Μερικές μέρες πριν τις συναυλίες του Dennis Stratton με τους Maiden United, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του. Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο Fan Club μας.

Μπορείς να μας πείς πάνω σε τι δουλεύετε τελευταία μουσικά ή άλλα projects;

Πρώτη ερώτηση... τι έχω κάνει, καλά είμαι, λίγο ενοχλημένος μαζί σου νεαρέ, γιατί θα έπρεπε να ξέρεις τι κάνω, θα έπρεπε να παρακολουθείς την καριέρα μου αν αγαπάς τη μουσική θα έπρεπε να ξέρεις τι έχω κάνει (γέλια), βασικά δουλεύω με διάφορα projects στην Ευρώπη όπως ξέρεις με τους Maiden United και τους Children of the Damned και δουλεύω πολύ σκληρά ολοκληρώνοντας το άλμπουμ των Lionheart The Grace Of A Dragonfly, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα και ακούγεται απολύτως φανταστικό, πήρε εξαιρετικές κριτικές και ναι, ελπίζουμε ότι το άλμπουμ θα πάει καλά, οπότε κράτα τα αυτιά σου ανοιχτά.

Οι Iron Maiden, ο Dennis Stratton και οι Maiden United έχουν τεράστιο φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε για να εμφανιστείτε εδώ μετά από τόσα χρόνια;

Ναι, παίζω εδώ και αρκετά χρόνια μαζί τους και κανονίζουμε διαφορετικά σετ για διαφορετικές περιοδείες. Φέτος ήταν το 1982, οπότε αυτό είναι πολύ ωραίο για μένα γιατί είδατε τους Iron Maiden και πράγματα που έκανα με τους Iron Maiden, το Killers, μερικά κομμάτια και από τα δύο άλμπουμ, όλο το πρώτο άλμπουμ και είναι φανταστικός ο τρόπος που αναδιατάξαμε τα τραγούδια, ακούγονται εντελώς διαφορετικά, λίγο κλασικά είναι ακουστικά όπως ξέρεις και είναι φανταστικό, υπέροχη ατμόσφαιρα, ο κόσμος το αγαπάει πραγματικά, εκτιμώ πραγματικά που το κάνω και ναι είναι υπέροχο να μπορώ να παίζω αυτά τα τραγούδια με διαφορετικό τρόπο, είμαι πολύ χαρούμενος.

Τι μπορούν να περιμένουν οι οπαδοί από τις επερχόμενες συναυλίες των Maiden United στην Ελλάδα; Υπάρχουν εκπλήξεις;

Θα παίξουμε με κάποιους Έλληνες μουσικούς που δεν έχω γνωρίσει ακόμα, κάτι που είναι πολύ ωραίο, θα είναι συναρπαστικό, έχουμε πολύ κόσμο που τραγουδάει μαζί με τα τραγούδια, οπότε ελπίζω ότι οι οπαδοί των Iron Maiden και των Maiden United στην Ελλάδα, θα τραγουδούν μαζί με τα τραγούδια. Θα υπάρξουν ίσως μερικές εκπλήξεις σε διαφορετικά τραγούδια που δεν έχουν συνηθίσει. Οπότε, ας δούμε τι θα συμβεί, είναι όλα μέρος της έκπληξης νομίζω.

Spoiler Alert, περιμένουμε να ακούσουμε το Alexander the Great αν έχω δίκιο, πώς αισθάνεστε που ερμηνεύετε αυτό το τραγούδι στην Ελλάδα; 

Πώς να το πω αυτό, δεν μου έχει ζητηθεί να μάθω το Alexander the Great, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το παίξει κάποιος άλλος, θα το μάθουμε, όπως είπα, δεν είναι καλό να χαλάσουμε την έκπληξη, είναι όλα μέρος της παράστασης, οπότε ας δούμε τι θα συμβεί. Ξέρω ότι δεν έχει ξαναπαιχτεί με τους Maiden United ενώ είμαι αρκετά χρόνια με το συγκρότημα, οπότε ας δούμε τι θα συμβεί.

Μπορείς να μοιραστείς κάποια αξέχαστη εμπειρία που είχατε από εμφανίσεις στην Ελλάδα στο παρελθόν; Το να φοράς το μπλουζάκι του fan club μας το 2014 με τους Clairvoyants ήταν η προσωπική μου αγαπημένη.

Αξιομνημόνευτα πράγματα, δεν συμβαίνουν και πολλά, οπότε έχουμε την έκπληξη των γενεθλίων μου τον Οκτώβριο πέρυσι στο Tilberg, αλλά ίσως οι Maiden United είναι αρκετά χαλαροί, ξέρεις, όταν πήραμε τα παιδιά από τους Within Temptation και όταν οι μουσικοί πραγματικά ωριμάζουν, τέτοιου είδους πράγματα, οπότε πολλές φορές, δεν ταξιδεύω πολύ με τη μπάντα μόνο τώρα πάλι. Οι Maiden United δεν είναι sex, drungs and rock 'n' roll, δεν είναι τίποτα από αυτά, είμαστε όλοι αρκετά ώριμοι άνθρωποι οπότε δεν υπάρχει πολύ ενθουσιασμός, είναι αρκετά ειλικρινείς και λογικοί πραγματικά. Ανυπομονώ πραγματικά να επιστρέψω στην Αθήνα.

Οι Maiden United προσφέρoυν μια μοναδική εκδοχή της μουσικής των Iron Maiden. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι σας αρέσει περισσότερο στη συνεργασία μαζί τους;

Λοιπόν, γνώρισα για πρώτη φορά τους Maiden United επειδή ήταν support και ήμουν headliner με μια μπάντα με τα συγκροτήματα του Joey που λεγόταν Up The Irons και τους ερωτεύτηκα μέσα σε ένα λεπτό περίπου, επειδή παίζουν τα τραγούδια των Iron Maiden, τόσο διαφορετικά και τόσο πιασάρικα, είχαμε τον Damien Wilson να τραγουδάει για πολλά πολλά χρόνια, ήταν μπροστά αλλά είναι αρκετά απασχολημένος με τα δικά του τώρα, έτσι η σύνθεση αλλάζει αρκετά και όπως είπα νωρίτερα ότι αλλάζουμε το σετ πολύ, έτσι διαφορετικά τραγούδια που έρχονται και φεύγουν, όπως είπα είναι η δεκαετία του 1980, έτσι περισσότερο πρώιμο υλικό τώρα ήταν, έτσι συμπεριλαμβάνοντας και κάποια άλλα πράγματα που ξέρετε από τα νέα άλμπουμ, έτσι ναι, είναι απλά ενδιαφέρον, μου αρέσει η αλλαγή του στυλ. Δεν είμαι ένας λαμπρός κιθαρίστας στην ακουστική κιθάρα, θα το βρω πολύ δύσκολο, είναι πολύ άβολο να παίξω και το βρίσκω πολύ περίεργο να κάθομαι εκεί και με αυτές τις μεγάλες χοντρές χορδές και ναι δεν είμαι ένας υπέροχος ακουστικός κιθαρίστας, προσπαθώ το καλύτερο που μπορώ, δεν είμαι ο καλύτερος για να παίξω αλλά μαθαίνω. Ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις και ναι ανυπομονώ να το ακούσουν τα παιδιά και να πάρω μια αντίδραση από τους Έλληνες οπαδούς για να δω τι λένε και αυτό θα είναι ενδιαφέρον οπότε ανυπομονώ.

Υπάρχουν τραγούδια από τον κατάλογο των Iron Maiden που σας αρέσει ιδιαίτερα να ερμηνεύετε με τους Maiden United, και αν ναι, γιατί;

Λατρεύω όλα τα τραγούδια που παίξαμε με τους Maiden United γιατί είναι όλα τραγούδια των Maiden. Τα αγαπημένα μου τραγούδια όταν έπαιζα με τους Maiden, όταν παίζω με το συγκρότημα, στην Ιταλία και στη Γαλλία και στη Γερμανία και στην Ολλανδία και παντού και παίζω το σετ μου από τα δύο πρώτα άλμπουμ, τα αγαπημένα μου τραγούδια ήταν πάντα το The Phantom of the Opera, αλλά με τους Maiden United, πολλά από αυτά, όπως το Remember Tomorrow, το The Trooper, λοιπόν, δεν έχω ακούσει ποτέ ένα τραγούδι τόσο διαφορετικό και κανονικά ζωντανά, αλλά να μην προδώσω πολλά γιατί κάποιοι θέλουν να κρατήσουν αυτή την έκπληξη.

Κοιτάζοντας μπροστά, έχετε κάποιους προσωπικούς στόχους ή σχέδια που θα επιδιώξετε με ενθουσιασμό στο εγγύς μέλλον;

Ξέρετε, πλησιάζω τα 72 τώρα, οπότε μπορώ να πω ότι έχω κάνει τα περισσότερα από τα πράγματα που πάντα ονειρευόμουν να κάνω ως παιδί, ξέρετε, τα γήπεδα στα οποία πάντα ήθελα να παίξω, υποθέτω ότι το τέλος της λίστας θα ήταν, όπως έχω πει στον Steve πολλές φορές, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και στέλνουμε μηνύματα, μιλάμε για τη West Ham, Μιλάμε μαζί του για περίπου μια ώρα χθες στο τηλέφωνο και είχαμε μια υπέροχη κουβέντα, είναι στο σπίτι τώρα και ξεκουράζεται λίγο πριν ξεκινήσει η περιοδεία και είναι απλά υπέροχο να μιλάμε μαζί του, ξέρεις, μιλάμε για όλες τις μέρες και μιλάμε για μελλοντικά πράγματα και ξέρεις, πραγματικά μιλήσαμε για τους Maiden United την ίδια στιγμή για το ξέρεις πόσο διαφορετικά ακούγονται. Νομίζω ότι για να βγάλω από τη λίστα με τα bucket list στο τέλος πρέπει να είναι πάρα πολύ να περπατήσω στη σκηνή με τα αγόρια για άλλη μια φορά, αν κάνουν ποτέ μια ένωση, ή μια αποχαιρετιστήρια συναυλία, απλά για να βγάλω από τη λίστα με τα bucket list πριν το γεγονός ότι ξέρεις κάνεις μόνο ένα ακόμα τραγούδι ή ένα-δυο ακόμα τραγούδια που στο τέλος ακριβώς πριν τα μαζέψω ή αποσυρθώ, αλλά ειλικρινά, δεν μπορώ να το δω να αποσύρεται ακόμα γιατί έχουν πάρα πολλά να περιμένουν αυτή τη στιγμή.

Σίγουρα χρειαζόμαστε μια παρασκηνιακή ιστορία από την εποχή που περιοδεύατε με τους Maiden United, την οποία οι οπαδοί μπορεί να μην γνωρίζουν;

Οι Maiden United όπως είπα είμαστε αρκετά χαλαροί νομίζω ότι το πιο συναρπαστικό πράγμα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας είναι κάποιοι πιθανόν να δειπνήσουν. Είναι πολύ χαλαροί όπως είπα νωρίτερα, έτσι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στα παρασκήνια.

Με ποιους τρόπους πιστεύεις ότι η μουσική των Iron Maiden έχει εξελιχθεί από την εποχή που ήσουν στο συγκρότημα και τι εκτιμάς περισσότερο στην εξέλιξή της;

Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που ήμουν μέλος της μπάντας για δύο χρόνια και επίσης για τα δύο πρώτα άλμπουμ αν και δεν θυμάμαι το Killers έκανα την περισσότερη δουλειά για την προπαραγωγή και το πρώτο άλμπουμ αλλά αυτό για το οποίο είμαι πιο περήφανος είναι το γεγονός ότι παίρνοντας το στυλ της κιθάρας στο συγκρότημα από αυτό που ήταν πριν ηχογραφηθεί το πρώτο άλμπουμ ήταν απλά επειδή πάντα δουλεύω με αρμονικές κιθαριστικές μπάντες δύο κιθάρες, οπότε έδωσα αυτό το στυλ μουσικής στο συγκρότημα και το κράτησαν, οπότε ήμουν πολύ περήφανος για το γεγονός ότι ο Dave και ο Janick έπαιζαν κιθάρες αρμονίας ο Dave και ο Adrian έπαιζαν κιθάρες αρμονίας και όλοι παίζουν για πάντα, οπότε χαίρομαι που κράτησαν το στυλ των κιθάρων αρμονίας στα νεότερα άλμπουμ, οπότε τουλάχιστον έφερα κάτι στο συγκρότημα, που έκανε τη διαφορά, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό.

Στείλτε το μήνυμά σας στους Έλληνες οπαδούς που σε περιμένουν την επόμενη εβδομάδα.

Σε όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ναι, ερχόμαστε. Έχω πάει σε πολλά πολλά νησιά για διακοπές στην Ελλάδα και μου αρέσει, μου αρέσει το φαγητό, μου αρέσουν οι παραλίες, το νερό, απλά μου αρέσει η χώρα, αλλά όσον αφορά τους οπαδούς, ξέρετε, τι να πω, είχα μόνο μια εμπειρία με τους οπαδούς με αυτή τη συναυλία και την Αθήνα. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν οι Praying Mantis έπαιξαν ποτέ στην Ελλάδα, αν το κάναμε, ζητώ συγγνώμη, αλλά ξέρω ότι έχω το μπλουζάκι του fan club σας, το οποίο θα προσπαθήσω να ξεθάψω και να βρω και αν δεν μπορέσω, θα πρέπει να μου δώσεις άλλο στην Αθήνα, οπότε πραγματικά ανυπομονώ να σας δω όλους και ελάτε στις συναυλίες σας παρακαλώ και ας πιούμε ένα ποτό ας γελάσουμε. Να προσέχετε και ας ελπίσουμε ότι θα συναντηθούμε όλοι πολύ σύντομα, αντίο.

Manolis Varouchas