O Dennis Stratton (γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1952 στο Canning Town, στο Ανατολικό Λονδίνο, Αγγλία) είναι ένας κιθαρίστας γνωστός ως ένα από τα πρώην μέλη του βρετανικού συγκροτήματος των Iron Maiden από τον Οκτώβριο του 1979 έως τον Οκτώβριο του 1980.

Βιογραφία

Γεννημένος στο  Canning Town του Λονδίνου, ο Dennis Stratton στα μαθητικά του χρόνια ήταν ένας πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής, και ήταν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα παίκτης της  West Ham United μέχρι την ηλικία των 16 που ξεκίνησε να παίζει κιθάρα. Θερμός οπαδός της μουσικής σκηνής του East End,το πρώτο συγκρότημα με  το οποίο έπαιξε ήταν οι Harvest, που αργότερα μετονομάστηκε σε Wedgewood. Μετά από δύο χρόνια σχημάτισε το δημοφιλές συγκρότημα την τοπική κοινωνία ,τους Remus Down Boulevard . Οι "R.D.B." έπαιξαν μπροστά σε μεγάλα πλήθη, κάνοντας περιοδεία ως support με τον  Rory Gallagher και τους Status Quo και ηχογράφησαν ένα άλμπουμ με τίτλο "live at the Marquee" με μουσικό παραγωγό τον Jonathan King.

Οι Iron Maiden κάλεσαν τον Stratton να συμμετέχει στο συγκρότημα ως δεύτερος κιθαρίστας και για να κάνει δεύτερες φωνές ,αφού  τον είχε δει να παίζει με τους Remus Down Boulevard ο Steve Harris. Μία από τις πρώτες κινηματογραφημένες εμφανίσεις του Stratton με τους Iron Maiden ήταν σε μία συναυλία στο  Marquee Club του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 1979. Ο Dennis Stratton συμμετείχε στην ηχογράφηση και την παραγωγή του πρώτου άλμπουμ του συγκροτήματος, με τον τίτλο  Iron Maiden το Δεκέμβριο του 1979. Ήταν επίσης στο  home video του Live At The Ruskin στις αρχές του 1980 (που κυκλοφόρησε το 2004 στο The Early Days DVD set), επίσης συμμετείχε στο πρώτο βίντεο των Iron Maiden το "Women in Uniform," στο single Women in Uniform, και σε κάποιες μεταγενέστερες κυκλοφορίες, όπως επίσης και στην πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος  στην βρετανική τηλεόραση (έπαιξαν live  το "Running Free" στην εκπομπή Top of the Pops) και στο Live!! +one album. Υπάρχουν κάποια bootlegs που περιλαμβάνουν μία αξέχαστη εμφάνιση στο  Reading Festival το 1980. Ο Stratton ήταν επίσης μέλος των  Iron Maiden κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας το 1980 με τους  KISS. Ο Dennis Stratton έφυγε από τους Iron Maiden τον Οκτώβριο του 1980. Οι λόγοι για την αποχώρηση του  Stratton ποικίλλουν: ο Stratton έχει αναφέρει ότι έφυγε εξαιτίας των διαφορών του με τον μάνατζερ Rod Smallwood και τον Steve Harris. Και ο Smallwood και ο Harris τον έχουν αξιολογήσει και ως κιθαρίστα και ως τραγουδιστή. Επίσημα το συγκρότημα δήλωσε ότι οι "μουσικές διαφορές" ήταν ο λόγος της αποχώρησης του Stratton και της αντικατάστασής του από τον Adrian Smith.

Από την ηχογράφηση του πρώτου άλμπουμ του συγκροτήματος ,ο Stratton είναι το μοναδικό μέλος των  Iron Maiden που δεν έχει συμβάλλει στην σύνθεση /συγγραφή οποιοδήποτε υλικού που έχει ηχογραφηθεί.

Μετά την αποχώρηση του από τους Iron Maiden, ο Stratton έπαιξε με διάφορα συγκροτήματα όπως τους Lionheart και μετά από μία περιοδεία μαζί τους το 1990, προσχώρησε στο συγκρότημα Praying Mantis, με το οποίο ηχογράφησε εννιά στούντιο άλμπουμ και δύο live. Ο Stratton επίσημα αποχώρησε από τους Praying Mantis το 2006, παρόλο που τελευταίο υλικό που ηχογράφησε μαζί τους ήταν το 2003. Το 1995 ο Stratton ξεκίνησε ένα project με τον πρώην τραγουδιστή των Iron Maiden ,τον Paul Di'Anno που ονομαζόταν "The Original Iron Men" στο οποίο τραγουδούσαν και οι δύο. Κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ.

Ο Stratton μέχρι κα σήμερα παίζει σε διάφορες pubs στην περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου καθώς και στο Essex. Ο Stratton παίζει επίσης και με ένα άλλο σχήμα των Remus Down Boulevard και συχνά κάνει περιοδείες στην Ευρώπη με διάφορα συγκροτήματα παίζοντας τραγούδια των Iron Maiden.

Ο Stratton υποστηρίζεται από την Caparison Guitars, από την εποχή που ήταν στους Praying Mantis. Στις ζωντανές εμφανίσεις χρησιμοποιεί μία Marshall Twin Valvestate combo και ένα Boss effects/control unit.

Δισκογραφία

Remus Down Boulevard

Live - A Week at the Bridge E16 (1978) (Το δείγμα περιλαμβάνει 2 τραγούδια των RDB)

Live EP at the Bridge E16, 12" (2002) (Sampler including two RDB-songs)

The Bridge House - Book Launch & Reunion, DVD (2007) (RDB & Chris Thompson live)

Live - Worth the Wait (4th Time Lucky) - Live at The Standard, Walthampstow 2011, CD / DVD

Iron Maiden

Iron Maiden (1980)

Killers (κιθάρα σε 3 bonus tracks στην επανακυκλοφορία του 1995) (1995)

BBC Archives (Disc 2 - Reading Festival (23 Αυγούστου 1980) (2002)

Best of the 'B' Sides (CD One) (2002)

Lionheart

Hot Tonight (1984)

Praying Mantis

Live at Last (live) (1990)

Predator in Disguise (1991)

A Cry for the New World (1993)

Only the Children Cry (EP) (1993)

Play in the East (live) (1994)

To the Power of Ten (1995)

Captured Alive in Tokyo City (live) (1996)

Forever in Time (1998)

Nowhere to Hide (2000)

The Journey Goes On (2003)

Captured alive in Tokyo City (Live-DVD)

The Best of Praying Mantis (2004) (Best-of Compilation)

Paul Di'Anno & Dennis Stratton

The Original Iron Men (1995)

The Original Iron Men 2 (1996)

As Hard As Iron (1996)

Συνεργασίες

Kaizoku (1989) – Διάφοροι Συγγραφείς

All Stars (1990) - Διάφοροι Συγγραφείς

Trapped (1990) - Lea Hart

Start 'em Young (1992) - English Steel

Ready to rumble (1992) - True Brits

ironmaidenfc.gr