Ο Janick Robert Gers (γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1957) είναι ένας Άγγλος μουσικός, γνωστός ως ένας από τους τρεις κιθαρίστες των Iron Maiden, μαζί με τους Dave Murray και Adrian Smith, καθώς και για την προηγούμενη δουλειά του με τους Gillan και τους White Spirit.

Καριέρα και προσωπική ζωή

Ο Janick Gers ξεκίνησε την καριέρα του ως βασικός κιθαρίστας στο  New Wave of British Heavy Metal συγκρότημα White Spirit, πριν εισχωρήσει στους Gillan, ένα συγκρότημα που δημιούργησε ο πρώην τραγουδιστής των Deep Purple, Ian Gillan. Μετά την διάλυση των Gillan, Gers ξεκίνησε σπουδές στην Ανθρωπιστικές επιστήμες πριν ενσωματωθεί στους Gogmagog, οι οποίοι αποτελούνταν από τον πρώην τραγουδιστή των Iron Maiden Paul Di'Anno και τον ντράμερ Clive Burr. ΤΟ σχήμα δεν είχε καμία επιτυχία αλλά ο Gers συνέχισε και συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή των  Marillion τον Fish, πριν του ζητηθεί από τον Bruce Dickinson των Iron Maiden να ηχογραφήσει ένα τραγούδι που λεγόταν "Bring Your Daughter... to the Slaughter". Το ένα τραγούδι έγινε συμμετοχή σε ένα ολόκληρο άλμπουμ ,το Tattooed Millionaire, και  κατά τη διάρκεια της ηχογράφησής του, οι Iron Maiden ζήτησαν από τον  Gers να αντικαταστήσει τον Adrian Smith. Παρέμεινε στο συγκρότημα από τότε, ακόμα και όταν επέστρεψε ο Smith το 1999, συμβάλλοντας στην ηχογράφηση οχτώ συνολικά στούντιο άλμπουμ.

Οι κύριες επιρροές του Gers είναι οι Ritchie Blackmore, Jeff Beck και ο Ιρλανδός blues κιθαρίστας Rory Gallagher. Είναι γνωστός για τη γεμάτη ενέργεια παρουσία του στη σκηνή, και συχνά εκτελεί διάφορα κόλπα με την κιθάρα του, όπως το να την πετάει στον αέρα και να την ξαναπιάνει. Είναι αριστερόχειρας παρόλο που παίζει κιθάρα με το δεξί, μπορείτε να τον δείτε να υπογράφει αυτόγραφα με το αριστερό χέρι στο DVD Rock in Rio.

Έχει δύο παιδιά με τη σύζυγό του τη Sandra,τον Sian και τον Dylan Gers, και μένει στο Yarm, στο Teesside. Ο πατέρας του , Bolesław, ήταν αξιωματικός στο Ναυτικό της Πολωνίας και όταν ήρθε στην Αγγλία μπήκε στο Βασιλικό Ναυτικό Σώμα.

Ο Gers έχει εμφανιστεί σε μία δραματική σειρά του  BBC με τίτλο The Paradise Club το 1990, ήταν ο βασικός κιθαρίστας ενός συγκροτήματος που λεγόταν Fraud Squad. Επίσης εμφανίστηκε και στο ντοκιμαντέρ που έκαναν fans για τους Iron Maiden ,το Maiden Heaven.

Μουσικός εξοπλισμός

Ο Gers είναι εδώ και πολλά χρόνια υποστηρικτής της  Fender Stratocaster. Οι κιθάρες του είναι μαύρες ή άσπρες με ταστιέρα από ξύλο τριανταφυλλιάς και Seymour Duncan JB Jr. και Hot Rails μαγνήτες. Η αγαπημένη του κιθάρα είναι μία μαύρη Stratocaster, εξοπλισμένη με μαγνήτες JB Jr.,την οποία του την έδωσε ο Ian Gillan. Ο Gers χρησιμοποιεί 4 διαφορετικές Fender Stratocasters, καθώς και μία ημι-ακουστική Gibson Chet Atkins για τραγούδια όπως το "Dance of Death". Ο Gers αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται από την Sandberg Guitars, και στη σκηνή χρησιμοποιεί μία California ST-S tobacco hc-aged και μία California ST-S creme hc-aged.

Όπως και οι άλλοι κιθαρίστες των Iron Maiden  Dave Murray και Adrian Smith, ε΄τσι και ο Gers χρησιμοποιεί προενισχυτή Marshall JMP-1 και ενισχυτή Marshall 9200 power amp. Προτιμάει να μην χρησιμοποιεί foot-switches καθώς παίζει, και ο roadie του Gers χειρίζεται ένα MIDI Foot Controller εκτός σκηνής. Προτιμώντας τα καλώδια, ο Gers χρησιμοποιεί μόνο ένα  Shure UR4D ασύρματο σύστημα όταν πετάει την κιθάρα του. Χρησιμοποιεί χορδές Ernie Ball Regular Slinky Nickel-wound, although ενώ δεν χρησιμοποιεί καθόλου τις Β(Σι) χορδές.

Guitar Rig & Signal Flow

Είναι τεκμηριωμένο ένα λεπτομερές διάγραμμα της διάταξης του εξοπλισμού του Janick Gers πάνω στη σκηνή.

ironmaidenfc.gr