Ο Έβδομος Γιος (1987) είναι ένα εναλλακτικό ιστορικό/φανταστικό μυθιστόρημα του Orson Scott Card. Είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς The Tales of Alvin Maker (οι ιστορίες του Alvin Maker) και αναφέρεται στον Alvin Miller, τον έβδομο γιο ενός έβδομου γιου. Ο Έβδομος Γιος κέρδισε το βραβείο Locus και προτάθηκε επίσης για τα βραβεία Hugo και World Fantasy Awards το 1988.

Οι έβδομοι γιοι έχουν δυνατές  "ικανότητες" (ειδικές μαγικές ικανότητες), και οι έβδομοι γιοι των έβδομων γιων είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά σπάνιοι και ισχυροί. Στην πραγματικότητα, ο νεαρός Alvin εμφανίζεται να είναι ο μοναδικός στον κόσμο. Εξαιτίας των ικανοτήτων του γίνεται στόχος του Unmaker, που αναγνωρίζει τις δυνάμεις του Alvin όμοιες με εκείνες του Δημιουργού— ο δεύτερος που έχει υπάρξει ποτέ, και έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρώτος περπάτησε στο νερό και μετέτρεψε το νερό σε κρασί. Ο Unmaker λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του νερού, προσπαθώντας να σκοτώσει τον Alvin σε νεαρή ηλικία, πριν δυναμώσουν οι ικανότητές του.

Περίληψη πλοκής

Η οικογένεια του Alvin μεταναστεύει δυτικά. Όταν προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό  Hatrack, μία άγνωστη δύναμη προσπαθεί να σταματήσει την γέννηση του τότε αγέννητου Alvin – καθώς ο Alvin θα ήταν ο έβδομος γιος ενός έβδομου γιου, και έτσι θα είχε απίστευτες δυνάμεις ως Δημιουργός. Η δύναμη στέλνει ένα δέντρο στο ποτάμι για να διαλύσει την άμαξα στην οποία επιβαίνει η έγκυος κα Miller. Ο γιος της Vigor αλλάζει την πορεία του δέντρου, αλλά τραυματίζεται θανάσιμα. Επειδή ο έβδομος γιος πρέπει να γεννηθεί ενώ είναι εν ζωή και οι υπόλοιποι έξι, ο Vigor απεγνωσμένα προσπάθησε να μείνει στη ζωή μέχρι να γεννηθεί ο Alvin. Η βοήθεια στάλθηκε με την επιμονή μίας πεντάχρονης "torch" (είναι το άτομο, που ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να διακρίνει τις δυνάμεις των ανθρώπων και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και τις μυριάδες εναλλαγές στο μέλλον) Peggy Guester, που βλέπει τις ικανότητες του Alvin και το πιθανό του μέλλον ως Δημιουργό.

Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Alvin αποφεύγει πολλές προσπάθειες της άγνωστης δύναμης να τον σκοτώσει, και τον βοηθάει συχνά ένας μυστηριώδης προστάτης με τις παρεμβολές του. Ο πατέρας του Alvin, που δεν πιστεύει στο Θεό,νομίζει ότι ένα πνεύμα του νερού προσπαθεί να σκοτώσει τον Alvin. Όταν ο Alvin είναι εφτά χρονών, έρχεται στην πόλη ένας νέος αιδεσιμότατος, που ονομάζεται Thrower, προσπαθώντας να χτίσει μία εκκλησία. Ο πατέρας του Alvin αρνείται να βοηθήσει, αλλά η κα Miller βάζει όλους τους γιους της να δουλέψουν στο χτίσιμο της εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του δοκαριού της ράχης στην υπό κατασκευή εκκλησία, το δοκάρι τρέμει και σπάει, έτοιμο να πέσει πάνω στον Alvin. Ωστόσο, όσο είναι στον αέρα, σπάει στα δύο, και δεν πετυχαίνει τον Alvin - ακόμη ένα παράδειγμα από τις περιπτώσεις που ο Alvin έφτασε κοντά στο θάνατο. Όταν ο Alvin επιστρέφει σπίτι, προκαλεί μία από τις αδερφές του πειράζοντάς την, και οι αδερφές του τον εκδικούνται βάζοντας βελόνες στο νυχτικό του. Ο Alvin απαντάει χρησιμοποιώντας την ικανότητά του και στέλνει κατσαρίδες στις αδερφές του. Το σχέδιο πετυχαίνει,και ο Alvin κερδίζει. Ωστόσο, μετά, έχει ένα όραμα με τον Shining Man,  ο οποίος τον βάζει να υποσχεθεί ότι θα χρησιμοποιεί τις ικανότητές του μόνο για καλό σκοπό.

Όταν ο Alvin είναι δέκα χρονών, ο "Taleswapper" (William Blake) ένας περιπλανώμενος αφηγητής ιστοριών φτάνει στην πόλη που ίδρυσαν οι γονείς του. Αφού σταμάτησε στο σπίτι του κουνιάδου του  Alvin (ο οποίος τον κατευθύνει στο σπίτι των Miller), επισκέπτεται την εκκλησία, όπου παρατηρεί ότι η Αγία Τράπεζα έχει κυριευθεί από μία κακή οντότητα. Ο αιδεσιμότατος Thrower τον διώχνει, και ο Taleswapper πάει στους Miller, όπου η έγκαιρη παρέμβασή του αποτρέπει τον κο Miller να σκοτώσει τον Alvin. Ο Taleswapper γίνεται ευπρόσδεκτος  και δίνει ένα όνομα στην άγνωστη δύναμη που προσπαθεί να σταματήσει τον Alvin από το να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις ενός Δημιουργού: την ονομάζει Unmaker. Στο μεταξύ, ο Αιδεσιμότατος Philadelphia Thrower γίνεται υποχείριο του Unmaker – που είναι η σκοτεινή δύναμη που κυρίευσε την Αγία Τράπεζα.

Σύντομα η οικογένεια Miller πάει σε ένα λατομείο για να κόψει μία μυλόπετρα. Εκεί αποκαλύπτεται η ικανότητα του Alvin καθώς έκοψε μόνος του με τα χέρια του την πέτρα από το σκληρό βράχο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας,ο Taleswapper και ο κος Miller φυλάνε τη μυλόπετρα. Ο κος Miller διηγείται στον Taleswapper μία ιστορία για το πώς μία δύναμη προσπαθεί να τον χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει τον Alvin – αποκαλύπτοντάς του το λόγο που ο ίδιος ήταν έτοιμος να τον σκοτώσει όταν έφτασε ο  Taleswapper στο σπίτι τους την πρώτη φορά. Ο Taleswapper συμβουλεύει τον κο Miller να στείλει τον Alvin κάπου μακριά όπου ίσως θα είναι ασφαλής. Την επόμενη μέρα παίρνουν την μυλόπετρα στο σπίτι. Ο Unmaker τελικά καταφέρνει να τραυματίσει τον Alvin, κάνοντας την μυλόπετρα να πέσει επάνω του. ο Taleswapper τον ενθαρρύνει να θεραπεύσει τον εαυτό του.Ο Alvin το κάνει, αλλά ανακαλύπτει ότι ένα μέρος από το κόκκαλό του δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο του, και ο Alvin περνάει μία περίοδο με κλονισμένη την υγεία του. Συνηδητοποιεί ότι μπορεί να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια για να θεραπεύσει τον εαυτό του. Ο αιδεσιμότατος Thrower (δρα ως χειρούργος) προσπαθεί να τον σκοτώσει, αλλά δεν τα καταφέρνει εξαιτίας μίας μυστηριώδης δύναμης. Ο Alvin θεραπεύει τον εαυτό του (με την βοήθεια του αδερφού του Measure, που κάνει τον χειρούργο).Ο Alvin συμφωνεί να δουλέψει ως μαθητευόμενος σε έναν σιδηρουργό της πόλης στον ποταμό Hatrack, όπου γεννήθηκε.

Ο Taleswapper συναντιέται με την Peggy. Αποκαλύπτεται ότι αυτή ,χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της και τον εμβρυικό σάκο του Alvin , προστάτεψε τον Alvin όλα αυτά τα χρόνια , και ο Unmaker ήταν ικανός μόνο να πληγώσει τον Alvin με τη μυλόπετρα γιατί ο ίδιος ο Alvin είχε αγνοήσει τις δυνάμεις της που προσπάθησαν να τον προστατέψουν.

Η συνέχεια του βιβλίου, το δεύτερο βιβλίο από τη σειρά των ιστοριών για τη ζωή του  Alvin, είναι ο Κόκκινός Προφήτης (Red Prophet).

Το εξώφυλλο του βιβλίου:

ironmaidenfc.gr