτήματος."

Σε μία συνέντευξη στο Classic Rock τον Αύγουστο, ο Harris δήλωσε ότι θα κυκλοφορήσει περισσότερα προσωπικά άλμπουμ και ελπίζει να κάνει και περιοδεία με το συγκρότημα στο μέλλον.

Playing style

Ο Harris θεωρείται συχνά ανάμεσα στους καλύτερους και πιο σημαντικούς heavy metal μπασίστες. Είναι γνωστός για το "galloping" στυλ που παίζει: συνήθως ένα όγδοο που ακολουθείται από δύο δέκατα έκτα σε γρήγορο ρυθμό (π.χ., "The Trooper" και "Run to the Hills") ή τρία όγδοα μαζί, τα οποία παίζει με δύο δάχτυλα, αντί να χρησιμοποιήσει πένα. Πριν να παίξει, ο Harris συχνά χρησιμοποιεί κιμωλία στα δάχτυλά του, για να μπορεί να παίξει πιο εύκολα αυτά τα γρήγορα σχήματα, όπως αποκαλύπτει στο bonus DVD του άλμπουμ A Matter of Life and Death. Ο κιθαρίστας των Iron Maiden Janick Gers έχει σχολιάσει ότι ο "Steve έχει διδάξει τον εαυτό του με ένα τρόπο που κανείς δεν μπορεί να το αντιγράψει. Ο κόσμος πιστεύει ότι είναι σαν μία lead κιθάρα, αλλά δεν είναι. Δίνει στο συγκρότημα μία βάση και κινείται γύρω αρκετά, αλλά είναι ο τόνος που έχει. Ο Steve έχει ένα δικό του τρόπο να ακούει τα πράγματα και ένα τόνο που δεν σχετίζεται κανονικά με το μπάσο, είναι περισσότερο σαν μία ρυθμική κιθάρα."

Προσωπική ζωή

Η μεγαλύτερη κόρη του Harris, η Lauren, είναι τραγουδίστρια, έχει κυκλοφορήσει ένα προσωπικό άλμπουμ το2008 με τίτλο Calm Before the Storm, και είναι μέλος του συγκροτήματος Six Hour Sundown. Με το solo συγκρότημά της, ήταν support στην περιοδεία των Iron Maiden A Matter of Life and Death Tour το 2006, καθώς και στην περιοδεία τους Somewhere Back In Time το 2008.

Επιπλέον, ο μεγαλύτερος γιος του, ο George, παίζει κιθάρα σε ένα συγκρότημα, τους Burn in Reason, και η δεύτερη κόρη του, η Kerry, δουλεύει ως βοηθός παραγωγής για τους Iron Maiden.

Ο Harris χώρισε από την επί 16 χρόνια σύζυγό του, τη Lorraine, το 1993, και περιέγραψε αυτή την περίοδο ως "πιθανώς η πιο δύσκολη περίοδος που έχω ζήσει." Αυτή η σκοτεινή περίοδος της ζωής του, του έδωσε την έμπνευση για το επόμενο άλμπουμ των Iron Maiden, The X Factor που κυκλοφόρησε το 1995. Ο Harris έχει 4 παιδιά με την Lorraine, την Lauren, την Kerry, την Faye και τον George, αλλά έχει και ακόμα δύο παιδιά με την τωρινή του σύντροφο την Emma; τον Stanley και την Maisie.

Ποδόσφαιρο

Δεινός ποδοσφαιριστής, ο Harris έπαιξε για ερασιτεχνικές ομάδες στην παιδική του ηλικία και αργότερα τον ανακάλυψε ο Wally St Pier και του ζήτησε να προπονηθεί με την West Ham United, της οποίας είναι οπαδός απ’ όταν ήταν 9 χρονών. Παρόλο που φιλοδοξούσε να παίξει επαγγελματικά μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Harris θα συνειδητοποιήσει τελικά ότι "δεν ήταν πραγματικά αυτό που ήθελε να κάνει." Ωστόσο, ο Harris ακόμα παίζει συχνά ποδόσφαιρο με τη δική του ομάδα, τους "Maidonians", και ακόμα υποστηρίζει την West Ham, μένοντας σε επαφή με την ομάδα, και έχοντας το οικόσημό της στο πολυχρησιμοποιημένο Precision Bass.

Επιρροές

Ο Harris έχει επηρεαστεί από progressive rock συγκροτήματα του ’70, καθώς και από προγενέστερα hard rock συγκροτήματα. Οι επιρροές του περιλαμβάνουν τους Black Sabbath, Deep Purple, Genesis, Jethro Tull, Led Zeppelin, Pink Floyd, Thin Lizzy, UFO, Wishbone Ash και τους Yes. Μιλώντας για τον αρχικό ήχο Iron Maiden, ο Steve Harris περιγράφει ότι χρησιμοποίησαν αρμονίες twin-guitar εμπνευσμένες από τους Wishbone Ash και τους Thin Lizzy, πολύπλοκο χρόνο και αλλαγές διάθεσης από τους Genesis και τους Jethro Tull και σκοτεινά μελωδικά στοιχεία από τους  Black Sabbath, Deep Purple και Led Zeppelin.

Εξοπλισμός

Ο Harris συνήθως παίζει με ένα ειδικά βαμμένο Fender Precision Bass, που χρησιμοποιεί σε κάθε άλμπουμ των Iron Maiden, το οποίο έχει υποστεί συνολικά τέσσερις χρωματικές αλλαγές από τότε που άρχισε να το χρησιμοποιεί. Αρχικά ήταν λευκό, μετά το άλλαξε σε μαύρο πριν από το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος, μετά το έκανε λαμπερό μπλε και τέλος λευκό με μπλε και ερυθρό περίγραμμα και το οικόσημο της  West Ham United. Ο Harris έχει τροποποιήσει το μπάσο του ώστε να τοποθετήσει ένα scratchplate καθρέφτη, Badass bridges και Seymour Duncan custom SPB1 μαγνήτες και χρησιμοποιεί το δικό του signature set χορδών από την RotoSound. Το 2009,η Fender δημιούργησε ένα signature Steve Harris Precision μπάσο, με λαμπερό μπλε φινίρισμα, καθρέφτη scratchplate, Seymour Duncan SPB1 μαγνήτες και  Badass II bridge.

Το  2005, το Metal Hammer δήλωσε ότι χρησιμοποιεί 4x12" Marshall cabinets με Trace Elliot ενισχυτές. Επίσης χρησιμοποιεί τέσσερις Sony WRT 27 ασύρματους αναμεταδότες, που του επιτρέπουν να κινείται όσο το δυνατόν περισσότερο πάνω στη σκηνή.

Άλλα ενδιαφέροντα και ταλέντα

Εκτός από το να παίζει μπάσο και να γράφει τη μουσική και τους στίχους για το συγκρότημα, ο Steve Harris έχει αναλάβει και άλλους ρόλους, όπως:

  • music production/mixing
  • music video directing/editing
  • live video directing/editing
  • keyboards
  • backing vocals
  • string/bass synthesizers

Ο Harris ξεκίνησε να συνεισφέρει και στα keyboards στα στούντιο άλμπουμ των  Iron Maiden από το Virtual XI και μετά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Michael Kenney, ο τεχνικός του μπάσου του Harris, ήταν αυτός που έπαιζε τα keyboards και ακόμα το κάνει στα live και τα επιβλέπει στο στούντιο. Μαζί με τους κιθαρίστες  Dave Murray και Adrian Smith, ο Harris πειραματίστηκε και στα synthesizers στα άλμπουμ the Somewhere in Time και  Seventh Son of a Seventh Son, δίνοντας "string synth" στο Seventh Son of a Seventh Son.

Ο Steve Harris είναι επίσης γνωστός και για τον ρόλο που έχει στην μίξη στων άλμπουμ του συγκροτήματος αλλά και στην παραγωγή των περισσότερων κατά τη δεκατρία τους ‘90, καθώς η ηχογράφηση γινόταν σε ένα στούντιο που του ανήκε εκείνη τη στιγμή, που βρισκόταν σε ένα αχυρώνα της ιδιοκτησίας του, με το όνομα "Barnyard Studios". Από το Brave New World του 2000, και με την επιμονή του Bruce Dickinson, το συγκρότημα δεν ξαναηχογράφησε στο Barnyard ξανά, καθώς ο Dickinson ισχυρίζεται ότι έιχε περιορισμένες δυνατότητες λόγω του μικρού μεγέθους, και προσέλαβαν τον Kevin Shirley, με τον οποίο κάνει την παραγωγή ο Harris.

Ο Harris επίσης σκηνοθετεί και μοντάρει πολλά από τα live video του συγκροτήματος, ξεκινώντας με το Maiden England το 1989. Παρόλο που δεν το επεδίωξε, ο Harris μόνταρε το Rock in Rio DVD καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της ομάδας παραγωγής που είχαν προσλάβει. Αναλαμβάνοντας αυτό το εγχείρημα, ο Harris έπρεπε να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το ψηφιακό πρόγραμμα για το μοντάζ με εξοπλισμό που εγκατέστησε στο Barnyard, και συνέχισε και στο μοντάζ στου επόμενου  DVD των Iron Maiden, Death on the Road. Και στην κορυφή όλων αυτών, βοήθησε στην παραγωγή δεκατριών βίντεοκλιπ του συγκροτήματος, ανάμεσα στα οποία τα "Infinite Dreams", "Holy Smoke", "Tailgunner" και "Bring Your Daughter... to the Slaughter" να έχουν σκηνοθετηθεί και μονταριστεί αποκλειστικά από τον Harris.

ironmaidenfc.gr