Όταν αρχίζουμε να αναφερόμαστε για trivia σε ένα συγκρότημα με τόσες κυκλοφορίες και αναρίθμητα live shows, τότε το έργο είναι πραγματικά δύσκολο. Από λεπτομέρειες σε εξώφυλλα, μέχρι πληροφορίες για βιβλία που εμπνεύστηκαν τραγούδια, πως πήρε το όνομα του ο Eddie και πολλά ακόμα. Δείτε παρακάτω την ενδιαφέρουσα αυτή λίστα.

Η ιδέα για το τραγούδι "The Loneliness of The Long Distance Runner" από το άλμπουμ  Somewhere In Time είναι προσαρμοσμένη από την ομότιτλη ταινία του 1962.

Στο άλμπουμ Fear Of The Dark, το τραγούδι "Space Station No. 5" (1995 bonus CD) περιέχει ένα κρυμμένο τραγούδι με τον τίτλο "Bayswater Ain't a Bad Place to Be" (ενώ πριν ήταν διαθέσιμο ως επίσης κρυμμένο τραγούδι στο Single του 'Be Quick Or Be Dead' που κυκλοφόρησε στη Βρετανία).

Το Somewhere in Time είναι το πρώτο άλμπουμ των Iron Maiden στο οποίο χρησιμοποίησαν guitar synthesizers, και το Seventh Son of a Seventh Son ήταν το πρώτο άλμπουμ στο οποίο χρησιμοποίησαν keyboards.

Στο άλμπουμ Piece of Mind, στην αρχή του έκτου κομματιού, "Still Life", το συγκρότημα συμπεριέλαβε ένα κρυμμένο μήνυμα το οποίο μπορούσε να γίνει αντιληπτό μόνο αν έπαιζες το δίσκο ανάποδα. Αυτό ήταν ένα εσκεμμένο αστείο απέναντι στους κριτικούς που κατηγορούσαν τους Maiden ότι ήταν σατανιστές. Το ανάποδο μήνυμα είχε (βλέπε Wiki: Backmasking) τον Nicko McBrain να μιμείται τον Idi Amin (ή καλύτερα να μιμείται τον John Bird που μιμούνταν τον Idi Amin) και έλεγε την φράση, "What ho said the t'ing with the three 'bonce', do not meddle with things you don't understand..." (σε ελεύθερη μετάφραση, το πράγμα με τα τρία οστά είπε να μην αναμειγνύεσαι με αυτά που δεν καταλαβαίνεις) και ακολουθούσε μία βρισιά. Η φράση είναι από το σατυρικό άλμπουμ «The Collected Broadcasts of Idi Amin» των Bird και Alan Coren.  Οι φράσεις "What ho" και "What ho said the t'ing" χρησιμοποιούνται συχνά στα κομμάτια του McBrain "Listen with Nicko!" που είναι στη συλλογή The First Ten Years.

Το εξώφυλλο του Number Of The Beast αρχικά δημιουργήθηκε για το "Purgatory", αλλά ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Rod Smallwood, θεώρησε ότι ήταν πάρα πολύ καλό για να το χρησιμοποιήσουν για την κυκλοφορία του single και αποφάσισε να το κρατήσουν ως εξώφυλλου του επικείμενου άλμπουμ. Η αρχική εικονογράφηση του 1982 περιλαμβάνει έναν ανοιχτό γαλάζιο ουρανό στο πίσω μέρος; ήταν ένα λάθος που έγινε  στην εκτύπωση του εξώφυλλου, το οποίο αργότερα διορθώθηκε και έγινε μαύρο όταν ξανακυκλοφόρησε σε cd το 1998.

Ο μουσικός τύπος αναφέρει μία ιστορία που συνέβη κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του The Number Of The Beast, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβησαν κάποια ανεξήγητα φαινόμενα. Τα φώτα αναβόσβηναν κατά διαστήματα και υπήρχαν κάποια "κρύα σημεία" μέσα στο στούντιο. Όλα αυτά κλιμακώθηκαν όταν ο παραγωγός  Martin Birch είχε ατύχημα με το αυτοκίνητό του και έπρεπε να πληρώσει ένα λογαριασμό για τις επισκευές με το ποσό των 666 λιρών.

Το The Number Of The Beast  είναι ένα από τα δύο άλμπουμ των Iron Maiden στη λίστα με τα 1001 Άλμπουμ Που Πρέπει Να Ακούσεις Πριν Πεθάνεις  ( το Iron Maiden είναι το άλλο).

Το Killers είναι το μοναδικό άλμπουμ των Iron Maiden που έχει δύο ορχηστρικά κομμάτια ("The Ides of March" και "Genghis Khan").

Το "Wrathchild" περιλαμβάνεται στο παιχνίδι του PlayStation 2 , Guitar Hero Encore: Rocks the 80's.

Στην επανακυκλοφορία του άλμπουμ Iron Maiden το 1998, το fade out από το "Transylvania" και η εισαγωγή από το "Strange World" μπήκαν στο τέλος του "Transylvania", δημιουργώντας την αρχή του "Strange World".

Οι Iron Maiden έχουν κυκλοφορήσει 145 τραγούδια, παρακάτω βλέπετε τη σε πόσα τραγούδια συνέβαλε  το κάθε μέλους  σε μουσική/στίχους:
Steve Harris - 121
Bruce Dickinson - 42
Adrian Smith - 34
Janick Gers - 25
Dave Murray - 20
Nicko McBrain - 1

Το τραγούδι "To Tame a Land" είναι για το ευρέως γνωστό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert,το Dune. Η πρόθεση του συγκροτήματος ήταν να δώσουν στο τραγούδι τον τίτλο του διηγήματος, αλλά ο Frank Herbert απεχθανόταν την heavy metal μουσική (και ειδικότερα τους Iron Maiden) τόσο πολύ εκείνη την εποχή που απείλησε να τους μηνύσει αν χρησιμοποιούσαν τον τίτλο.

Ο Steve Harris έπαιζε στην ομάδα των εφήβων της ποδοσφαιρικής ομάδας West Ham United την δεκαετία του 70 ως μέσος ή επιθετικός και ακόμα θεωρείται ένα μεγάλος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής.

Οι στίχοι του τραγουδιού "Man on the Edge" είναι εμπνευσμένοι από την ταινία "Falling Down".

Σύμφωνα με τις σημειώσεις στο The Number of the Beast, τα μέλη των Iron Maiden αντιμετώπισαν μία φορά τα μέλη των Scorpions σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ήρθαν ισόπαλοι, 1-1.

Το 1977 οι Iron Maiden πήραν έναν ακόμη κιθαρίστα, τον Bob Sawyer, που προκάλεσε μία αντιδικία ανάμεσα στον Murray και τον Wilcock, που ώθησε τον Harris να απολύσει τον Murray και τον Sawyer. Μία πολύ κακή εμφάνιση στο  Bridgehouse το Νοέμβριο του 1977, με ένα πρόχειρο line-up που περιελάμβανε τον Tony Moore στα keyboards, τον Terry Wapram στη κιθάρα, και drummer τον Barry Purkis είχε ως αποτέλεσμα να απολύσει ο  Harris όλα τα μέλη. Αργότερα επανήλθε ο Dave Murray και προσλήφθηκε ο Doug Sampson ως drummer.

Ο Steve Harris δημιούργησε τους Iron Maiden αφού έφυγε από το προηγούμενο του συγκρότημα τους Smiler. Ο Harris αποδίδει το όνομα του συγκροτήματος σε μία προσαρμογή από την ταινία The Man in the Iron Mask, που είδε περίπου εκείνη την εποχή, και έτσι το συγκρότημα πήρε το όνομά του από την υποτιθέμενη συσκευή βασανιστηρίων.

Έχοντας πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως το συγκρότημα κέρδισε το βραβείο Ivor Novello γι’ αυτή την παγκόσμια επιτυχία το 2002. Επίσης μπήκαν και στο Hollywood Rock Walk κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στις ΗΠΑ το 2005.

Ταυτόχρονα με τα καθήκοντά του στους Iron Maiden, ο τραγουδιστής Bruce Dickinson δουλεύει και ως πιλότος στην Βρετανική εταιρεία British αεροπορική εταιρεία Astraeus.

Η pub που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του άλμπουμ Killers, πίσω από τον Eddie, είναι η "Ruskin Arms" γνωστή ως ένα από τα πρώτα σημεία συναντήσεων των Iron Maiden.

Στο άλμπουμ "Powerslave", αν κοιτάξετε προσεκτικά τα ιερογλυφικά στις πυραμίδες, θα δείτε κωδικοποιημένες τις λέξεις  "Bollocks", "Indiana Jones was here" και "Wot, no Guinness?"

Τα τραγούδια "Back in the Village" και "The Prisoner" είναι βασισμένα στο τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του '60  "The Prisoner", το οποίο παρακολουθούσαν ο Steve Harris και ο Adrian Smith.

Το τραγούδι "Aces High" είναι βασισμένο στις αερομαχίες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το τραγούδι "Brave New World" είναι βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Aldous Huxley.

Το πλήρες όνομα του Eddie είναι Eddie The Head (το Κεφάλι) -ή Edward The Head- και προέρχεται από το παρακάτω παλιό ανέκδοτο:

Ο Eddie γεννήθηκε χωρίς σώμα ,χωρίς χέρια και χωρίς πόδια. Μόνο ένα κεφάλι. Παρά το μικρό εκ γενετής του ελάττωμα οι γονείς του τον αγαπούσαν πολύ. Έτσι στα 16α του γενέθλια συνάντησαν έναν γιατρό που τους είπε "Μπορώ να δώσω στον Eddie ένα σώμα"... οι γονείς τρελάθηκαν από τη χαρά του που επιτέλους το παιδί τους θα είχε ένα σώμα και θα ήταν σαν όλους του άλλους κανονικούς ανθρώπους. Επιστρέφουν σπίτι και είναι πάρα πολύ χαρούμενοι και του λένε "Έχουμε μία έκπληξη για σένα. Και είναι το καλύτερο δώρο!" και ο Eddie λέει "Ωχ, όχι, όχι ακόμα ένα γαμ***νο  καπέλο!"

Ο αρχικός  Eddie ήταν απλά μία θεατρική μάσκα. Μπορείτε να το δείτε στις φωτογραφίες του συγκροτήματος στο πρώτο άλμπουμ αλλά και στο single  "Running Free". Ήταν ένα πρόσωπο δίπλα στο λογότυπο του συγκροτήματος. Ήταν συνδεμένη με μία αντλία που μπορούσε να εκτοξεύσει διάφορα ήδη υγρών, από χρωστικές ουσίες μέχρι μπογιά , και έσταζε πάνω στον Doug Sampson, Clive Burr ή πάνω σε οποιονδήποτε ήταν στα drums εκείνη τη στιγμή. Οι fans προσπαθούσαν επίσης να πετάξουν διάφορα πράγματα στο στόμα του κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών τους.

Το τραγούδι  Where Eagles Dare είναι βασισμένο στην ομότιτλη ταινία του 1968 classic, με πρωταγωνιστές τον Clint Eastwood και Richard Burton.

Το τραγούδι Como Estais Amigo είναι αφιερωμένο στους νεκρούς Αργεντινούς στρατιώτες της διαμάχης στα νησιά Falkland ανάμεσα στην Αργεντινή και την Αγγλία το 1982.

Το τραγούδι "Sign Of The Cross" είναι βασισμένο στο βιβλίο  "The Name Of The Rose" (του Umberto Eco).

Ο Dave Murray ξεκίνησε το έπος 'Charlotte ' στο άλμπουμ 'Iron Maiden' (1980) γράφοντας το τραγούδι "Charlotte the Harlot" για μία πόρνη στο East End του Λονδίνου. Συνεχίστηκε στο 'Number of the Beast' (1982) με το τραγούδι "22 Acacia Avenue" και στο 'No Prayer for the Dying' (1990) με το τραγούδι "Hooks in You". Στο "From Here to Eternity", που είναι στο άλμπουμ  'Fear of the Dark' (1992), γίνεται μία μικρή αναφορά πάλι στην Charlotte, αλλά το τραγούδι δεν θεωρείται μέρος του έπους.

Το τραγούδι "Rime of the Ancient Mariner" είναι βασισμένο στο ομότιτλο ποίημα του Samuel Taylor Coleridge. Και παρόλο που ίσως είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι των Iron Maiden, ίσα ίσα που αγγίζει την ιστορία του ποιήματος στο οποίο αναφέρεται.

Το τραγούδι "The Trooper" είναι για την επίθεση στης Ελαφριάς Ταξιαρχίας (Light Brigate) στη μάχη του Balaklava και βασίζεται σε ένα ποίημα του λόρδου Alfred Tennyson.

Ο Michael "Count" Kenney,χωρίς να είναι επίσημο μέλος του συγκροτήματος ,είναι ο keyboardist των Iron Maiden κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους.

ironmaidenfc.gr